Moederdagslof

Moederdagslof
 

Volgende week zondag is het Moederdag. Dé dag om je (schoon)moeder, oma(‘s), moederfiguren of vrouwen die je door dik en dun steunen heerlijk in het zonnetje te zetten en te laten zien hoe blij je met haar/ze bent. Voor mijzelf is het nog spannend, ben ik zondag 14 mei al wel of nog net geen moeder? De uitgerekende datum van ons eerste kindje is namelijk de dag ervoor, zaterdag 13 mei. Nog heel even afwachten dus...

Maar of ik komende week nu wel of niet beval, iets lekkers mag op deze speciale zondag in ieder geval niet ontbreken. En met deze moederdagslof zet je een cadeau vol liefde op tafel. De slof is gebaseerd op het recept van een ‘Fraisier’, de goddelijk lekkere klassieke Franse aardbeientaart waar ik altijd een heel blij & zomers gevoel van krijg. 

De luchtige maar ook romige vulling gecombineerd met de frisse smaak van de zomerkoninkjes maakt deze slof een genot om in te bijten, en de prachtige aardbeien langs de rand van de slof een genot om naar te kijken. Laat je niet ontmoedigen door het uitgebreide recept, het is absoluut de moeite waard! 

 

Moederdagslof


Ingrediënten

  • 425 g boter
  • 100 g lichte basterdsuiker
  • 310 g fijne kristalsuiker
  • zout
  • 2 eidooiers
  • 250 g patentbloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 60 g pure chocolade
  • 450 ml melk
  • 38 g custardpoeder
  • 1 vanillestokje
  • 70 g witte basterdsuiker
  • 40 g water
  • 75 g eiwitten
  • ca. 700 g verse aardbeien
  • 2 blaadjes witte gelatine (3,3 g)
  • 125 ml slagroom
Extra nodig
Sloffenring (ik gebruikte een hartvormige bakring van 20 cm en 6 cm hoog), bakplaat, bakpapier, huishoudfolie, acetaatfolie, spuitzakken, spuitmondje, suikerthermometer, staafmixer
Tijd (ongeveer)
> 90 minuten bereiding, 20-23 minuten oven, 4 uur wachten

Werkwijze

Sloffendeeg
  • Maak het sloffendeeg.
  • Klop 175 g roomboter zacht en romig.
  • Voeg 100 g lichte basterdsuiker, 75 g fijne kristalsuiker en een snuf zout toe.
  • Klop dit tot een gladde massa.
  • Meng er 1 eidooier door.
  • Zeef 250 g patentbloem en 2 tl bakpoeder boven het mengsel en spatel deze erdoor.
  • Kneed kort door tot een samenhangend deeg. Kneed echt niet te lang door: zodra er van het deeg een samenhangende bal gevormd kan worden is het goed.
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal 1 uur in de koelkast rusten.

Banketbakkersroom
  • Maak de banketbakkersroom.
  • Hak 60 g pure chocolade grof en doe de stukjes in een hittebestendige kom. Zet apart.
  • Doe 200 ml melk samen met 25 g fijne kristalsuiker in een steelpan en breng dit aan de kook.
  • Doe 50 ml melk samen met 25 g fijne kristalsuiker, 18 g custardpoeder en 1 eidooier in een kommetje en klop dit door elkaar tot een glad papje.
  • Giet als de melk kookt al roerende ca. de helft van de hete melk bij het papje. Roer goed door.
  • Giet dit mengsel vervolgens bij de melk in de pan en breng het geheel onder voortdurend roeren aan de kook.
  • Laat het mengsel ca. 2 minuten zachtjes doorkoken.
  • Giet de banketbakkersroom op de stukjes chocolade in de kom.
  • Roer rustig door tot alle chocolade is gesmolten en je een homogeen bruine room hebt.
  • Dek de banketbakkersroom af met folie. Zorg ervoor dat de folie direct op de room ligt, zodat er geen velvorming kan plaatsvinden. Laat afkoelen.

Slof bakken
  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Haal het sloffendeeg uit de koelkast en rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot een plak met een dikte van 1 centimeter.
  • Druk met de bakring een deegplak uit het deeg. Je houdt wat deeg over, dit kan je invriezen voor later gebruik.
  • Plaats de deegplak op de bakplaat. Plaats de bakring om de deegplak.
  • Klop/roer de banketbakkersroom los en vul hier een spuitzak mee.
  • Spuit een deel van de room op de sloffenbodem. Laat 2 cm van de rand vrij.
  • Bak de slof in ca. 20-23 minuten gaar in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Verwijder na het bakken meteen de bakring en laat de slof afkoelen.

