Mango-passieslof

 

Mango-passieslof

Vorig jaar was Moederdag voor mij een speciale dag, het was namelijk mijn allereerste Moederdag. En dat was heel bijzonder om mee te mogen maken. Maar ook morgen wordt een speciale dag, want dan vier ik voor het eerst Moederdag als moeder van 2 kinderen. En ook dat is voor mij heel bijzonder. 

Zowel mijn zoontje van bijna 2 als mijn zoontje van een half jaar zijn nog te klein om te beseffen wat Moederdag is. Dus ik hoop dat mijn vriend mijn niet-al-te-subtiele-hints in de afgelopen weken heeft opgepikt en er samen met mij morgen weer een onvergetelijke dag van maakt. Niet dat het allemaal heel uitbundig hoeft, maar een bloemetje en een lekkere brunch heb ik wel verdiend. 

En natuurlijk trakteer ik mezelf ook op wat lekkers. En dat lekkers is dit jaar deze frisse & fruitige mango-passieslof. De krokante sloffenbodem is gevuld met een romige mangoroom, met daarop een fruitige mangocompote en een frisse & luchtige passievruchtenmousse bedekt onder een fleurig mangospiegellaagje. De ideale traktatie voor deze zonnige tijd van het jaar. Geniet ervan.


Mango-passieslof



Ingrediënten

  • 175 g roomboter
  • 100 g lichte basterdsuiker
  • 250 g fijne kristalsuiker + 3 el
  • zout
  • ½ citroen
  • 3 eidooiers
  • 250 g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 740 g mango, in blokjes (vers, uit blik of diepvries)
  • 1 ei
  • 2 el + 2 tl maïzena
  • 1 vanillestokje
  • ½ limoen
  • 6 ½ blaadje gelatine (10,7 g)
  • 250 g slagroom
  • 60 g eiwit
  • 100 g passievruchtenpuree (zonder pitjes)
  • 200 g abrikozenjam

Extra nodig
Hartvormige bakring (20 cm), bakplaat, bakpapier, huishoudfolie, acetaatfolie, spuitzak, spuitmondje, fijne zeef, staafmixer
Tijd (ongeveer)
> 120 minuten bereiding, 20-23 minuten oven, 5 uur wachten

Werkwijze

Sloffendeeg

  • Maak het sloffendeeg.
  • Klop 175 g roomboter zacht. Voeg 100 g lichte basterdsuiker en 75 g fijne kristalsuiker toe, samen met een snuf zout en de geraspte schil van ½ citroen.
  • Klop dit tot een gladde massa.
  • Meng er 1 eidooier door.
  • Zeef 250 g bloem en 2 tl bakpoeder boven het mengsel en spatel deze erdoor.
  • Kneed kort door tot een samenhangend deeg. Kneed echt niet te lang door: zodra er van het deeg een samenhangende bal gevormd kan worden is het goed.
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal 1 uur in de koelkast rusten.


Mangoroom

  • Maak de mangoroom.
  • Pureer 250 g mango (uit blik, diepvries of vers) fijn in een foodprocessor of met een staafmixer.
  • Doe de puree in een steelpan en breng zachtjes aan de kook.
  • Klop ondertussen 50 g fijne kristalsuiker, 2 eidooiers en 1 ei glad in een kom.
  • Klop er 2 el maïzena door.
  • Giet de warme mangopuree bij het eimengsel. Klop dit even goed door.
  • Schenk dit mengsel terug in de pan.
  • Plaats de pan op matig vuur en klop met een garde tot alles borrelt en indikt.
  • Giet de mangopudding in een ondiepe schaal en dek af met huishoudfolie. Druk de folie direct op de pudding.
  • Laat afkoelen.


Slof bakken

  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Haal het sloffendeeg uit de koelkast en rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot een plak met een dikte van 1 centimeter.
  • Druk met de bakring een deegplak uit het deeg. Je houdt wat deeg over, dit kan je invriezen voor later gebruik.
  • Plaats de deegplak op de bakplaat. Plaats de bakring om de deegplak.
  • Klop/roer de mangoroom los en vul hier een spuitzak mee.
  • Spuit de room op de sloffenbodem. Laat 2 cm van de rand vrij.
  • Bak de slof in ca. 20-23 minuten gaar in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Verwijder na het bakken meteen de bakring en laat de slof afkoelen.


  • Bekleed een snijplank/bakplaat (die in de koelkast past) met een vel bakpapier en leg hier de sloffenbodem op.
  • Maak de bakring schoon en bekleed de binnenzijde met een strook acetaatfolie.
  • Plaats de ring weer om de bodem.


Mangocompote

  • Maak de mangocompote.
  • Snijd een vanillestokje in de lengte open en schraap uit één helft het merg. De andere helft gebruik je niet.
  • Doe 400 g mangostukjes samen met het vanillemerg, 3 el fijne kristalsuiker en het sap van ½ limoen in een pan.
  • Breng dit al roerend aan de kook, en laat 4-5 minuten op een laag vuur pruttelen.
  • Voeg 2 tl maizena toe aan de mangocompote en roer goed door.
  • Laat de compote nog 1 minuut zachtjes koken. Haal dan de pan van het vuur en laat afkoelen.
  • Schep de mangocompote op de sloffenbodem. Laat een paar centimeter van de rand vrij.


Passievruchtenmousse

  • Maak de passiemousse.
  • Week 3 ½ blaadje witte gelatine (5,75 gram) minstens 30 minuten in koud water.
  • Klop 250 g slagroom lobbig (yoghurtdikte). Dek af en plaats in de koelkast tot gebruik.
  • Breng 110 g fijne kristalsuiker met 35 g water aan de kook. Laat koken tot een temperatuur van 120°C.
  • Klop ondertussen 60 g eiwit luchtig. Voeg geleidelijk 15 g fijne kristalsuiker toe en klop de eiwitten helemaal stijf.
  • Voeg in een straaltje het hete suikerwater toe aan de eiwitten en daarna meteen de gelatineblaadjes (niet uitknijpen).
  • Voeg daarna 100 g passievruchtenpuree toe en blijf kloppen tot het mengsel koud is.
  • Spatel luchtig de slagroom door het passievruchtmengsel, tot een mooie luchtige en homogene mousse.
  • Giet de mousse op de sloffenbodem in de bakring. Strijk glad.
  • Plaats ca. 3 uur in de koelkast tot de mousse is opgesteven.


Mangospiegellaagje

  • Maak het mangospiegellaagje.
  • Week 3 blaadjes witte gelatine (4,9 g) minstens 30 minuten in koud water.
  • Pureer 90 g mango fijn.
  • Doe de mangopuree samen met 200 g abrikozenjam in een steelpan. Verwarm het mengsel al roerend tot geheel vloeibaar.
  • Giet het mengsel door een zeef in een kom.
  • Giet de inhoud van de kom terug in de pan en breng het mengsel aan de kook.
  • Knijp de gelatine uit en roer deze door het mengsel in de pan, tot het is opgelost.
  • Laat het mengsel afkoelen, tot het warm genoeg is zodat de gelatine niet stolt,m aar niet zo warm dat de passiemousse smelt.
  • Schenk het mangomengsel over de bovenzijde van de slof op de passiemousse.
  • Laat het spiegellaagje ca. 1 uur opstijven in de koelkast.


Opmaken

  • Haal de slof uit de koelkast en verwijder de bakring en acetaatfolie.
  • Versier de slof naar wens.
  • Serveer. 

 

Reacties