Abrikozen-mangovlaai

Abrikozen-mangovlaai

 

Een gebaksoort die eigenlijk altijd wel bij iedereen in de smaak valt is de Limburgse vlaai. Volgens mij heb ik nog nooit iemand ontmoet die niet graag zijn tanden in deze lekkernij zou zetten. En zeg nou zelf, ze smaken nergens zo lekker als op Limburgse bodem. 

Recentelijk was ik met mijn vriend een weekje in de buurt van Maastricht, en in Maastricht hebben we zowel bij Bakkerij Mathieu Hermans als bij De Bisschopsmolen genoten van overheerlijke punten vlaai. Zo lekker kan ik ze zelf niet maken, maar omdat we bij thuiskomst nog niet genoeg hadden van vlaai eten, besloot ik dit abrikozen-mango exemplaar te maken (naar een recept van Roel Peeters, Vlaai). En het resultaat was verrukkelijk. 

Op de vlaaibodem van gistdeeg liggen frisse abrikozen gemengd met tropisch zoete mango, welke versierd zijn met luchtige toeven slagroom. Elke hap van deze vlaai zorgt voor een écht zomergevoel. 


Abrikozen-mangovlaai


Tip: voor een extra mooi glanslaagje en om uitdroging te voorkomen, kan je de vlaai na het afkoelen (en voor het decoreren met de slagroom) bestrijken met een heldere taartgelei (gebruik hiervoor bijv. een zakje Taartina).

 

Ingrediënten
  • 165 g bloem
  • 75 g melk
  • 10 g verse gist
  • 15 g witte basterdsuiker
  • 3 g zout
  • 65 g boter
  • 440 g abrikozen (vers of uit blik, uitgelekt)
  • 360 g mangoblokjes (vers of diepvries)
  • 100 g fijne kristalsuiker + 3 el
  • 25 g koudbindmiddel
  • 350 ml slagroom
Extra nodig
Vlaaipan van 27-30 cm Ø, huishoudfolie, deegroller, bakplaat, bakpapier, spuitzakken, spuitmondjes, paletmes
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, 25-30 minuten oven, 3 uur wachten

Werkwijze

Vlaaideeg
  • Maak het vlaaideeg.
  • Doe 90 g bloem met 75 g lauwe melk en 10 g verse gist in een kom.
  • Meng dit met de hand tot een homogene massa. Zet apart.
  • Doe 75 g bloem, 15 g witte basterdsuiker, 3 g zout en 65 g boter in een andere kom (of leg het op je schone werkbank).
  • Wrijf deze ingrediënten met je handen door tot een kruimelig mengsel.
  • Wanneer alle bloem in de kruimels is opgenomen en er geen vrije bloem meer zichtbaar is, leg je de kruimels op het gistmengsel is de andere kom.
  • Laat 15 minuten staan.
  • Kneed het vervolgens met de handen door elkaar, totdat er een homogene massa ontstaat. Kneed niet te lang door. Het deeg kan plakkerig zijn, maar voeg geen extra bloem toe.
  • Vorm van het deeg een bal (gebruik desgewenst een deegschraper om het deeg bij elkaar te krijgen).
  • Leg de bal in een kom en bedek deze met huishoudfolie of een theedoek om uitdroging te voorkomen.
  • Laat het deeg 30 minuten op een warme plaats rijzen.

Vlaaivulling

  • Maak de vlaaivulling.
  • Doe 440 g abrikozen en 360 g mangoblokjes in een grote kom.
  • Meng 100 g fijne kristalsuiker met 25 g koudbindmiddel in een kommetje.
  • Meng dit vervolgens door de vruchten in de kom, totdat er geen klontjes of restjes meer zichtbaar zijn.
  • Zet apart.

Vlaaibodem bakken
  • Bestrijk de binnenzijde van de vlaaipan lichtjes met boter.
  • Bestrooi je werkbank met bloem.
  • Druk het gerezen bolletje deeg met je handen plat.
  • Rol het deeg met je roller uit, waarbij je éénmaal rolt, dan het deegplakje lostrekt van je werkbank, de onderkant naar boven legt en het deegstuk een kwartslag draait.
  • Daarna rol je het deeg opnieuw éénmaal op en neer met de roller.
  • Blijf deze stappen herhalen tot het deeg het juiste formaat heeft.
  • Bekleed de vlaaipan met het deeg. Zorg ervoor dat er geen lucht onder de deegplak zit. Verdeel de abrikozen-mangovulling over de vlaaibodem. Strijk zo glad mogelijk met een gebogen paletmes.
  • Laat de vlaai nog 30 minuten rijzen op de werkbank.

  • Verwarm de oven voor op 210°C (boven- en onderwarmte). Plaats het ovenrooster laag in de oven.
  • Rol na het rijzen het overtollige deeg van de vlaaipan met behulp van een rolstok.
  • Bak de vlaai in het midden van de voorverwarmde oven in ca. 25-30 minuten af, totdat deze goudbruin is.
  • Haal de vlaai na het bakken meteen uit de vlaaipan en laat afkoelen op een rooster, of laat hem afkoelen in de vorm.

Opmaken
  • Klop 350 ml slagroom met 3 eetlepels suiker stijf.
  • Vul een spuitzak met spuitmondje naar keuze met de room en spuit deze op de vlaai.
  • Versier eventueel verder naar wens.
  • Serveer.


Abrikozen-mangovlaai

Comments