Scones
Iedere zondag een heerlijk ontbijtje: het klinkt voor mij als muziek in de oren. Toen ik het Weekend Ontbijtboek van blogger Yvonne Eijkenduijn (ook bekend als Yvestown) in de boekhandel zag liggen, wist ik dan ook meteen dat ik een pareltje in handen had.
Net zoals bij Yvonne, is ook voor mij het ontbijt al mijn hele leven lang de belangrijkste maaltijd van de dag. En hoewel ik mezelf in de vroege ochtenduren vaak tevreden stel met wat knäckebröd, zijn er ook wel eens van die ochtenden dat ik naar iets anders snak (vooral in het weekend, als ik mezelf toch niet hoef te haasten). Toch komt het er maar zelden van dat ik ook daadwerkelijk een ander ontbijt voor mezelf klaar maak. Het Weekend Ontbijtboek was voor mij dan ook een zeer welkom geschenk. Het boek bevat namelijk 52 recepten voor iedere zondag van het jaar die je (in de meeste gevallen) in een handomdraai op tafel hebt staan. Wat een verwennerij!
Ik was dan ook ontzettend blij dat ik vorig jaar op een zondag in oktober kon aanschuiven bij een door Yvonne georganiseerd ontbijt in het restaurant bij ons in het dorp. Die ochtend heb ik echt heerlijk zitten genieten van enkele gerechten uit haar boek, waaronder deze scones. Normaal ben ik hier niet zo’n groot fan van, maar sinds dat ontbijt ben ik helemaal om. Ze zijn sindsdien ook al enkele malen bij mij op tafel verschenen, want wat is er nu lekkerder dan een vrije zondagochtend te beginnen met een ontbijt van warme scones met jam? Helemaal niets kan ik je zeggen. Ja, het kost iets meer moeite dan het besmeren van een boterham, maar dan heb je ook iets bijzonders op tafel staan. Fijne zondag allemaal en eet smakelijk!
Tip: het recept is voor ongeveer 8-10 scones ~ het is ook lekker om naast de rozijnen wat stukjes gedroogde abrikozen toe te voegen.
Ingrediënten
- 400 g bloem, gezeefd
- 25 g witte basterdsuiker
- 1 tl zuiveringszout
- 1 tl bakpoeder
- snufje zout
- 50 g roomboter, zacht
- 250 ml magere yoghurt
- 120 g rozijnen
- 1 ei
Extra nodig
bakplaat, bakpapier, deegroller, ronde uitsteekvorm van 7 ½ centimeter doorsnee
Tijd (ongeveer)
10 minuten bereiding, 15 minuten oven, 5 minuten wachten
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte). Bekleed een bakplaat (of twee) met bakpapier.
- Meng met een garde in een grote mengkom de bloem, suiker, zuiveringszout, bakpoeder en het zout tot alles goed is vermengd.
- Voeg de zachte boter, yoghurt en rozijnen toe. Meng alles goed met een lepel totdat het mengsel vaster van structuur wordt.
- Bestuif je werkblad met wat bloem en kneed het deeg mooi glad.
- Rol het deeg het met een deegroller uit tot een plak van ongeveer 3 centimeter dikte.
- Druk met de ronde uitsteekvorm cirkels uit het deeg en leg ze op de met bakpapier beklede bakplaat.
- Klop het ei los en kwast het over de scones.
- Plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de scones in ca. 15 minuten goudbruin en gaar.
- Serveer de scones warm met jam, slagroom, clotted cream, roomboter en/of vers fruit.
Reacties
Een reactie posten