Chocolade-sinaasappelcake
Buiten in de voortuin van mijn buurman flikkeren (afzichtelijk gekleurde) lichtjes in een boom, voor mijn gevoel wordt het al midden op de dag donker en de regen tikt somber tegen het raam van mijn woonkamer… dit kan doorgaans maar één ding betekenen: het kerstfeest barst weer bijna los. Sterker nog, nog maar drie nachtjes slapen en ik mag weer, gekleed in een feestelijke jurk, gezellig met de hele familie aan tafel.
Ik weet in ieder geval wat er voor het dessert op het menu staat, de rest is nog een verrassing. Niet dat het mij heel veel uitmaakt, alles wat op tafel komt is goed: all I want for Christmas is you food! De gedachte aan al die feestelijke lekkernijen die hun opwachting gaan maken brengt mij meteen in een vrolijke stemming. De gedachte aan deze chocolade-sinaasappelcake trouwens ook.
Mocht je door alle (kerst)bomen het bos niet meer zien en nog steeds op zoek zijn naar inspiratie voor een lekkere kersttraktatie, dan is deze cake een kerst-tip voor jou. Een heerlijke compacte chocoladecake bomvol sinaasappelsmaak, besmeerd met een dikke laag luchtige chocoladeganache en versierd met stukjes gekonfijte sinaasappel. Deze cake zal gegarandeerd voor een feestje op tafel zorgen. Fijne feestdagen!
♫ It’s the most wonderful time of the year ♫
Ingrediënten
- 370 g boter
- 300 g fijne kristalsuiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 4 eieren (L)
- 350 g bloem
- 90 g cacaopoeder
- 2 tl bakpoeder
- 125 ml volle melk, op kamertemperatuur
- 125 ml kokend water
- geraspte schil van 4 sinaasappels
- 100 ml sinaasappelsap, vers geperst
- 190 g extra pure chocolade
- 250 ml slagroom
- 40 g glucosestroop
- 3 el sinaasappellikeur
- gekonfijte sinaasappelschil
Extra nodig
Springvorm van 20 cm doorsnee, bakpapier
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 50-60 minuten oven, 2 uur wachten
- Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier.
- Klop 300 g boter met 300 g fijne kristalsuiker en 2 zakjes vanillesuiker licht en romig.
- Voeg één voor één de 4 eieren toe en klop na elke toevoeging goed door.
- Zeef 350 g bloem, 90 g cacaopoeder en 2 tl bakpoeder boven een andere kom. Roer door elkaar met een garde.
- Voeg het bloemmengsel toe aan het botermengsel en klop kort door elkaar.
- Meng 125 ml melk en 100 ml vers geperst sinaasappelsap door het beslag.
- Voeg vervolgens 125 ml kokend water toe en klop dit samen met de geraspte sinaasappelschil door het beslag. Klop door elkaar tot een glad mengsel.
- Giet het beslag in de springvorm.
- Bak de cake in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 50-60 minuten gaar.
- Laat de cake 10 minuten afkoelen in de springvorm. Verwijder dan de vorm en laat de cake verder afkoelen op een rooster.
- Maak ondertussen de chocoladeganache.
- Hak 190 g extra pure chocolade grof.
- Doe de chocolade samen met 70 g boter in blokjes in een ruime vuurvaste kom. Verwarm au bain-marie en roer tot het mengsel glad en gelijkmatig gemengd is.
- Haal de kom van de pan en laat de inhoud iets afkoelen.
- Breng in een steelpan 250 ml slagroom met 40 ml glucosestroop en 3 el sinaasappellikeur al roerend tegen de kook aan.
- Giet het slagroom-mengsel bij het chocolade-mengsel en roer met een garde glad.
- Laat de ganache onder af en toe roeren afkoelen tot kamertemperatuur.
- Klop de ganache met een handmixer lobbig.
- Plaats de cake op een taartschaal. Schep de chocoladeganache op de cake.
- Versier met gekonfijte sinaasappelschil.
- Serveer.
Comments
Post a Comment