Slagroomtaartjes
Zomerkoninkjes. Wie houdt er nu niet van? Ik ben er in ieder geval dol op en voor mijn proefpanel is dit ook één van hun meest favoriete fruitsoorten, misschien zelfs wel dé favoriet. Het blijft alleen wel jaarlijks een terugkerend punt van discussie hoe ze het lekkerst zijn: naturel, met (veel) slagroom of een bakje suiker erbij. Mijn nichtjes en neefjes kiezen unaniem voor aardbeien in de suiker dippen, mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar naturel (en dan natuurlijk het liefst vers geplukt uit eigen tuin) en bij de rest zijn de meningen verdeeld.
Waar we het wel allemaal over eens zijn is dat slagroomtaart met aardbeien onweerstaanbaar lekker is. De combinatie van frisse aardbeien, zachte cake, romige slagroom en krokante nougatine is er één om onze vingers bij af te likken. Nu heb ik in een ver verleden al ooit een keer een grote aardbeien slagroomtaart gemaakt, dus nu leek het mij leuk om ze voor een keer in klein formaat te maken. Het resultaat viel zeer in de smaak, de gebaksbordjes waren in een mum van tijd leeg.
Tip: je kan natuurlijk in plaats van aardbeien ook andere fruitsoorten gebruiken - dit recept is goed voor 5 taartjes.
Ingrediënten
Bakplaat van 36 bij 26 centimeter, bakpapier, ronde uitsteker van 6,5 cm doorsnee, spuitzakken, spuitmondje naar keuze
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, 14 minuten oven, minstens 5 uur wachten
Waar we het wel allemaal over eens zijn is dat slagroomtaart met aardbeien onweerstaanbaar lekker is. De combinatie van frisse aardbeien, zachte cake, romige slagroom en krokante nougatine is er één om onze vingers bij af te likken. Nu heb ik in een ver verleden al ooit een keer een grote aardbeien slagroomtaart gemaakt, dus nu leek het mij leuk om ze voor een keer in klein formaat te maken. Het resultaat viel zeer in de smaak, de gebaksbordjes waren in een mum van tijd leeg.
Tip: je kan natuurlijk in plaats van aardbeien ook andere fruitsoorten gebruiken - dit recept is goed voor 5 taartjes.
Ingrediënten
- 4 blaadjes witte gelatine
- 1 eidooier
- 115 g fijne kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 3 el melk
- 500 ml slagroom
- 3 eieren
- zout
- 45 g bloem
- 30 g maïzena
- geraspte schil van ¾ citroen
- aardbeienjam
- nougatine
- verse aardbeien (of ander fruit naar keuze)
Bakplaat van 36 bij 26 centimeter, bakpapier, ronde uitsteker van 6,5 cm doorsnee, spuitzakken, spuitmondje naar keuze
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, 14 minuten oven, minstens 5 uur wachten
- Maak eerst de gebaksslagroom.
- Week hiervoor vier blaadjes witte gelatine minstens 1 uur in ruim koud water.
- Roer in een hittebestendige kom 1 eidooier, 25 g fijne kristalsuiker, 1 zakje vanillesuiker en 3 el koude melk door elkaar.
- Zet de kom op een pan met zacht kokend water en klop het mengsel au bain-marie tot het enigszins gebonden en schuimig is. Knijp de gelatineblaadjes goed uit en los deze al roerend in het warme dooiermengsel op. Haal de kom van de pan en laat het mengsel afkoelen, maar nog niet opstijven.
- Klop in een gekoelde kom 500 ml slagroom met 25 g fijne kristalsuiker stijf.
- Roer het eimengsel luchtig door de slagroom en zet de slagroom ongeveer 2 uur afgedekt in de koelkast om op te stijven.
- Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de bakplaat in en bekleed hem met bakpapier, laat het papier aan alle kanten overhangen.
- Splits 3 eieren.
- Klop in een klein kom de eidooiers met 25 g fijne kristalsuiker tot een luchtige en romige crème, die als een dik lint van je garde afloopt.
- Klop in een vetvrije kom de eiwitten met een snufje zout stijf. Voeg tijdens het kloppen geleidelijk 40 g fijne kristalsuiker toe.
- Schep de dooiercrème op de eiwitten en zeef hier 45 g bloem en 30 g maizena boven. Voeg ook de citroenrasp toe.
- Spatel alles heel luchtig door elkaar.
- Schep het beslag op de bakplaat en strijk het glad.
- Bak de biscuit in ca. 14 minuten in het midden van de voorverwarmde oven gaar.
- Haal uit de oven en laat de biscuit (met het bakpapier eraan) helemaal afkoelen op een rooster.
- Steek met de ronde uitsteker 15 rondjes uit de biscuitplak. Haal de biscuitplakjes voorzichtig los van het bakpapier.
- Bestrijk 10 biscuitplakjes met een klein beetje aardbeienjam.
- Doe de nougatine in een schaal.
- Haal de slagroom uit de koelkast en vul een spuitzak met een deel van de room.
- Spuit een toef slagroom op een biscuitplakje met aardbeienjam. Leg hier een biscuitplakje met jam bovenop en druk zacht aan. Spuit ook op dit plakje een toef slagroom op en leg hier een biscuitplakje zonder jam op. Druk zacht aan.
- Herhaal dit met de overige biscuitplakjes.
- Bestrijk de zijkant van de taartjes met slagroom.
- Pak de taartjes voorzichtig vast en rol de zijkant door de nougatine. Je kan de nougatine er ook met de hand tegenaan drukken.
- Plaats de taartjes op een bord en spuit een toefje slagroom bovenop de taartjes. Strijk uit.
- Spuit toefjes slagroom bovenop de taartjes, gebruik hiervoor een spuitmondje naar keuze.
- Plaats de taartjes 2 uur in de koelkast om op te stijven.
- Versier de taartjes naar wens met aardbeien (of ander fruit).
- Serveer.
Wat is het verschil tussen gebakslagroom en opgeklopte room ?
ReplyDeleteHoi!
DeleteZoals je kunt zien is de bereidingswijze anders. Opgeklopte room is niets anders dan gewoon slagroom opkloppen. Bij gebaksslagroom gebruik je ook nog ei en gelatine. Door het ei wordt de room extra zacht en romig, en door de gelatine wordt de slagroom extra stevig, ideaal voor het decoreren van taart(jes).
Groeten,
Tessa