  • Vul de afgekoelde sloffenbodem met de overgebleven banketbakkersroom. Strijk glad.

Botercrème

  • Maak de botercrème.
  • Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg er uit.
  • Doe 150 ml melk samen met 10 g fijne kristalsuiker in een steelpan en breng dit aan de kook.
  • Doe 50 ml melk samen met 10 g fijne kristalsuiker, 20 g custardpoeder en het vanillemerg in een kommetje en klop dit door elkaar tot een glad papje.
  • Giet als de melk kook al roerende ca. de helft van de hete melk bij het papje. Roer goed door.
  • Giet dit mengsel vervolgende bij de melk in de pan en breng het geheel onder voortdurend roeren aan de kook.
  • Laat het mengsel ca. 2 minuten zachtjes doorkoken.
  • Giet de banketbakkersroom in een schaal en dek af met folie. Zorg dat de folie direct op de room ligt, zodat er geen velvorming kan plaatsvinden. Laat afkoelen.


  • Klop 250 g boter met 70 g witte basterdsuiker romig.
  • Voeg de koude banketbakkersroom toe en klop tot een luchtige crème.


Italiaanse meringue

  • Doe 120 g fijne kristalsuiker met 40 g water in een steelpan. Plaats de pan boven matig vuur en roer tot de suiker is opgelost.
  • Breng aan de kook en kook de suikersiroop (zonder te roeren) tot de suikerthermometer 121°C aangeeft.
  • Klop ondertussen 75 g eiwitten met 30 g fijne kristalsuiker tot een stevig schuim.
  • Haal, wanneer de 121°C bereikt, de steelpan van het vuur en schenk de suikersiroop langzaam in een straaltje bij de eiwitten terwijl je aan het mixen bent.
  • Blijf mixen op de hoogste stand tot het schuim koud, dik en glanzend is.


  • Voeg de meringue toe aan de botercrème en blijf kloppen tot een mooie crème.
  • Doe het mengsel in een spuitzak en leg koud tot gebruik.


Opbouwen

  • Leg de sloffenbodem op een bord/taartschaal.
  • Bekleed de binnenzijde van de bakring met acetaatfolie en plaats deze om de sloffenbodem.
  • Halveer een aantal verse aardbeien en schik de aardbeien helemaal rondom de rand van de slof met de platte kant tegen de rand van de bakring.
  • Spuit de crème rondom de aardbeien en een dunne laag over de sloffenbodem.
  • Verdeel rijkelijk stukjes aardbei over de bodem.
  • Vul verder af met de crème en strijk glad af.
  • Plaats in de koelkast om op te stijven.


Gelei

  • Week 2 blaadjes gelatine minstens 30 minuten in ruim koud water.
  • Pureer 125 g aardbeien met de staafmixer. Haal de puree door een fijne zeef.
  • Verwarm de aardbeienpuree in een steelpan. Knijp de gelatine goed uit en voeg deze toe aan de puree. Roer tot de gelatine volledig is opgelost.
  • Haal de pan van het vuur en laat de gelei iets afkoelen, maar nog niet opstijven.
  • Haal de slof uit de koelkast en verdeel de aardbeiengelei voorzichtig over de bovenkant van de slof.
  • Zet de slof nog een uur terug in de koelkast.


  • Haal de slof uit de koelkast en verwijder de sloffenring en acetaatfolie.


Opmaken

  • Klop 125 ml slagroom met 15 g fijne kristalsuiker stijf.
  • Versier de slof met toeven slagroom en verse aardbeien.
  • Serveer.




Moederdagslof

Comments

  1. Dit ziet er heerlijk uit. Is dit voldoende voor 2 normale slofringen? En heb je een foto van de binnenkant. Ben benieuwd hoe dat er uit ziet.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hoi Helen,
      Nee, dit recept is niet voldoende voor 2 normale sloffenringen. Het deeg voor de sloffenbodem wel, maar je gaat dan banketbakkersroom en botercrème te kort komen. Ik heb helaas geen foto's van de binnenkant van de slof gemaakt :( Sorry!
      Groeten,
      Tessa

      Delete

Post a Comment