Banoffeetaart

Banoffeetaart
 

Terwijl ik deze blogpost aan het schrijven ben, voel ik de druppeltjes zweet van mijn hoofd naar beneden druipen. Wat is het toch warm deze week. Té warm naar mijn zin. Bakken met deze temperaturen is voor mij dan ook eigenlijk geen optie (ik wil eerlijk gezegd niets anders dan met mijn voeten in een zwembadje hangen en perenijsjes eten), maar ja, ook de afgelopen dagen kroop het bloed waar het niet gaan kan. En wat maak je dan? Iets kinderlijk eenvoudigs? Iets fruitigs? Iets ijskouds? Of gewoon datgene waar je op dat moment enorm veel zin in hebt? 

Het werd het laatste. En deze banoffeetaart was geboren. Ik kreeg er geen spijt van. De taartbodem is gevuld met een romige karamel-banketbakkersroom, met daarop een dikke laag zachte dulce de leche (karamelpasta). Op deze pasta liggen verse plakjes banaan, bedekt onder toeven frisse mascarpone-banaan frosting. Als finishing touch is het geheel bestoven met wat cacapoeder en versierd met blokjes fudge. Alleen al bij de aanblik loopt het water je in de mond, en elke hap is echt heerlijk genieten.

 

Banoffeetaart
 

Tip: ik heb voor deze taart een taartring van 20 cm doorsnee gebruikt, en een kleine taartring van 5 cm doorsnee om het gat in het midden te maken. Dit gat hoef je niet perse te maken, je kan ook 1 dichte taartbodem maken ~ Ik hield wat banketbakkersroom, taartdeeg en frosting over. Met de room en de frosting had ik nog een tweede taart kunnen maken. Je kan er ook voor kiezen een groter exemplaar te maken, of meerdere kleine.


Ingrediënten

  • 1 blikje zoete gecondenseerde melk
  • 500 ml melk
  • 45 g custardpoeder
  • 3 eidooiers (L)
  • 175 g fijne kristalsuiker
  • 175 g roomboter
  • 100 g lichtbruine basterdsuiker
  • zout
  • 250 g patentbloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 250 g mascarpone
  • 400 ml slagroom
  • 100 g poedersuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • ca. 4 bananen
  • cacaopoeder

Extra nodig
Taartring van 20 cm doorsnee, bakpapier, huishoudfolie, staafmixer, spuitzakken, spuitmondje
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, 20-23 minuten oven, minstens 4 uur wachten

Werkwijze

Dulce de leche

  • Maak eerst de dulce de leche (karamelpasta).
  • Verwijder de papieren wikkel van het blikje zoete gecondenseerde melk.
  • Plaats het blikje in een pan met ruim water. Het blikje moet zover als mogelijk onder water staan.
  • Breng het water in de pan aan de kook. Kook voor 3 uur, terwijl je het deksel op de pan laat liggen. Zorg ervoor dat het blikje steeds onder water blijft staan, voeg indien nodig wat extra water toe.
  • Laat het blikje helemaal afkoelen voordat je ermee aan de slag gaat.


Banketbakkersroom

  • Maak de karamel banketbakkersroom.
  • Roer in een kommetje 100 ml melk met 45 g custardpoeder en 2 eidooiers door elkaar tot een papje. Zet apart.
  • Breng 400 ml volle melk in een pan aan de kook.
  • Doe 100 g fijne kristalsuiker samen met 30 g water in een steelpan. Plaats de pan op laag vuur en roer tot de suiker is opgelost. Draai het vuur hoog.
  • Breng het mengsel aan de kook en kook, zonder te roeren, tot het mengsel een diepe karamelkleur heeft.
  • Blus de karamel af met de warme melk. Let op, dit gaat spatten en bruisen en is heel erg heet. Roer door tot alle karamel is opgelost in de melk.
  • Roer een beetje van de karamelmelk door het papje.
  • Giet vervolgens het geheel terug bij de rest van de melk in de pan.
  • Zet de pan op het vuur en laat het geheel nog 2 minuten doorkoken. Blijf steeds goed roeren.
  • Giet de banketbakkersroom over in een ondiepe schaal en laat afgedekt met huishoudfolie afkoelen. Zorg ervoor dat de folie direct op de room ligt, zodat er geen velvorming kan plaatsvinden.


Taartdeeg

  • Maak het taartdeeg.
  • Klop 175 g roomboter zacht en romig.
  • Voeg 100 g lichte basterdsuiker, 75 g fijne kristalsuiker en een snuf zout toe.
  • Klop dit tot een gladde massa.
  • Meng er 1 eidooier door.
  • Zeef 250 g patentbloem en 2 tl bakpoeder boven het mengsel en spatel deze erdoor.
  • Kneed kort door tot een samenhangend deeg. Kneed echt niet te lang door: zodra er van het deeg een samenhangende bal gevormd kan worden is het goed.
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal 1 uur in de koelkast rusten.


Taartbodem bakken

  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Haal het taartdeeg uit de koelkast en rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot een plak met een dikte van 1 centimeter.
  • Druk met de ronde taartring van 22 cm doorsnee een deegplak uit het deeg. Je houdt wat deeg over, dit kan je invriezen voor later gebruik.
  • Plaats de deegplak op de bakplaat. Plaats de taartring om de deegplak.
  • Klop/roer een deel van de banketbakkersroom los en vul hier een spuitzak mee.
  • Spuit de room op de taartbodem. Laat 2 cm van de rand vrij.
  • Bak de bodem in ca. 20-23 minuten gaar in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Verwijder na het bakken meteen de taartring en laat de bodem afkoelen.


Mascarpone-banaan frosting

  • Maak de frosting.
  • Doe 250 g mascarpone, 400 ml slagroom, 100 g gezeefde poedersuiker en 1 tl vanille-extract in een kom.
  • Klop op lage snelheid door elkaar (ongeveer een minuut) tot de ingrediënten goed gemengd zijn.
  • Klop vervolgens op hoge snelheid door elkaar tot een stevig mengsel.
  • Pel 2 bananen en pureer ze fijn (bijv. met een staafmixer).
  • Voeg de bananenpuree toe aan het mascarponemengsel. Klop op lage snelheid zo’n 20-30 seconden door elkaar, tot je een glad mengsel hebt.


Opmaken

  • Leg de taartbodem op een taartschaal/bord.
  • Schep de dulce de leche op de bodem en strijk glad.
  • Snijd ca. 2 bananen in plakken en leg deze op de dulce de leche.
  • Vul een spuitzak met spuitmondje naar keuze met de frosting en spuit deze op de banaan.
  • Bestuif met cacaopoeder en decoreer eventueel met stukjes karamel.
  • Serveer.


Banoffeetaart

Reacties

  1. Wat een mooi recept! Welke spuitmondje heb je gebruikt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi!
      Gewoon een spuitmondje met ronde gladde opening van ca. 10 mm
      Groeten,
      Tessa

      Verwijderen

Een reactie posten