Kerstentaartjes

Kersentaartjes

Door het koude voorjaar moesten we er dit jaar een paar weken langer op wachten, maar inmiddels is het zover: we kunnen weer smullen van al die dikke rode volzoete kersen, barstend van het sap. Heerlijk om ze zo uit het vuistje te eten, maar ook heerlijk om ze te verwerken in de meest verrukkelijke baksels. 

De eerste lekkernijen heb ik er al mee gemaakt, een kersenclafoutis en een Amerikaanse cherry pie. En omdat ik zo dol ben op de klassieke combinatie van kersen en amandelen, stonden er afgelopen week deze kersentaartjes op het menu. 

De krokante taartbodempjes zijn gevuld met een laagje frisse kersenjam, met daarop een laag luchtige en heerlijk geurende frangipane, dat een heerlijk zacht bedje vormt waar de verse kersen in verstopt liggen. Het toefje slagroom bovenop maakt de taartjes helemaal af. Echt om van te smullen.


Kersentaartjes


Ingrediënten

  • 245 g boter
  • 125 g witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • snuf zout
  • 3 eieren (L)
  • 250 g bloem + 2 el
  • 5 g bakpoeder
  • 1 el (15 g) ijswater (optioneel)
  • 120 g amandelmeel
  • 120 g fijne kristalsuiker + 2 el
  • 1 tl amandelextract
  • 60-70 stuks verse kersen
  • kersenjam
  • 250 ml slagroom

Extra nodig
10 geribbelde taartvormpjes met losse bodem van 10 cm doorsnee, huishoudfolie, spuitzakken, kersenontpitter, spuitmondje
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, 30 minuten oven, 3 uur wachten

  • Maak het taartdeeg.
  • Doe 125 g boter samen met 125 g witte basterdsuiker, 1 zakje vanillesuiker en een snuf zout in een kom. Meng deze ingrediënten door elkaar.
  • Klop 1 ei los en voeg de helft toe aan het botermengsel. Kneed het erdoor.
  • Voeg 250 g bloem en 5 g bakpoeder toe en kneed dit door het botermengsel.
  • Kneed door tot er geen bloemresten meer te zien zijn en je een soepel deeg hebt.
  • Als het deeg te droog is, voeg dan een eetlepel ijswater toe en kneed dit erdoor.
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het 2 uur in de koelkast rusten.


  • Maak de frangipane.
  • Meng 120 g amandelmeel samen met 120 g fijne kristalsuiker in een kom. Zet apart.
  • Klop in een andere kom 120 g boter romig.
  • Voeg het amandelmeel-suikermengsel toe, samen met 2 eieren en 1 tl amandelextract.
  • Klop de ingrediënten goed door elkaar tot een luchtig beslag.
  • Zeef 2 el bloem boven het beslag en spatel dit erdoor.
  • Dek de kom af met huishoudfolie en plaats tot gebruik in de koelkast.


  • Ontpit de verse kersen.
  • Verwarm de oven voor op 190°C (boven- en onderwarmte).
  • Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad uit tot een dikte van 4-5 mm en bekleed er de taartvormpjes mee.
  • Bestrijk de bodem van elk taartje met wat losgeroerde kersenjam.
  • Vul een spuitzak met de frangipane en spuit dit in concentrische cirkels op de jam.
  • Druk de ontpitte kersen in de frangipane, 6 à 7 stuks per taartje.
  • Plaats de taartjes op een bakplaat.
  • Bak de taartjes in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 30 minuten bruin en gaar.
  • Laat de taartjes afkoelen in de vormpjes.


  • Klop 250 ml slagroom met 2 el fijne kristalsuiker stijf.
  • Haal de taartjes uit de vormpjes.
  • Vul een spuitzak met spuitmondje naar keuze met de slagroom en spuit dit op de taartjes.
  • Versier met een verse kers (of kersen).
  • Serveer.


Kersentaartjes

Kersentaartjes

Comments