Aardbeien-frambozen Charlotte Russe met limoen
Met onze reis naar Versailles nog recent in het geheugen, hebben mijn vriend en ik onze zomervakantie inmiddels geboekt. Het wordt (net zoals vorig jaar) een weekje Normandië. We hebben besloten pas in september te gaan. De grote zomerdrukte is dan voorbij en Frankrijk heeft in die periode van het jaar ook nog zeer aangename temperaturen. We hebben wel met elkaar afgesproken dat dit voorlopig onze laatste vakantie naar Frankrijk wordt, vanaf volgend jaar gaan we andere landen ontdekken.
Gerechten uit de Franse keuken gaan echter nog wel vaak op ons bordje verschijnen. Zo ook de klassieke Charlotte Russe, een verrukkelijke desserttaart. Deze keer maakte ik een zeer fris & fruitig exemplaar. Achter de krans van lange vingers gaat een zacht kwarkmengsel schuil, met aardbeien, frambozen en een vleugje limoen, met daartussen luchtige lagen biscuit. Het verse zomerfruit bovenop maakt het feestje compleet. Met deze Charlotte heb je een ongelooflijk verleidelijke & kleurrijke traktatie op tafel staan. De perfecte afsluiter van een warme zomerse dag… om je (lange) vingers bij op te eten.
Ingrediënten
- 4 limoenen
- 50 g patentbloem
- 10 g maïzena
- 3 eidooiers
- 120 g rietsuiker
- 30 ml zonnebloemolie
- 30 ml volle melk
- 3 eiwitten
- ¼ tl wijnsteenzuur
- ca. 22 lange vingers
- 5 ½ blaadje witte gelatine (9,2 gram)
- 310 g aardbeien + extra voor garnering
- 210 g frambozen + extra voor garnering
- 175 ml slagroom + extra voor garnering
- 350 g volle naturel kwark
- 150 g fijne kristalsuiker
Extra nodig
1 Charlottevorm van 18 cm ø, lage rechthoekige bakvorm van ca. 24x37 cm, bakpapier, huishoudfolie, fijne rasp, citruspers
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, 30-35 minuten oven, minstens 3 uur wachten
Werkwijze
Biscuit
- Verwarm de oven voor op 175°C. Vet de rechthoekige bakvorm in en bekleed hem met bakpapier. Laat het papier aan alle randen overhangen.
- Rasp de schil van 3 limoenen. Pers ze uit. Zet apart.
- Zeef 50 g patentbloem samen met 10 g maïzena boven een kom. Zeef dit mengsel nog 2 maal. Zet apart.
- Klop 3 eidooiers met 60 g rietsuiker en de geraspte schil van 3 limoenen door elkaar tot een romige crème.
- Voeg 30 ml zonnebloemolie en 30 ml volle melk toe. Klop erdoor.
- Zeef het bloemmengsel boven de kom en spatel dit er luchtig door.
- Klop in een vetvrije kom 3 eiwitten met ¼ tl wijnsteenzuur tot zachte pieken.
- Klop er vervolgens in delen 60 g rietsuiker door, tot het schuim in glanzende stevige pieken blijft staan.
- Spatel een derde deel van de eiwitten door het eidooiermengsel.
- Voeg vervolgens de resterende eiwitten toe en spatel deze luchtig door het beslag.
- Giet het beslag in de bakvorm en strijk glad met een spatel.
- Plaats de bakvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak de biscuit in ongeveer 14-15 minuten goudbruin en gaar.
- Leg ondertussen een schone theedoek met daarop een vel bakpapier op je werkblad.
- Haal de bakvorm uit de oven en stort de biscuitplak op het bakpapier.
- Trek voorzichtig het bakpapier van de biscuit.
- Laat afkoelen.
Charlottevorm voorbereiden
- Bekleed de Charlottevorm zo strak mogelijk met huishoudfolie en laat de folie ruim over de rand hangen.
- Zet de lange vingers tegen elkaar, met de gesuikerde kant naar buiten, tegen de wand van de Charlotte vorm.
- Snijd 3 cirkels uit de afgekoelde biscuitplak, van ca. 11 ½ , 13 en 15 cm doorsnee. Besprenkel ze met het limoensap.
- Snijd 150 g aardbeien in stukjes. Halveer 100 g frambozen. Zet apart.
Kwarkmengsel
- Week 5 ½ blaadje witte gelatine minstens 1 uur in ruim koud water.
- Rasp de schil van 1 limoen. Pers de helft van de limoen uit.
- Pureer 160 g aardbeien met 110 g frambozen met een staafmixer.
- Hang een fijne zeef boven een kom en schenk hier de puree in. Wrijf met de bolle kant van een lepel de puree door de zeef, zodat de pitjes achterblijven en je een gladde puree krijgt.
- Doe de puree samen met het limoensap in een steelpan en breng op laag vuur aan de kook. Laat de puree een paar minuten doorkoken.
- Knijp de gelatine uit en los deze al roerend op in de warme hete puree.
- Laat de puree afkoelen.
- Klop 175 ml slagroom met 150 g fijne kristalsuiker en de limoenrasp lobbig.
- Spatel 350 g volle naturel kwark door de vruchtenmoes.
- Spatel er vervolgens de geklopte slagroom door.
Opbouwen
- Schep ongeveer 1/3 deel van het kwarkmengsel in de vorm en verdeel hier wat van de aardbeien- en frambozen stukjes over.
- Leg hier een biscuitlaag op.
- Herhaal de vorige twee stappen tot de biscuitlagen op zijn (eindig met een laag biscuit). De laatste laag kwark mag tot aan de rand van de lange vingers komen, niet hoger.
- Vouw de overhangende huishoudfolie over de laatste biscuitlaag en zet de Charlotte in de koeling. Laat minstens 3 uur opstijven.
- Haal de Charlotte uit de koelkast en keer om op een bord. Verwijder de vorm en de folie.
- Garneer de Charlotte naar wens met bijvoorbeeld met toeven slagroom en verse aardbeien en frambozen.
- Strik eventueel een lint om de lange vingers.
- Serveer.
Dat moet lekker zijn zeker ga ik het eens proberen
ReplyDelete