Frisse mascarpone-citroentaartjes met amaretti

Frisse mascarpone-citroentaartjes met amaretti
 

Het is alweer enkele weken geleden dat ik deze taartjes gemaakt heb, maar als ik er aan terugdenk loopt het water mij weer in de mond. Wat waren ze lekker. Ik heb ze gemaakt op zo’n tropisch hete zomerdag en het was echt de perfecte verfrissende traktatie om de dag mee te besluiten. Met elke hap proef je namelijk een fantastische combinatie van smaken.

De mascarpone en slagroom zorgen voor een heerlijke romigheid, de citroen en limoncello voor een intense frisheid en de amaretti koekjes voor een lekker krokantje. Het is echt een verrukkelijk dessert (vooral wanneer je er een glaasje ijskoude limoncello bij schenkt), maar natuurlijk zijn deze taartjes ook leuk om te trakteren op je verjaardag (of een andere feestelijke aangelegenheid).

Het zijn echt op-en-top zomerse taartjes die smaken naar meer. En hoewel de komende dagen de weersverwachting niet meer heel zomers is, tover je met dit eenvoudige recept meteen de zon op tafel. Wat een verwennerij.


Ingrediënten

  • 2 citroenen
  • 2 blaadjes witte gelatine (3,33 gram)
  • 75 g fijne kristalsuiker
  • 3 el limoncello
  • 20 amaretti + extra voor garnering
  • 250 g mascarpone
  • 100 ml slagroom

Extra nodig
4 kookringen van 7 cm doorsnee en 5 cm hoog, bakpapier, acetaatfolie, fijne rasp, citruspers, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, minstens 2 uur wachten

Werkwijze

  • Week de gelatine minstens 1 uur in ruim koud water.
  • Leg een vel bakpapier op een snijplank of plat bord. Bekleed de binnenkant van elke kookring met acetaatfolie (of plak een strook bakpapier met wat boter vast aan de ring). Plaats de kookringen op de snijplank.
  • Was de citroenen schoon en rasp de schil eraf. Pers beide citroenen uit en meet 125 ml sap af.
  • Verwarm de citroenrasp samen met het sap en de kristalsuiker in een steelpan. Blijf roeren tot de suiker is opgelost.
  • Neem de pan van het vuur en voeg de limoncello toe.
  • Doop 16 amaretti één voor één in de warme citroensiroop en leg ze als taartbodem in de kookringen (4 in elke ring).
  • Doop nog 4 amaretti één voor één in de warme siroop en leg deze even apart.
  • Zet de pan met citroensiroop terug op laag vuur en voeg de uitgeknepen gelatine toe. Roer tot de gelatine is opgelost en haal dan de pan van het vuur. Laat afkoelen.
  • Klop de mascarpone met de slagroom tot een dikke en romige crème.
  • Voeg de afgekoelde citroensiroop toe en klop deze erdoor.
  • Schep de helft van de citroencrème op de amaretti, leg de achtergehouden amaretti op de crème (1 in elke ring) en schep de overige crème erop. Strijk glad.
  • Dek af met huishoudfolie en plaats minstens 2 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Plaats de ringen op vier bordjes. Verwijder de kookringen en de folie.
  • Garneer de taartjes met amaretti en eventueel met een partje citroen.
  • Serveer.





Bron recept: Janneke Philippi, Mijn favoriete desserts

Comments