Chocoladecakejes met advocaat
Over een week is het alweer zover en staat het eerste (culinaire) feest van dit jaar op het programma: Pasen. Misschien pak jij ook wel uit met een overheerlijk paasontbijt of een verrukkelijke paasbrunch, -lunch, -diner of –borrel. Wat het ook wordt, de paastafel zal vast en zeker weer vol feestelijke paaslekkernijen staan.
Dit jaar vier ik het, zoals gebruikelijk, met mijn familie bij mijn moeder. En dat scheelt een hoop gedoe, want zij zorgt voor een compleet verzorgde paasbrunch. Maar dat betekent natuurlijk niet dat ik zelf niets bij zal dragen. Met twee jonge kinderen heb ik niet heel veel tijd voor uitgebreide bak-creaties, maar deze cakejes zijn gelukkig in een handomdraai gemaakt.
Het resultaat? Heerlijke fudgy brownie-achtige chocoladecakjes die bedekt zijn met een toef zachte advocaatcrème. De versiering van krokante paaseitjes zorgt voor een feestelijke kers op de taart. Wanneer je deze cakejes op tafel zet heb je (of hebben de volwassenen) gegarandeerd een vrolijk paasfeest. Fijne paasdagen!
Tip: je kan de cakejes ook vullen met een beetje advocaatcrème. Snijd dan met een scherp mesje rondjes van ca. 1 cm doorsnee en 1 cm diep uit elk cakeje en vul de holtes in de cakejes met wat crème – ik gebruikte voor deze cakejes Tia Maria – ik gebruikte de AH Excellent paaseitjesmix voor de decoratie
Ingrediënten
- 1 tl espressopoeder
- ½ tl kokend water
- 115 g boter
- 275 g extra pure chocolade
- 2 eieren (L)
- 3 el koffielikeur
- 155 g fijne kristalsuiker
- 85 g lichte basterdsuiker
- 75 g zelfrijzend bakmeel
- 250 g mascarpone
- 100 ml slagroom
- 75 g advocaat + extra voor versiering
- eetbare decoratie naar keuze
Extra nodig
Cupcakebakblik voor mini cupcakes, ca. 36 papieren mini cupcakevormpjes, spuitzak, spuitmondje naar keuze (ik gebruikte de Jem Twist Nozzle 20 T)
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 15 minuten oven, 20 minuten wachten
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte).
- Plaats de papieren cupcakevormpjes in de holtes van het cupcakebakblik.
Cakejes
- Meng 1 tl espressopoeder met ½ tl kokend water. Roer door elkaar en zet apart.
- Doe 115 g boter in blokjes en 200 g fijngehakte extra pure chocolade in een middelgrote sauspan. Verwarm al roerend op laag vuur, totdat alles gesmolten en een egaal bruine massa is.
- Neem de pan van het vuur en zet apart.
- Doe 2 eieren samen met 3 el koffielikeur, 110 g fijne kristalsuiker en 85 g lichte basterdsuiker in een kom. Klop deze ingrediënten goed door elkaar tot een luchtig mengsel.
- Voeg het de afgekoelde espresso toe en klop dit er goed door.
- Voeg het gesmolten chocolademengsel toe en klop ook dit er goed door.
- Zeef 75 g zelfrijzend bakmeel boven de kom en spatel het meel erdoor.
- Voeg 75 g fijngehakte extra pure chocolade toe en spatel ook dit erdoor.
- Verdeel het beslag over de vormpjes in het bakblik. Vul ze voor ca. 2/3.
- Bak de cakejes ca. 15-16 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, of tot ze gaar zijn van boven maar nog zacht van binnen.
- Laat de cakejes 5 minuten afkoelen in het bakblik en plaats ze dan op een rooster om verder af te koelen.
Advocaatcrème
- Doe 250 g mascarpone samen met 100 ml slagroom, 45 g fijne kristalsuiker en 75 g advocaat in een kom.
- Klop dit door elkaar tot een stevig mengsel.
Opmaken
- Vul een spuitzak met spuitmondje naar keuze met de advocaatcrème.
- Spuit op elk cakeje een toef crème.
- Versier met advocaat en decoratie naar keuze.
- Serveer.
Reacties
Een reactie posten