Limoentaartjes met frambozen

Limoentaartjes met frambozen

 

Zoals jullie weten beleef ik nergens zoveel plezier aan als aan het bakken van zoete verleidingen in mijn keukentje. En hoewel ik mijn hand niet omdraai voor een verrukkelijke taart, een luchtige cake, krokante koekjes of romig dessert, is er één lekkernij waar ik met het meeste plezier aan werk: kleine taartjes. Ik ben gewoon dol op hun formaat, de leuke uitstraling, en het feit dat je er echt alle kanten mee uit kan. Als ik voor de rest van mijn leven alleen nog maar taartjes zou mogen bakken, zou dat geen straf zijn. 

Vorige week ging ik aan de slag met dit recept voor overheerlijke limoentaartjes met frambozen. En wat deze taartjes zo lekker maakt? De krokante taartbodempjes met hun heerlijke chocoladesmaak, de romige limoen curd, de zachte fruitige frambozencrème en last but not least het schijfje frisse limoenmousse. Nog een paar verse & sappige roze-rode frambozen bovenop met wat limoenzest, en je hebt gewoon een overheerlijk zomerse traktatie op tafel staan. Om van te smullen! 

 

Limoentaartjes met frambozen
 

Ingrediënten

  • 7 g gelatinepoeder
  • 7 limoenen + extra voor versiering
  • 580 g mascarpone
  • 150 g poedersuiker
  • 275 g slagroom
  • 250 g fijne kristalsuiker
  • 265 g boter
  • 3 eieren
  • 2 eidooiers
  • 30 g amandelmeel
  • 20 g cacaopoeder
  • zout
  • 30 g pure chocolade, gesmolten
  • 230 g bloem
  • 3 blaadjes witte gelatine
  • 250 g frambozen + extra voor versiering
  • 2 el frambozenlikeur
  • 8 g vanillesuiker

Extra nodig
12 ronde taart/bakringen van 8 cm doorsnede en 2 cm hoog, ronde uitsteker, 2 Silikomart Siliconen Bakvormen Plissé, bakplaat, bakpapier, steelpan, huishoudfolie, deegroller, citruspers, staafmixer, fijne zeef
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, 20-25 minuten oven, 1 nacht wachten


  • Begin een dag van tevoren met het recept. 
 

Limoenmousse

  • Maak de limoenmousse.
  • Meng 7 g gelatinepoeder met 30 g koud water. Laat 25 minuten weken.
  • Rasp de schil van 3 limoenen en pers ze uit. Haal het sap door een fijne zeef om de velletjes te verwijderen. Weeg 60 ml sap af.
  • Meng 200 g mascarpone met 60 g poedersuiker, 60 ml limoensap en de geraspte schil van de 3 limoenen met een garde tot een gladde massa. Zet apart.
  • Klop 125 g slagroom lobbig. Zet apart.
  • Verwarm in een steelpan 10 g water en voeg de gelatinemassa toe. Roer tot de gelatine is gesmolten.
  • Doe de inhoud van de steelpan in een kom. Spatel het mascarponemengsel in 2 delen erdoor.
  • Spatel er ten slotte luchtig de lobbige slagroom door.
  • Vul de 2 siliconen bakvormen met de mousse. Strijk glad.
  • Dek goed af met folie en plaats een nacht in de vriezer tot volledige verharding.


Limoen curd

  • Maak de limoen curd.
  • Rasp de schil van 4 limoenen en pers ze uit. Haal het sap door een fijne zeef om de velletjes te verwijderen. Weeg 100 ml sap af.
  • Doe de limoenrasp, 200 g fijne kristalsuiker en 125 g zachte boter in blokjes in een vuurvaste kom.
  • Zet de kom op een pan met een laagje zacht kokend water en laat de ingrediënten au bain-marie al roerend smelten.
  • Zodra de boter gesmolten is en goed met de andere ingrediënten vermengd is, voeg je het limoensap toe. Roer dit goed door het mengsel.
  • Klop 2 eieren en 2 eidooiers los in een kommetje en schenk deze daarna bij het mengsel in de kom. Roer goed door.
  • En nu is het een kwestie van geduld. Door de hitte zal het mengsel langzaam dikker worden. Blijf geregeld rustig roeren in de kom en zorg dat het mengsel niet gaat koken.
  • Als de limoen curd de gewenste dikte heeft (ongeveer de dikte van yoghurt) haal je de kom van de pan af.
  • Giet de limoen curd in een schaal en dek hem meteen af met huishoudfolie.
  • Laat de curd helemaal afkoelen. Terwijl de curd afkoelt dikt hij nog verder in.
  • Plaats de curd na het afkoelen in de koelkast tot gebruik.


Taartbodempjes

  • Maak de taartbodempjes.
  • Meng 140 g boter met 90 g poedersuiker, 30 g amandelmeel, 20 g cacaopoeder en een snuf zout in een kom.
  • Voeg 1 ei (50 g), 30 g gesmolten pure chocolade en 230 g bloem toe.
  • Kneed alles tot een samenhangende deegbal.
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het een nacht in de koelkast rusten.


  • Haal het deeg de volgende dag uit de koelkast en kneed het nog even door.
  • Druk de deegbal plat.
  • Bestuif je werkblad en je deegroller met bloem en rol het deeg gelijkmatig uit tot 3 millimeter dik.
  • Steek met de ronde uitsteker in totaal 12 rondjes uit het deeg.
  • Snijd uit het resterende deeg in totaal 12 lange repen.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Plaats hier de bakringen op.
  • Leg in elke bakring een deegrondje.
  • Bekleed de rand van elke bakring met een reep deeg. Snijd het overtollige deeg nog niet weg.
  • Prik met een vork een aantal gaatjes in de bodem.
  • Plaats de taartbodempjes 30 minuten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Haal de taartbodempjes uit de koelkast en snijd het overtollige deeg netjes langs de rand weg.
  • Bak de taartbodempjes in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 20-25 minuten gaar.
  • Haal de bakplaat uit de oven en laat de taartbodempjes afkoelen.


Frambozencrème

  • Maak de frambozencrème.
  • Week 3 blaadjes witte gelatine minstens 1 uur in ruim koud water.
  • Doe 250 g frambozen in een hoge kom en pureer deze met de staafmixer tot een gladde puree. Wrijf de puree door een fijne zeef, zodat de pitjes achterblijven en je een gladde puree krijgt.
  • Doe 150 g van de frambozenpuree samen met 50 g fijne kristalsuiker en 2 el frambozenlikeur in een (steel)pan.
  • Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg deze toe aan de puree.
  • Verwarm het mengsel al roerend op laag vuur, tot de gelatine gesmolten is. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.
  • Klop 380 g mascarpone, 150 g slagroom en 8 g vanillesuiker in een kom tot een dikke en romige crème.
  • Meng er de afgekoelde frambozenpuree door.


Opmaken

  • Bestrijk de bodem van de taartbodempjes met een dun laagje limoen curd.
  • Vul de taartbodempjes met de frambozencrème.
  • Plaats de taartjes 1 uur in de koelkast om de crème op te laten stijven.
  • Haal de bevroren limoenmousse uit de vriezer en druk uit de bakvorm.
  • Leg op elk taartje een schijfje limoenmousse.
  • Laat de limoenmousse ontdooien.
  • Versier de taartjes met verse frambozen en limoenzest.
  • Serveer.



Reacties