Vanillecrème-rolletjes

Vanillecrème-rolletjes
 

Wanneer je gaat verhuizen komt je er pas achter dat je eigenlijk heel, heel, heel veel spullen in je huis hebt staan. Spullen waar je blij van wordt, en spullen die al jarenlang op een doos op zolder (of in de kelder) liggen en waar je nooit meer iets mee gaat doen. 

Een paar maanden voor onze verhuizing in december 2023 begonnen we al met opruimen en inpakken, en alle items in onze woning zijn door onze handen gegaan. Hierbij stelden we onszelf steeds de vraag: willen we dit inpakken, verhuizen, uitpakken, en een plaatsje geven in ons nieuwe huis? En regelmatig was het antwoord ‘nee’. 

Zo kwam ik met het opruimen en (opnieuw) inpakken ook wat bakspullen tegen die ik al in geen eeuwigheid meer gebruikt had. Niet alles is uiteindelijk meeverhuisd, maar van sommige items wist ik dat ze nog wel van pas zouden komen. Zoals het doosje met roomrollen. 

Een paar weken geleden heb ik ze eindelijk in gebruik genomen en er deze vanillecrème-rolletjes mee gemaakt. Zo eenvoudig, maar oh zo lekker! Met elke hap van deze rolletjes van bladerdeeg gevuld met vanillecrème proef je de overheerlijke balans tussen knapperig, romig & zoet. Heerlijk genieten. 


Vanillecrème-rolletjes

Ingrediënten
  • 250 ml melk
  • 3 eidooiers (L)
  • 1 tl vanille-extract
  • 50 g fijne kristalsuiker
  • 20 g custardpoeder
  • 125 ml slagroom + 1 el
  • 1 rol bladerdeeg (ca. 270 g)
  • poedersuiker
Extra nodig
12 roomrollen, bakplaat, bakpapier, bakkwast, spuitzak
Tijd (ongeveer)
40 minuten bereiding,

Werkwijze

Banketbakkersroom
  • Maak de banketbakkersroom.
  • Breng 200 ml melk in een steelpannetje aan de kook.
  • Meng ondertussen 2 eidooiers met 1 tl vanille-extract, 50 g fijne kristalsuiker, 20 g custardpoeder en 50 ml melk in een kommetje.
  • Voeg een flinke scheut van de hete melk toe aan het dooiermengsel in de kom. Roer goed door elkaar met een garde.
  • Voeg de gemengde massa toe aan de melk in de pan en roer goed door met een garde.
  • Breng al roerend op laag vuur aan de kook. Kook de banketbakkersroom nog ca. 2 minuten door om deze volledig te binden.
  • Giet de banketbakkersroom over in een ondiepe schaal, dek af met huishoudfolie (druk de folie op de room om velvorming te voorkomen) en laat volledig afkoelen.

Vanillecrème

  • Klop 125 ml slagroom stijf.
  • Roer de afgekoelde banketbakkersroom los.
  • Voeg de slagroom toe en spatel deze er goed door, tot je een mooi homogeen mengsel hebt.
  • Dek de kom af en plaats minstens een uur in de koelkast.

Rolletjes
  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte). Bekleed een bakplaat met bakpapier. Vet de roomrollen lichtjes in met boter.
  • Klop 1 eidooier met 1 el slagroom door elkaar. Zet apart.
  • Haal de rol bladerdeeg uit de koelkast en laat 5 minuten rusten.
  • Rol het deeg uit.
  • Snijd 12 repen van gelijke breedte uit het deeg (snijd het bladerdeeg in de lengte, zodat je lange repen krijgt).
  • Wikkel om elke roomrol een reep bladerdeeg. Rol het bladerdeeg zo op dat er steeds een overlap is.
  • Bestrijk het bladerdeeg met het eidooiermengsel. Leg de rollen op enige afstand van elkaar op de bakplaat.
  • Bak de rolletjes in het midden van de voorverwarmde oven in ca. 17 minuten goudbruin en gaar.
  • Haal de bakplaat uit de oven, verwijder de metalen roomrollen (pas op: heet!) en laat de rolletjes volledig afkoelen.

Opmaken
  • Vul een spuitzak met de vanillecrème.
  • Vul de rolletjes met de crème.
  • Bestuif de rolletjes met poedersuiker.
  • Serveer.

Comments