Cookie cups met kersen

Cookie cups met kersen

Hoewel de verkoop nog wel heel even doorgaat, zijn de meeste (en lekkerste) kersen er normaal gesproken alleen in de maanden juni en juli. En dat betekent dat het kersenseizoen alweer aan zijn einde is gekomen. En dat is jammer, want mijn honger naar kersen is namelijk nog niet gestild. 

Afgelopen week ben ik dus nog even snel naar de plaatselijke groenteboer gesprint om nog (één keer?) te kunnen genieten van een bakje van deze overheerlijke rode vruchtjes. Ik besloot er ook maar meteen het laatste kersenbaksel van dit seizoen mee te maken: cookie cups met kersen. 

De verrukkelijke kleine zoete koekjes zijn gevuld met een frisse (zelfgemaakte) kersenjam en bedekt onder een laagje pure chocolade. Als ‘kers op de taart’ zijn ze versierd met een in chocolade gedipte kers. Het maakt deze cookie cups tot een onweerstaanbaar lekkere traktatie en een genot om in te bijten.

Tip: dit recept is goed voor 36 koekjes – wanneer je geen zin hebt om zelf kersenjam te maken, kun je natuurlijk ook gewoon kant-en-klare kersenjam uit een pot gebruiken 


Cookie cups met kersen


Ingrediënten

  • ½ kilo verse kersen (ongepit gewicht) + 36 stuks extra
  • sap van ½ citroen
  • 250 g geleisuiker speciaal
  • 1 el amaretto
  • 115 g boter
  • 85 g fijne kristalsuiker
  • 100 g lichtbruine basterdsuiker
  • 205 g bloem
  • ¼ tl zuiveringszout
  • ¼ tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 1 ei (L)
  • ½ tl vanille-extract
  • 400 g pure chocolade

Extra nodig
2 cupcakebakblikken voor mini-cupcakes, huishoudfolie, bakpapier, jampotten
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, 11-12 minuten oven, 1 nacht wachten

  • Begin een dag van tevoren met het recept.
  • Maak eerst de kersenjam.
  • Was ½ kilo verse kersen. Verwijder de steeltjes en de pitten.
  • Halveer de vruchtjes (of snijd ze in vieren) en doe ze in een ruime pan.
  • Voeg het sap van ½ citroen en 250 g geleisuiker speciaal toe.
  • Breng het mengsel al roeren aan de kook en laat het enkele minuten doorkoken (zie de aanwijzingen op de verpakking).
  • Draai het vuur uit en roer er 1 el amaretto door.
  • Schep de jam direct in hete, schone jampotten en draai de deksels erop.
  • Laat de jam rustig afkoelen.


  • Maak de volgende dag de cookie cups.
  • Vet de cupcakebakblikken goed in met wat boter of bakspray. Plaats in de koelkast.
  • Smelt 115 g boter op laag vuur in een steelpan.
  • Giet de gesmolten boter in een mengkom.
  • Voeg, terwijl de boter nog heet is, 85 g fijne kristalsuiker en 100 g lichtbruine basterdsuiker toe en mix op lage snelheid door elkaar, tot het goed gemengd is. Laat het mengsel een paar minuten afkoelen.
  • Zeef ondertussen 205 bloem, ¼ tl zuiveringszout, ¼ tl bakpoeder en een snuf zout boven een andere kom. Roer deze ingrediënten met een garde door elkaar en zet apart.
  • Voeg 1 ei toe aan het afgekoelde botersuikermengsel en klop dit er goed door.
  • Klop er ½ tl vanille-extract doorheen.
  • Voeg het bloemmengsel toe aan het botersuikermengsel en mix door elkaar, tot alles goed gemengd is. Dek de kom af met huishoudfolie en laat het deeg 1 uur rusten in de koelkast.


  • Verwarm de oven voor op 180°C (onder- en bovenwarmte).
  • Verdeel het deeg in stukjes van 14 g en rol elk stukje tot een balletje.
  • Leg in elke holte van het cupcakebakblik een balletje.
  • Bak de cookie cups in ongeveer 11-12 minuten goudbruin en gaar in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Haal het bakblik uit de oven en druk met behulp van een attribuut (ik gebruikte er deze keer een koffie cup voor) meteen een holte in elke cookie cup, draai een beetje rond zodat je een mooie ruime holte krijgt.
  • Laat de cookies helemaal afkoelen in het bakblik en haal ze er dan uit (met behulp van een mes gaat dit heel gemakkelijk, of draai het bakblik om en tik ze eruit). 

 

  • Breng ongeveer 500 g van de kersenjam met een klein scheutje water in een steelpan al roerend op laag vuur aan de kook.
  • Vul elke holte in de cookie cups met de vloeibare kersenjam. Laat de jam stollen.


  • Tempereer 400 g pure chocolade.
  • Dip 36 verse kersen tot halverwege in de chocolade. Laat uitharden op een stuk bakpapier.
  • Pak elke cookie cup aan de onderkant vast en dompel de bovenzijde in de gesmolten chocolade.
  • Plaats een kers op elke cookie cup en laat de chocolade uitharden.
  • Serveer.



Cookie cups met kersen



Reacties