donderdag 10 september 2015

Crostata di mele

Crostata di mele
Soms kan het gebeuren dat ook mijn meest favoriete bakboeken stof staan te verzamelen in mijn boekenkast. Het boek Appeltaart van Janneke Philippi is er zo één: ruim een half jaar heb ik er niet naar omgekeken. Maar nu vorige week de meteorologische herfst weer zijn intrede heeft gedaan, is het de hoogste tijd voor enkele echte herfstbaksels. En wat geeft er nu meer dat echte herfst-gevoel dan een stuk vers gebakken appelgebak? Helemaal niets kan ik je vertellen. 

Gelukkig is het boek Appeltaart een boek waar je echt elk recept uit zou willen maken, dus ondanks het feit dat ik in het verleden al verschillende baksels van Janneke gebakken heb, was de keuze nog steeds reuze. En deze keuze viel nu op de Crostata di mele. Echt een ver-ruk-ke-lij-ke appeltaart. 

Het laagje custard op de taartbodem geeft de taart net dát beetje extra, waardoor hij weer nét even anders smaakt dan elke andere willekeurige appeltaart. Wij hebben er met z’n allen van zitten smullen. 

Tip: bak de taart 1 à 2 dagen eerder, daar wordt hij nog lekkerder van ~ bewaar de taart goed verpakt op een koele plaats ~  het recept vraagt eigenlijk om moesappels, maar omdat ik deze (nog) niet kon vinden, heb ik Jonagold appels gebruikt. 


Ingrediënten
  • 150 g ongezouten roomboter
  • 175 g fijne kristalsuiker
  • 200 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  • 100 g bloem, gezeefd
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • 500 g moesappels
  • 2 el citroensap
  • 2 el custardpoeder
Extra nodig
Springvorm van 24-26 centimeter doorsnee, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 45 minuten oven, 2 uur wachten


  • Doe de boter, 125 g suiker, het zelfrijzend bakmeel, de bloem en 1 ei samen met een snufje zout in een ruime kom en kneed er een soepel deeg van. 
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minstens 45 minuten rusten in de koelkast. 
  • Vet de springvorm in met boter. Leg een vel bakpapier op de bodem van de springvorm, zet de rand erop en sluit de vorm. 
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Rol 2/3 van het deeg uit tot een deegplak van zo’n 3 millimeter dik. 
  • Bekleed de springvorm met het deeg, met een opstaande rand van 3 centimeter hoog.
  • Schil de appels en snijd ze in dunne schijfjes. 
  • Schep de appelschijfjes om met het citroensap en 50 g suiker. 
  • Bestrooi de deegboden, met behulp van een theezeefje, met het custardpoeder. 
  • Verdeel de appelschijfjes over de deegbodem. Druk aan.
  • Bestrijk de deegrand met losgeklopt ei.
  • Rol de rest van  het deeg uit tot een deegplak van ongeveer 3 millimeter dik. 
  • Snijd het deeg in brede repen en maak er een vlechtwerk mee op de taart. Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei. 
  • Dek de uiteinden van het vlechtwerk op de rand af met een reep deeg van 1 centimeter breed. Bestrijk ook deze rand met losgeklopt ei. 
  • Bak de taart in de voorverwarmde oven in ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar. 
  • Laat de taart in de vorm afkoelen.




2 opmerkingen: