Moederdagslof met bramen & aardbeien

 

Moederdagslof met bramen & aardbeien

Als nieuwe moeder zat het afgelopen jaar al vol met ‘eerste keren’, maar aanstaande zondag komt daar een nieuwe eerste keer bij: mijn eerste Moederdag. En dat vind ik best wel bijzonder. Lange tijd heb ik gedacht dat het niet meer zou lukken om een kindje te krijgen, maar ik mag mijzelf nu al bijna een jaar moeder noemen van een super vrolijke, eigenwijze en ondernemende knul. En dat maakt deze eerste Moederdag heel speciaal. 

Aangezien mijn baby nog te klein is om wat leuks voor mij te regelen, is mijn vriend hiervoor de aangewezen persoon. Echter, hij is zich niet zo bewust van dit soort dagen. Subtiel wat hints laten vallen werkt niet en ik heb hem dan ook op de man af moeten vertellen hoe ik graag in het zonnetje gezet wil worden. Het hoeft allemaal niet heel uitbundig, maar een bloemetje en lekkere brunch heb ik wel verdiend. 

En natuurlijk wil ik ook mezelf trakteren. Moederdag is immers het perfecte excuus om mezelf ook eens lekker in de watten te leggen en de stress van het dagelijks leven even te laten voor wat het is. En mezelf trakteren betekent: het boek kopen dat al maanden op mijn lijstje staat en natuurlijk iets lekkers maken. 

Vorige week heb ik mezelf al een lekker voorproefje gegeven met deze fruitige Moederdagslof met bramen & aardbeien. De krokante sloffenbodem is gevuld met een romige citroenbanketbakkersroom, met daarop een zachte bramen-aardbeiencrème en luchtige bramen-aardbeienmousse bedekt onder een laagje glanzende bramengelei. De ideale traktatie om jezelf mee onder te dompelen in de liefde en vreugde van het moederschap. Of maak ‘m gewoon omdat je er zin in hebt. Je hebt het verdient. 


Moederdagslof met bramen & aardbeien


Ingrediënten

  • 3 citroenen
  • 250 ml melk
  • 155 g fijne kristalsuiker + 1 el
  • 20 g custardpoeder
  • 3 eidooiers
  • 250 g (room)boter
  • 100 g lichte basterdsuiker
  • zout
  • 250 g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 6 ½ blaadje witte gelatine (10,7 g)
  • 335 g bramen (vers of diepvries)
  • 75 g aardbeien (vers of diepvries)
  • 1 ei
  • 315 ml slagroom
  • 75 g witte basterdsuiker
  • 190 g roomkaas
  • verse bramen/aardbeien voor decoratie

Extra nodig
Hartvormige bakring (20 cm), bakplaat, bakpapier, huishoudfolie, acetaatfolie, spuitzak, spuitmondje, fijne zeef, staafmixer
Tijd (ongeveer)
> 120 minuten bereiding, 20-23 minuten oven, 5 uur wachten

Werkwijze

Banketbakkersroom

  • Maak de banketbakkersroom.
  • Rasp de schil van 2 citroenen. Zet de rasp even apart.
  • Roer in een kommetje 50 ml melk met 25 g fijne kristalsuiker, 20 g custardpoeder en 1 eidooier door elkaar tot een glad papje.
  • Breng 200 ml melk met 25 g fijne kristalsuiker in een steelpan op laag vuur aan de kook.
  • Giet een deel van de kokende melk over het koude melkmengsel en roer goed door elkaar.
  • Giet dit vervolgens terug bij de hete melk. Laat de room op laag vuur, onder voortdurend roeren, 2 minuten zachtjes doorkoken.
  • Voeg de geraspte citroenschil toe en roer deze erdoor.
  • Giet de banketbakkersroom over in een ondiepe schaal en laat afgedekt met huishoudfolie afkoelen. Zorg ervoor dat de folie direct op de room ligt, zodat er geen velvorming kan plaatsvinden.


Sloffendeeg

  • Maak het sloffendeeg.
  • Klop 175 g roomboter zacht. Voeg 100 g lichte basterdsuiker en 75 g fijne kristalsuiker toe, samen met een snuf zout en de geraspte schil van ½ citroen.
  • Klop dit tot een gladde massa.
  • Meng er 1 eidooier door.
  • Zeef 250 g bloem en 2 tl bakpoeder boven het mengsel en spatel deze erdoor.
  • Kneed kort door tot een samenhangend deeg. Kneed echt niet te lang door: zodra er van het deeg een samenhangende bal gevormd kan worden is het goed.
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal 1 uur in de koelkast rusten.


Slof bakken

  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Haal het sloffendeeg uit de koelkast en rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot een plak met een dikte van 1 centimeter.
  • Druk met de bakring een deegplak uit het deeg. Je houdt wat deeg over, dit kan je invriezen voor later gebruik.
  • Plaats de deegplak op de bakplaat. Plaats de bakring om de deegplak.
  • Klop/roer de banketbakkersroom los en vul hier een spuitzak mee.
  • Spuit de room op de sloffenbodem. Laat 2 cm van de rand vrij.
  • Bak de slof in ca. 20-23 minuten gaar in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Verwijder na het bakken meteen de bakring en laat de slof afkoelen.


  • Bekleed een snijplank/bakplaat (die in de koelkast past) met een vel bakpapier en leg hier de sloffenbodem op.
  • Maak de bakring schoon en bekleed de binnenzijde met een strook acetaatfolie.
  • Plaats de ring weer om de bodem.


Bramen-aardbeiencrème

  • Week 2 gelatineblaadjes (3,3 g) 30 minuten in ruim koud water.
  • Pureer 75 g bramen en 25 g aardbeien. Verwarm de vruchtenpuree met 30 g fijne kristalsuiker in een steelpan.
  • Voeg al kloppend met een garde 1 eidooier en 1 ei toe.
  • Breng al roerend met een garde op laag vuur tegen de kook aan.
  • Haal de pan van het vuur. Knijp de 2 blaadjes gelatine uit en voeg deze toe aan de warme crème.
  • Voeg vervolgens 75 g zachte in kleine blokjes gesneden boter toe. Roer goed door elkaar.
  • Schenk het mengsel in een hoge maatbeker en mix het in 1 minuut met de staafmixer glad en romig.
  • Wrijf het mengsel met een spatel door een zeef. Laat iets afkoelen.
  • Schenk de bramencrème in/op de sloffenbodem en strijk glad.
  • Plaats in de koelkast tot de crème is opgesteven.


Bramen-aardbeienmousse

  • Week 3 ½ blaadje gelatine (5,75 gram) 30 minuten in ruim koud water.
  • Klop 190 ml slagroom samen met 75 g witte basterdsuiker lobbig. Zet afgedekt koel weg.
  • Pureer 100 g bramen met 50 g aardbeien.
  • Knijp de gelatine uit en doe deze samen met de vruchtenpuree in een steelpan. Verwarm al roerend tot de gelatine is opgelost. Haal de pan van het vuur.
  • Laat de puree afkoelen.
  • Klop 190 g roomkaas samen met de geraspte schil van ½ citroen door elkaar.
  • Voeg de afgekoelde vruchtenpuree toe en spatel luchtig door elkaar tot een egaal mengsel.
  • Spatel luchtig de slagroom door het bramen-aardbeienmengsel.
  • Giet de mousse op de sloffenbodem. Strijk glad.
  • Dek af met huishoudfolie en plaats in de koelkast tot de mousse is opgesteven.


Bramengelei

  • Week 1 blaadje gelatine (1,6 g) 30 minuten in ruim koud water.
  • Pureer 160 g bramen. Wrijf de puree door een fijne zeef om de pitjes te verwijderen. Je hebt ca. 80-90 g puree nodig.
  • Verwarm de bramenpuree in een steelpannetje. Knijp de gelatine uit en voeg deze toe aan de puree. Roer tot de gelatine volledig is opgelost en laat afkoelen.
  • Giet de vloeistof over de bramen-aardbeienmousse. Verdeel over de gehele bovenkant.
  • Plaats de slof terug in de koelkast tot de gelei volledig is opgesteven.


Opmaken

  • Haal de slof uit de koelkast en verwijder de bakring en acetaatfolie.
  • Klop 125 ml slagroom met 1 el fijne kristalsuiker stijf.
  • Vul een spuitzak met spuitmondje naar keuze met de room en spuit deze naar eigen inzicht op de slof.
  • Versier met bijv. verse bramen en/of aardbeien en decoreer verder naar wens.
  • Serveer.


Reacties