Lente bokkenpootjes
En dan is het alweer maart, de maand van de lente (zowel meteorologisch als astronomisch). Geleidelijk wordt het warmer weer, blijft het langer licht, gaan de eerste bloemen weer bloeien en zie je binnenkort weer lammetjes in de wei huppelen. Ik heb er al helemaal zin in! Het is ook een periode waarin de voor mij echt winterse specerijen (zoals kaneel, anijs, gember en nootmuskaat) weer achterin het keukenkastje belanden, en de frisse en fruitige smaken de boventoon gaan voeren.
Deze maand trap ik dan ook af met een citrus-variant op het oer-Hollandse bokkenpootje, die ik voor het gemak maar even lente bokkenpootjes genoemd heb. De ‘pootjes’ worden gemaakt van twee staafjes heerlijk luchtig amandelbiscuit, die aaneen geplakt worden met een marsepeinvulling die op smaak is gebracht met citroen, en waarvan de voetjes aan beide zijden in de gele chocolade gedoopt zijn.
Het resultaat is een kleurrijk en duivels lekker koekje, dat zeker geen lang leven in de koektrommel beschoren is!
Tip: in plaats van het gebruik van gele candy melts, kan je ook witte chocolade tempereren en deze op kleur brengen met gele voedselkleurstof (die geschikt is voor chocolade).
Ingrediënten
- 125 g eiwitten (ongeveer 4 eieren)
- 250 g fijne kristalsuiker
- 90 g amandelmeel
- 30 g bloem, gezeefd
- ca. 50 g amandelschaafsel
- 1-2 citroenen
- 250 g witte of gele marsepein
- ca. 250 g gele candy melts
Een met bakpapier beklede bakplaat, spuitzakken, effen spuitmondje van 1-1 ½ cm doorsnee (voor de koekjes) en 8 mm (voor de vulling), citrusrasp
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, 14-17 minuten oven, 30 minuten wachten
Werkwijze
Koekjes
- Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Klop 125 g eiwitten in een vetvrije kom schuimig.
- Wanneer de eiwitten voldoende schuimvolume hebben, voeg dan geleidelijk 100 g fijne kristalsuiker toe en klop tot een zeer stevig schuim. Het schuim is klaar als het in stijve pieken blijft staan.
- Meng in een andere kom 90 g amandelmeel met 90 g fijne kristalsuiker.
- Voeg 30 g bloem toe en meng goed door elkaar met een garde.
- Spatel dit mengsel voorzichtig door de opgeklopte eiwitten. Probeer zoveel mogelijk luchtigheid te behouden.
- Doe het gladde spuitmondje met een doorsnede van 1-1 ½ cm in een spuitzak en vul de zak met het mengsel.
- Spuit ongeveer 60 staafjes van ca. 6 cm lang op minstens 2 cm afstand van elkaar op de bakplaat. Druk opstaande puntjes met een natte vinger glad.
- Knijp het amandelschaafsel in fijnere stukjes met je hand en verdeel dit gelijkmatig over de gespoten koekjes.
- Bak de koekjes ca. 14-17 minuten in het midden van de voorverwarmde oven tot ze lichtbruin zijn.
- Haal de bakplaat uit de oven en schuif het vel bakpapier met de koekjes op een rooster. Laat de koekjes afkoelen.
Vulling
- Maak ondertussen de vulling. Breng hiervoor 40 ml water met 60 g fijne kristalsuiker en de geraspte schil van 1-2 citroenen in een pannetje aan de kook. Laat het geheel afkoelen.
- Brokkel 250 g marsepein in kleine stukjes en voeg dit toe aan de siroop.
- Klop nu met een mixer net zo lang tot je een spuitbare, gladde massa zonder klontjes hebt.
Opmaken
- Haal de koekjes voorzichtig los van het bakpapier.
- Doe een glad spuitmondje met een diameter van 8 mm in de spuitzak en vul deze met de marsepeinvulling.
- Spuit een streep vulling op de gladde kant van een koekje en druk er vervolgens voorzichtig een tweede koekje tegen. Druk dit zacht tegen elkaar.
- Herhaal dit spuiten van de vulling tot alle koekjes gedaan zijn.
- Smelt de candy melts au bain-marie.
- Dompel beide uiteinden van de koekjes in de gesmolten chocolade, zorg dat het teveel aan chocolade eraf druipt.
- Laat de bokkenpootjes opstijven op een vel bakpapier.
- Bewaar de koekjes in een gesloten doos.
Reacties
Een reactie posten