donderdag 10 juli 2014

Walnoot-karamel brownie bites

Walnoot-karamel brownie bites
Je herinnert je vast nog wel de Rolo reclame’s uit de jaren ’90 met de slogan ‘Bedenk goed wat je met je laatste Rolo doet’. Omdat ik als kind deze kleine ronde chocolaatjes met een vulling van karamel echt verrukkelijk vond, hoefde ik hier nooit lang over na te denken: gewoon lekker zelf opeten natuurlijk (hoewel dat schattige olifantje er van mij waarschijnlijk wel eentje gekregen zou hebben). Gelukkig zaten er altijd 3 rolletjes van deze lekkere snoepjes in 1 verpakking, zodat ik en mijn twee zussen geen ruzie hoefden te maken over de laatste Rolo. 

Maar net zoals bij veel snoepgoed uit mijn jeugd, verdwenen ook de Rolo’s langzaam uit mijn blikveld. Tot voor kort had ik ze al in geen jaren meer gegeten. Rolo’s waren voor mij echt een vergeten lekkernij totdat ik het Australische tijdschrift Women’s Weekly opensloeg en daarin deze Rolo brownies zag staan. 

Ik ben dezelfde dag nog naar de supermarkt gerend om de benodigde ingrediënten te kopen en ben meteen aan het bakken geslagen. Het resultaat was echt om van te smullen: heerlijke zachte & smeuïge mini brownies met een kleverige vulling en een laagje krokante walnoten op de bodem. Hemels lekker. Het liefst had ik ze allemaal in m'n eentje opgegeten, maar daar zouden mijn zussen niet blij mee zijn geweest. Deze keer heb ik ze dus wel (bijna) allemaal uitgedeeld, maar omdat ze zó lekker zijn zou ik willen zeggen: bedenk goed, wat je met je laatste Rolo brownie bite doet! 

Tip: als je er echt zeker van wilt zijn dat je de brownies uit je bakvorm kunt lossen, kun je de holtes van het bakblik ook bekleden met een strookje bakpapier zodat je de brownie bites eruit kunt tillen.  


Ingrediënten
  • 50 g (geroosterde) walnoten, fijngehakt
  • 80 g boter
  • 150 g pure chocolade, grof gehakt
  • 150 g donkerbruine basterdsuiker
  • 1 ei, losgeklopt
  • 50 g bloem, gezeefd
  • 60 g zure room
  • 24 Rolo’s
Extra nodig
mini cupcakebakvorm met 24 holtes
Tijd (ongeveer)
15 minuten bereiding, 15-18 minuten oven, 30 minuten wachten

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de holtes van de mini cupcakebakvorm in met boter. 
  • Verdeel de fijngehakte walnoten over de 24 holtes van de bakvorm. 
  • Smelt de boter en pure chocolade al roerende in een steelpan op laag vuur, tot alles gesmolten is. 
  • Roer de basterdsuiker door het mengsel.
  • Giet het mengsel over in een mengkom en laat afkoelen tot het nog net warm is. 
  • Roer het losgeklopte ei er doorheen. 
  • Voeg de bloem en de zure room toe en spatel dit goed door het mengsel. 
  • Schep het beslag in de holtes van de bakvorm.
  • Druk 1 Rolo in het beslag in elke holte. Zorg ervoor dat het beslag de Rolo bedekt (smeer het beslag desgewenst met een mesje over de Rolo heen). 
  • Bak de brownie bites in ongeveer 15-18 minuten gaar. 
  • Laat de brownies 10 minuten afkoelen in de bakvorm voordat je ze eruit haalt. 
  • Serveer ze het liefst warm.

6 opmerkingen:

  1. Hallo. Ik wil je bedanken voor je tijd en recept, ik heb deze bites gisteren gemaakt en ze waren overheerlijk

    Dank u!
    Moeka

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Moeka, leuk om te horen!
      Groeten, Tessa

      Verwijderen
  2. Hoi,
    Ik ga deze morgen maken, ze lijken me erg lekker! ik heb alleen een vraagje over de walnoten, ik heb ze gekocht van het AH huismerk, is het belangrijk dat ik ze nog rooster of maakt dit niet uit?
    Alvast bedankt, groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Maxime, wanneer je de walnoten roostert krijgen ze een diepere en rijkere smaak, wat dus erg lekker kan zijn in bepaalde gerechten. Voor dit recept maakt het in principe niet zo heel veel uit of je ze roostert of niet, het is beide lekker (maar mijn voorkeur gaat uit naar de geroosterde exemplaren omdat ze net meer smaak hebben). Dit roosteren kun je trouwens heel goed zelf doen: http://notenspecialist.com/soorten-noten/walnoten/roosteren/ ... op deze website wordt uitgelegd hoe je dat het beste kan doen. Succes ermee, groeten Tessa

      Verwijderen
  3. Bedankt nog voor het reageren, ik heb ze ongeroosterd gelaten omdat ik geen tijd meer had om ze voldoende af te koelen. Ze waren echt super lekker! bedankt voor het recept :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Graag gedaan Maxime! Leuk om te horen dat ze lekker waren, groeten Tessa

      Verwijderen