Mandarijnen slofjes

Mandarijnen slofjes
Het mandarijntje. Het hele jaar door in de winkel te vinden, maar in de periode rond Sinterklaas is hij in overvloed verkrijgbaar (en smaakt hij naar mijn mening ook het lekkerst). En omdat dit zoete en sappige vitamine C-bommetje niet zo groot is, past hij altijd wel in mijn lunchtrommel zodat ik hem kan eten wanneer ik dat wil. 

Maar naast het eten van een mandarijntje zo uit het vuistje is deze kleine oranje citrusvrucht ook een fantastische smaakmaker in de keuken. En wat is er nu lekkerder dan je familie op sinterklaasavond te verrassen met een overheerlijke zelfgemaakte lekkernij waarin dit ingrediënt de hoofdrol speelt. Ik besloot er dit jaar deze mandarijnen slofjes mee te maken. Ze bestaan uit een heerlijke krokante bodem gevuld met zelfgemaakte zachte amandelspijs die wordt bedekt met een dikke laag luchtige mandarijnenkwark en fris mandarijnensap, en ze zijn versierd met toefjes romige slagroom, sappige partjes mandarijn en knapperige kruidnoten. Mmmmm. 

De slofjes zijn heerlijk licht, luchtig en fris en de combinatie van de mandarijnenkwark met de speculaas-sloffenbodempjes is er één om je vingers bij op te eten. Ze zijn niet heel moeilijk om te maken, je bent er alleen wel even wat tijd mee kwijt. Maar het resultaat is alle moeite dubbel en dwars waard. 


Ingrediënten
  • 1 citroen
  • 125 g amandelmeel
  • 370 g kristalsuiker
  • 1 ei
  • 250 g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 3 tl speculaaskruiden
  • 180 g roomboter
  • 80 g donkerbruine basterdsuiker
  • 3 eidooiers
  • zout
  • 8 blaadjes witte gelatine
  • ca. 9 mandarijnen + extra  voor versiering
  • 250 g naturel kwark
  • 500 ml slagroom
  • kruidnoten, voor versiering
Extra nodig
10 kanoringen of kleine sloffenringen, bakplaat, bakpapier, spuitzak, gekarteld spuitmondje, huishoudfolie, foodprocessor, fijne rasp, citruspers, acetaatfolie 
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, 17 minuten oven, minstens 2 nachten wachten

  • Maak eerst de amandelspijs. 
  • Rasp de schil van een halve citroen.
  • Doe 125 g amandelmeel, 125 g kristalsuiker, 1 ei en de citroenrasp in een foodprocessor en mix het geheel goed door elkaar tot een homogene massa. 
  • Dek het amandelspijs af en plaats 1 nacht in de koelkast. 

  • Zeef 250 g bloem, 2 tl bakpoeder en 3 tl speculaaskruiden boven een kom. 
  • Voeg 180 g roomboter, 100 g kristalsuiker, 80 g donkerbruine basterdsuiker, één eierdooier en een snufje zout toe.
  • Kneed de ingrediënten kort met de hand tot een samenhangend deeg. Kneed echt niet te lang door: zodra er van het deeg een samenhangende bal gevormd kan worden is het goed.
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het 1 nacht in de koelkast rusten.

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en plaats hier de 10 kano- of sloffenringen op.
  • Haal het deeg uit de koelkast en kneed het los. 
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een dikte van circa 1 centimeter. 
  • Druk met een kanoring 10 deegplakjes uit het deeg. Je houdt deeg over, dit kun je invriezen voor later gebruik.
  • Leg de deegplakjes in de kano- of sloffenringen. 
  • Rol van een deel van het amandelspijs 10 kleine worstjes en leg deze in het midden van de deegplakjes. Je houdt amandelspijs over, dit kun je luchtdicht afgedekt in de koelkast bewaren voor later gebruik. 
  • Bak de slofjes in ca. 17 minuten in het midden van de voorverwarmde oven gaar.
  • Verwijder de kanoringen meteen na het bakken (voorzichtig!) en laat de slofjes afkoelen.

  • Bekleed een snijplank met bakpapier. Plaats hier de sloffenbodems op. 
  • Knip 10 stroken acetaatfolie van de rol. Vouw een strook om elke sloffenbodem en plaats hier de ring zo ver mogelijk overheen.  

  • Week 5 blaadjes witte gelatineblaadjes minstens 1 uur in ruim koud water. 
  • Rasp de schil van 5 mandarijnen en pers ze daarna uit. Meet 100 ml mandarijnensap af.  
  • Klop twee eidooiers met 50 g kristalsuiker tot een romig mengsel. 
  • Voeg 250 g naturel kwark toe en klop goed door. Voeg de mandarijnenrasp en het -sap toe en klop dit erdoor. 
  • Klop in een andere kom 250 ml slagroom met 40 g kristalsuiker dik lobbig.
  • Knijp de gelatine uit en smelt deze in een schaaltje in de magnetron op vol vermogen. Let op: de gelatine smelt in een paar seconden.
  • Spatel de gesmolten gelatine door het kwarkmengsel en spatel er dan voorzichtig en luchtig de slagroom door. 
  • Schenk het kwarkmengsel op de bodempjes in de kanoringen. Strijk glad.
  • Plaats de slofjes afgedekt minstens 5 uur, maar liever de hele nacht, in de koelkast zodat het kwarkmengsel op kan stijven.

  • Week 3 blaadjes gelatine minstens 1 uur in ruim koud water. 
  • Doe 120 ml mandarijnensap samen met 25 g kristalsuiker in een steelpan. Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg toe aan het sap. Verhit dit vervolgens al roerend tot ongeveer 60°C, tot de gelatine helemaal is opgelost.
  • Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur. 
  • Haal de slofjes uit de koelkast en verdeel het mandarijnensap over de slofjes.
  • Plaats de slofjes terug in de koelkast om de gelatine op te laten stijven. 

  • Klop 250 ml slagroom met 30 g kristalsuiker stijf.
  • Haal de slofjes uit de koelkast en verwijder de ringen en de acetaatfolie.
  • Doe de slagroom in een spuitzak met spuitmondje en spuit toefjes slagroom op de slofjes.
  • Versier met partjes verse mandarijn en kruidnoten.
  • Laat de slofjes een beetje op kamertemperatuur komen voordat je ze serveert, dan is de bodem minder hard. 


Reacties

  1. Beste Tessa,
    Is dit recept ook voldoende voor twee sloffenbodems?
    Graag hoor ik van je.
    Groet,
    Jozephina

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten