Wortel-bananenbrood
Pasen is bij ons echt een feestdag voor de hele familie. Gezellig met z’n allen in de achtertuin van mijn moeder paaseieren zoeken om vervolgens aan een feestelijk gedekte paastafel te schuiven voor de paasbrunch.
Maar wanneer we met z’n allen bij elkaar zijn (7 volwassen en 5 kinderen) dan betekent dat wel dat we schouder aan schouder aan tafel zitten in een niet al te grote woonkamer. Het dringende verzoek van de rijksoverheid om, vanwege het Corona-virus, het vieren van feestjes voorlopig uit te stellen en met maximaal 3 mensen bij elkaar te zijn terwijl je 1 ½ meter afstand houdt, heeft ons doen besluiten om dit jaar het paasfeest af te blazen. We willen onze eigen gezondheid en die van onze 65 jarige moeder niet op het spel zetten. Dat wordt dus Pasen via FaceTime vieren, nogal ongezellig maar het is niet anders.
Het betekent wel dat ik er dit jaar niet over na hoef te denken hoe ik uit ga pakken tijdens de paasbrunch. Enkel wat lekkernijen voor mijn vriend en mezelf maken is voldoende. Wellicht dat ik dit wortel-bananenbrood ga bakken. Een heerlijk zacht en ietwat smeuïg “brood”, met genoeg specerijen om het een warme smaak mee te geven, en met een heerlijke bite dankzij de walnoten. Elke hap is heerlijk genieten.
Tip: de benodigde 75 g wortel is schoon gewicht, dus na het raspen gewogen.
Ingrediënten
- 100 g gedopte walnoten
- 75 g geraspte wortel
- 300 g gepelde (over)rijpe banaan
- 3 eieren (L)
- 1 tl vanille-extract
- 125 g lichtbruine basterdsuiker
- 100 g amandelmeel
- 150 g bloem
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl baking soda (zuiveringszout)
- snuf zout
- 2 tl kaneel
- 1 tl nootmuskaat
- ½ tl gemberpoeder
- ½ tl kruidnagel
Extra nodig
Cakeblik van 25 cm lang, bakpapier, rasp
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 50 minuten oven, 1 uur wachten
- Verwarm de oven voor op 180°C. Vet het cakeblik in en bekleed met een vel bakpapier.
- Breek 100 g gedopte walnoten in kleine stukjes.
- Pureer 300 g banaan tot een papje (je kunt ze ook heel makkelijk prakken met een vork).
- Klop er één voor één de 3 eieren door samen met 1 tl vanille-extract.
- Klop er 125 g lichtbruine basterdsuiker door.
- Voeg 100 g amandelmeel, 150 g bloem, 1 tl bakpoeder, 1 tl baking soda, een snuf zout, 2 tl kaneel, 1 tl nootmuskaat, ½ tl gemberpoeder en ½ tl kruidnagel toe. Meng dit door de bananenpuree tot alles is opgenomen.
- Spatel de stukjes walnoot en geraspte wortel door het beslag.
- Schep het beslag in het cakeblik en bak het wortel-bananenbrood ca. 50 minuten in het midden van de voorverwarmde oven gaar. Test dit met een satéprikker.
- Laat het brood 10 minuten afkoelen in het cakeblik en plaats het dan op een rooster om verder af te koelen.
Bron recept: Laura’s Bakery
Comments
Post a Comment