Perzikkwarkslof
De slof. Een lekkernij die echt nooit gaat vervelen, het is inmiddels één van mijn lievelingstaarten. De verrukkelijke bodem combineert echt heel erg goed met een breed scala aan toppings. Ik heb al een aantal verrukkelijke sloffen gemaakt, maar deze perzikkwarkslof is echt een frisse & fruitige zomertopper.
De combinatie van een krokante bodem met romige banketbakkersroom, zachte perzikencrème en frisse perzikkwark met fruitige stukjes perzik en toefjes slagroom is echt tongstrelend lekker. En met de kleurrijke aanblik haal je meteen een heleboel zonnige gezelligheid en instant vrolijkheid in huis (althans bij mij). En daar kun je nooit genoeg van hebben.
Ik heb er wel voor gekozen om perziken uit blik te gebruiken, omdat die qua smaak wat sterker zijn dat de verse exemplaren die ik wekelijks op de markt bij de groentekraam koop.
Tip: ik heb perziklikeur gebruikt in dit recept, maar dit kan je ook weglaten. Week voor de perzikvulling de gelatineblaadjes in water i.p.v. likeur en laat voor de toplaag de likeur gewoon helemaal weg.
Ingrediënten
- 175 g roomboter
- 100 g lichte basterdsuiker
- 195 g fijne kristalsuiker
- zout
- 3 eidooiers (L)
- 250 g patentbloem
- 2 tl bakpoeder
- 250 ml melk
- 20 g custardpoeder
- 355 g perziken + extra voor garnering
- 1 ½ el maïzena
- 95 ml perziklikeur
- 375 ml slagroom
- 375 g perzikkwark
- 6 blaadjes witte gelatine (10 gram)
- blaadjes verse munt
Extra nodig
Sloffenring, acetaatfolie, huishoudfolie, bakplaat, bakpapier, spuitzak, gekarteld spuitmondje
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, 20-23 minuten oven, minstens 3 uur wachten
Werkwijze
Sloffendeeg
- Maak het sloffendeeg.
- Klop 175 g roomboter zacht en romig.
- Voeg 100 g lichte basterdsuiker, 75 g fijne kristalsuiker en een snuf zout toe.
- Klop dit tot een gladde massa.
- Meng er 1 eidooier door.
- Zeef 250 g patentbloem en 2 tl bakpoeder boven het mengsel en spatel deze erdoor.
- Kneed kort door tot een samenhangend deeg. Kneed echt niet te lang door: zodra er van het deeg een samenhangende bal gevormd kan worden is het goed.
- Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal 1 uur in de koelkast rusten.
Banketbakkersroom
- Maak de banketbakkersroom.
- Roer in een kommetje 50 ml melk met 20 g fijne kristalsuiker, 20 g custardpoeder en 1 eidooier door elkaar tot een papje. Zet apart.
- Breng 200 ml melk met 25 g fijne kristalsuiker in een steelpan aan de kook.
- Giet een deel van de hete melk over het koude melkmengsel en roer goed door elkaar.
- Giet dit vervolgens terug bij de hete melk in de pan.
- Breng het mengsel opnieuw aan de kook en laat op laag vuur, onder voortdurend roeren, ca. 2 minuten zachtjes doorkoken.
- Giet de banketbakkersroom over in een ondiepe schaal en dek af met huishoudfolie. Zorg ervoor dat de folie direct op de room ligt, zodat er geen velvorming kan plaatsvinden.
- Laat afkoelen.
Perzikencrème
- Maak de perzikencrème.
- Pureer 125 g perziken en breng de puree zachtjes aan de kook in een pannetje.
- Klop ondertussen 30 g fijne kristalsuiker, 1 eidooier en 1 ½ el maïzena glad in een kommetje.
- Giet de warme perzikenpuree bij het eimengsel.
- Klop goed door.
- Giet het mengsel terug in het pannetje, zet op matig vuur en klop met een garde tot alles borrelt en indikt.
- Doe de warme crème in een kom en dek af met huishoudfolie (druk de folie op de crème).
- Laat afkoelen.
Slof bakken
- Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Haal het sloffendeeg uit de koelkast en rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot een plak met een dikte van 1 centimeter.
