Frambozenbavaroistaart

Frambozenbavaroistaart

 

Bakken met fruit is iets wat ik het hele jaar door doe, maar nu de zomer in zicht komt word ik extra enthousiast. Er gaat voor mij namelijk niets boven bakken met vers zomerfruit. 

De framboos is voor mij het meest volmaakte zomervruchtje. Zo snoezig van vorm, zo mooi van kleur, zo heerlijk fris en zo’n teerzoete smaak met een fantastisch aroma. Ik krijg er geen genoeg van. De aardbei mag dan het zomerkoninkje genoemd worden, maar de framboos is voor mij de onbetwiste koningin. Deze keer besloot ik ze te verwerken in deze frambozenbavaroistaart. 

Het resultaat oogt niet alleen mooi op je gebaksbordje, maar is ook een genot voor je smaakpapillen. De heerlijke krokante taartbodem is gevuld met zachte frangipane en verse frambozen, met daarbovenop een laag lichte & luchtige frambozenbavarois. Elke hap is echt heerlijk fris, fruitig & zoet. Gewoon puur genieten.


Frambozenbavaroistaart


Ingrediënten

  • 2 ½ blaadje gelatine (4,2 gram)
  • 200 g verse frambozen
  • 2 el frambozenlikeur
  • 2 eidooiers
  • 160 g fijne kristalsuiker
  • 125 ml slagroom
  • 1 eiwit
  • 75 g poedersuiker
  • 210 g boter
  • 2 ½ ei
  • 1 el bruine rum
  • 140 g amandelmeel
  • 75 g patentbloem
  • 75 g Zeeuwse bloem
  • zout
  • frambozenjam
  • roze cacaoboter spray

Extra nodig
Silikomart siliconenvorm bubble & taartring set, staafmixer, fijne zeef, spatel, huishoudfolie, keukenmachine, deegroller
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, 25 minuten oven, minstens 6 uur wachten


  • Maak de frambozenbavarois.
  • Week 2 ½ blaadje witte gelatine in koud water.
  • Pureer 125 g frambozen met een staafmixer.
  • Hang een fijne zeef boven een kom en schenk de frambozenpuree in de zeef. Wrijf met de bolle kant van een lepel de puree door de zeef, zodat de pitjes achterblijven en je een gladde puree krijgt.
  • Meng 2 el frambozenlikeur door de puree. Zet apart.
  • Doe 2 eidooiers in een kom.
  • Breng 25 ml water samen 25 g fijne kristalsuiker in een steelpannetje aan de kook.
  • Doe de suikersiroop over in een schaaltje en verwarm de siroop 30 seconden op vol vermogen in de magnetron.
  • Giet de siroop op de eierdooiers en klop ze wit en romig op.
  • Spatel de frambozenpuree erdoor.
  • Knijp 2 ½ blaadje gelatine uit en smelt deze in een schaaltje in de magnetron op vol vermogen in een paar seconden.
  • Spatel de gelatine vlug en krachtig door het frambozenmengsel.
  • Klop 125 ml slagroom met 15 g fijne kristalsuiker bijna stijf.
  • Klop 1 eiwit met 20 g poedersuiker tot stijve pieken.
  • Spatel het eiwit en daarna de slagroom luchtig door het frambozenmengsel.
  • Schenk de bavarois in de siliconen vorm en strijk glad.
  • Dek af met huishoudfolie en plaats in de vriezer tot volledige verharding.


  • Maak de frangipane.
  • Klop in een kom 120 g zachte boter romig.
  • Voeg 2 eieren en 60 g fijne kristalsuiker toe. Klop dit goed door elkaar.
  • Voeg nogmaals 60 g fijne kristalsuiker toe samen met 1 el bruine rum en 120 g amandelmeel.
  • Meng goed door elkaar. Dek de frangipane af en bewaar in de koelkast tot verdere verwerking.


  • Maak de taartbodem
  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Meng in een keukenmachine/foodprocessor 75 g patentbloem, 75 g Zeeuwse bloem, 20 g amandelmeel, 55 g poedersuiker en een snuf zout door elkaar.
  • Voeg 90 g koude boter in blokjes toe, en laat de machine draaien tot je een kruimelig deeg hebt.
  • Voeg 25 g ei (½ losgeklopt ei) toe en draai alles kort tot een glad en soepel deeg.
  • Rol het deeg uit tot 3 millimeter dikte.
  • Druk met de taartvorm een deegplak uit het deeg.
  • Leg de deegplak op de bakplaat en plaats hier de taartvorm omheen.
  • Snijd uit het overige deeg langwerpige repen, waarmee je de rand van de vorm bekleed. Snijd overtollig deeg weg met een scherp mes.
  • Vul de taartbodem met frangipane, tot net onder de rand (je zal niet alle frangipane gebruiken).
  • Halveer ongeveer 75 g verse frambozen, leg ze met de snijkant naar beneden op de frangipane (verdeel goed over de gehele taartbodem) en druk een beetje aan.
  • Bak de taartbodem ongeveer 25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, tot hij goudbruin en gaar is.
  • Laat de taartbodem afkoelen.


  • Klop wat frambozenjam los.
  • Bestrijk de bovenkant van de taart met wat frambozenjam.


  • Haal de bevroren frambozenbavarois uit de vriezer, haal uit de vorm en leg op een rooster.
  • Zorg dat de cacaoboter spray niet te koud is (tussen de 20 en 25°C) en spuit egaal een dun laagje over de bavarois.
  • Leg de bavarois op de taartbodem.


  • Decoreer de taart naar wens met bijvoorbeeld verse en/of chocolade frambozen, witte chocoladekrullen en/of frambozencoulis.
  • Laat de bavarois ontdooien.
  • Serveer. 

 

Frambozenbavaroistaart


Frambozenbavaroistaart
 

Comments

  1. Beste Tessa,
    Wat was dit een lekker taartje! Een heerlijke en frisse combinatie van fragipane en frambozen. De silicone vorm had ik niet, maar heb ik i.p.v. daarvan halve silicone ballen gebruikt en ook dat was erg mooi om te zien.
    Dank weer voor delen van dit recept.
    Groet,
    Jozephina


    ReplyDelete
    Replies
    1. Hallo Jozephina,
      Fijn om te horen dat je ervan genoten hebt! :)
      Groeten,
      Tessa

      Delete

Post a Comment