Lemonies

Lemonies
 

Ik weet niet wat het is met het lenteseizoen, maar in deze maanden heb ik altijd meer behoefte aan lekkernijen die barsten van de verfrissende citrussmaak. Elk koekje, taartje, plakje cake of toetje met een vleugje (of eigenlijk heel veel vleugjes) citroen, laat mij direct het water in de mond lopen. 

Dus toen ik via Pinterest door een volger werd gewezen op het bestaan van lemonies, was ik meteen verkocht. Ik had er zelf nog nooit van gehoord, maar lemonies zijn een soort citroenbrownies (maar dan zonder chocolade) of citroenblondies. Ze zijn zacht, compact en smeuïg (net als een goede brownie) maar dan heerlijk fris & fruitig. Met elke hap proef je een ware citroensmaak-explosie in je mond. 

Je kan ze bedekken met een citroenglazuur, maar met toefjes romige citroenbotercrème tover je deze citroentraktatie om tot een elegant dessert met een verslavend lekkere textuur en smaak. Heerlijk genieten. 

 

Lemonies
 

 

Ingrediënten

  • 320 g boter
  • 6 kleine citroenen (of 3 grote)
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 125 g patentbloem
  • snuf zout
  • ½ tl bakpoeder
  • 2 eieren (L), losgeklopt
  • 1 tl vanille-extract
  • 200 g poedersuiker
  • 2 el melk
Extra nodig
Vierkante bakvorm van ca. 21x21 cm, bakpapier, citruspers, spuitzak, spuitmondje naar keuze
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, ca. 23 minuten oven, 1 uur wachten

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Vet de bakvorm in en bekleed de binnenzijde met bakpapier. Zet apart.
  • Smelt 170 g boter in een (steel)pan. Zet apart en laat afkoelen.
  • Rasp de schil van 4 kleine citroenen (of 2 grote) en pers de citroenen uit.
  • Doe 200 g fijne kristalsuiker samen met de citroenrasp in een kom.
  • Wrijf deze ingrediënten met je vingers goed door elkaar, tot de suiker de structuur van vochtig zand heeft.
  • Zeef 125 g patentbloem, een goede snuf zout en een ½ tl bakpoeder boven de kom.
  • Roer met een garde door elkaar, tot alles goed gemengd is.
  • Voeg 3 el van het vers geperste citroensap, de 2 losgeklopte eieren, de gesmolten boter en 1 tl vanille-extract toe.
  • Klop met je garde tot je een glad beslag gekregen hebt.
  • Giet het beslag in de bakvorm.
  • Plaats de bakvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak de koek ca. 23 minuten, tot deze net stevig is en lichtbruin aan de bovenzijde begint te kleuren.
  • Haal de bakvorm uit de oven en laat de koek volledig afkoelen in de vorm.

Botercrème
  • Maak de botercrème.
  • Rasp de schil van 2 kleine citroenen (of 1 grote). Pers ze uit. Zet apart.
  • Klop 150 g boter met 200 g poedersuiker minstens 10 minuten tot een zacht & luchtig mengsel.
  • Voeg 2 el vers geperst citroensap, 2 el melk en de citroenrasp toe.
  • Klop nog minstens 5 minuten tot een zacht & romig mengsel.

Opmaken
  • Haal de citroenkoek uit de bakvorm.
  • Snijd deze in vierkantjes (of rechthoeken, net wat je wilt).
  • Vul een spuitzak met spuitmondje naar keuze met de botercrème.
  • Spuit de crème naar wens op de lemonies.
  • Serveer.


Lemonies

Lemonies



Bron recept: Curly Girl Kitchen

Reacties