- Druk met de bakring een deegplak uit het deeg. Je houdt wat deeg over, dit kan je invriezen voor later gebruik.
- Plaats de deegplak op de bakplaat. Plaats de bakring om de deegplak.
- Klop/roer de banketbakkersroom los en vul hier een spuitzak mee.
- Spuit een deel van de room op de sloffenbodem. Laat 2 cm van de rand vrij.
- Bak de slof in ca. 20-23 minuten gaar in het midden van de voorverwarmde oven.
- Verwijder na het bakken meteen de bakring en laat de slof afkoelen.
Opbouwen
- Leg de sloffenbodem op een bord/taartschaal.
- Bekleed de binnenzijde van de bakring met acetaatfolie en plaats deze om de sloffenbodem.
- Roer de afgekoelde perzikencrème los en verdeel de crème over de afgekoelde sloffenbodem. Strijk glad.
Perzikvulling
- Maak de perzikvulling.
- Week 4 blaadjes witte gelatine minstens 30 minuten in 80 ml perziklikeur. Zet apart.
- Snijd 80 g perziken in kleine blokjes.
- Klop 125 ml slagroom samen met 15 g fijne kristalsuiker stijf.
- Doe 375 g perzikkwark in een kom.
- Doe de 4 blaadjes witte gelatine met de perziklikeur waarin je ze geweekt hebt in een steelpan. Plaats op laag vuur. Los de gelatine al roerend op.
- Spatel de gesmolten gelatine en het vocht snel door de kwark.
- Spatel de slagroom door het mengsel.
- Giet de perzikvulling op de sloffenbodem. Strijk glad.
- Verdeel de blokjes perzik over de vulling. Druk de stukjes met een satéprikker in de kwark.
- Dek af met huishoudfolie en plaats ongeveer 1 uur in de koelkast, tot de bovenkant stevig voelt.
Toplaag
- Week 2 blaadjes minstens 30 minuten in ruim koud water.
- Pureer 150 g perziken met 15 ml perziklikeur glad.
- Smelt de 2 twee blaadjes witte gelatine met aanhangend vocht in een pannetje.
- Spatel de gelatine door de perzikpuree.
- Verdeel de puree over de slof. Strijk glad tot de hele bovenkant van de slof bedekt is.
- Plaats de slof terug in de koelkast voor ca. 1 uur, tot hij volledig is opgesteven.
Opmaken
- Haal de slof uit de koelkast. Verwijder de ring en de acetaatfolie.
- Klop 250 ml slagroom met 30 g fijne kristalsuiker stijf.
- Doe de slagroom in een spuitzak met een spuitmondje naar keuze en spuit de room op de slof.
- Garneer de slof met stukjes perzik en een blaadje verse munt.
- Serveer.
Kun je ook perziken uit blik gebruiken?
ReplyDeleteIk zie het al hahahhaha...
ReplyDeleteHoi!
DeleteJe kan inderdaad perziken uit blik gebruikten ;)
Groeten,
Tessa
Maak je met dit recept 1 of 2 sloffen? Alvast dank voor je reactie.
ReplyDeleteHoi!
DeleteMet dit recept heb ik 1 slof gemaakt. Je houdt deeg & banketbakkersroom over voor een tweede sloffenbodem, maar de crème, vulling en toplaag zijn voor 1 slof. Als je deze ingrediënten verdubbeld kan je 2 sloffen maken.
Groeten,
Tessa
Ziet er prachtig uit, welk spuitmondje hebt u gebruikt ?
ReplyDeleteHoi!
DeleteDank u wel! De JEM Twist Nozzle 22T en 23T
Groeten,
Tessa
Ha!
ReplyDeleteWelke kwark heb je gebruikt? Want daar zitten ook al stukjes in toch? Voeg je extra toe?
Hoi!
DeleteVolgens mij heb ik gewoon de perzikkwark van de Jumbo gebruikt. Hier zitten inderdaad al hele kleine stukjes in, maar ik heb er extra bijgevoegd (voor een extra bite en het ziet er mooi uit bij het aansnijden van de slof)
Groeten,
Tessa
Bedankt voor het delen van het recept! Hij is heel goed gelukt en smaakte heerlijk!
ReplyDeleteFijn om te horen!
DeleteGroeten,
Tessa