Kokos-abrikozen koekjes

Kokos-abrikozen koekjes
Een aantal jaar geleden heb ik een keer Italiaanse schuimkoekjes gebakken, Brutti Ma Buoni geheten. Vrij vertaald van het Italiaans naar het Nederlands: lelijk, maar goed (lekker). Waren ze echt lelijk? Ach, ik vond het wel meevallen, maar wellicht dat ze in Italië andere schoonheidscriteria hanteren. 

Toen ik echter de bakplaat met deze kokos-abrikozen koekjes uit de oven haalde moest ik wel even slikken… ze zijn nou niet bepaald moeders mooiste en de naam Brutti Ma Buoni is misschien wel veel meer op hen van toepassing. Maar daar valt over te twisten. 

Over de smaak deze keer niet, want wat zijn ze lekker. Ze hebben wel iets weg van kokosmakronen, maar dan geuriger, zachter en smeuïger. En niet te vergeten: ze zijn besmeerd met een laagje abrikozenmoes, wat ze een verrukkelijk fris & fruitig accent geeft. Kortom: ze happen echt heerlijk weg.


Ingrediënten

  • 125 g gedroogde abrikozen
  • 125 g warm water
  • 90 g geleisuiker
  • 300 g fijne kristalsuiker
  • 240 g geraspte kokos
  • 60 g bloem
  • 25 g roomboter
  • 100 g melk
  • 60 g blanke stroop
  • 1 ei, losgeklopt

Extra nodig
Bakpapier, bakplaat, spuitzak, gekartelde spuitmond
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, ca. 18 minuten oven, 1 ½ uur wachten


  • Laat 125 g gedroogde abrikozen minstens één uur wellen in 125 g warm water.
  • Voeg daarna 90 g geleisuiker en 90 g fijne kristalsuiker toe en breng het geheel aan de kook.
  • Laat 4 minuten doorkoken en pureer daarna met een staafmixer tot moes. Zet apart
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Meng 240 g geraspte kokos, 210 g fijne kristalsuiker en 60 g bloem in een kom door elkaar. Zet apart.
  • Smelt 25 g roomboter in 100 g melk in een steelpan. Voeg 60 g blanke stroop toe en roer goed door.
  • Haal de pan van het vuur en voeg het melkmengsel toe aan het kokosmengsel. Roer goed door.
  • Voeg het losgeklopte ei toe en roer dit erdoor.
  • Schep het mengsel in een spuitzak met kartelspuit en spuit het op de bakplaat.
  • Bak de koekjes ca. 18 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Bestrijk de koekjes na het bakken met de warme abrikozenmoes.
  • Laat de koekjes afkoelen en de abrikozenmoes opstijven.
  • Serveer.





Bron recept: Cees Holtkamp, De Banketbakker

Comments