Appelpannenkoekjes

Appelpannenkoekjes
Rondsnuffelen op de foodblogs van collega bloggers gaat nooit vervelen, het is gewoon heel erg leuk. En om vervolgens met een nieuw recept aan de slag te mogen is gaan, en er je eigen draai aan te geven, is misschien nóg wel leuker. En laat dat nu juist de bedoeling zijn van de Foodblogswap, de maandelijks terugkerende ‘receptenruil’ in foodbloggersland. 

Ik heb in het verleden vaak geswapt, maar na ongeveer anderhalf jaar afwezigheid vond ik het weer eens de hoogste tijd voor een deelname. Deze keer kreeg ik het blog Fit en Puur van Simone toegewezen. Kijkend naar mijn eigen blog lijken haar recepten niet direct in mijn straatje te passen: Simone kookt/bakt namelijk glutenvrij, zuivelvrij en ze gebruik zo min mogelijk geraffineerde suikers. 

Maar gelukkig zag ik wel meteen een leuke uitdaging in deze swap en vond ik een recept waar ik mijn eigen draai aan zou kunnen geven: appelpannenkoekjes. Een gerecht waar mijn familie en ik echt dol op zijn. Er wordt er dan ook altijd een enorme stapel van gebakken, want ook koude pannenkoeken smaken fantastisch (ik vind ze dan zelfs het lekkerst). En deze appelpannenkoekjes stelden niet teleur, ze smaakten echt naar meer. De appels zorgen voor een fris accent en de karnemelk en opgeklopte eiwitten maakt ze heerlijk luchtig. Ze gaan dan ook zeker vaker op mijn bordje verschijnen.


Ingrediënten
  • 3 appels, geraspt
  • 3 eieren, gesplitst
  • 150 g zelfrijzend bakmeel
  • 245 ml karnemelk
  • 1 ¼ tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 90 g fijne kristalsuiker
  • ¾ tl gemalen kaneel
Extra nodig
(2) anti-aanbak koekenpan(nen), grove rasp
Tijd (ongeveer)
> 45 minuten bereiding

  • Klop het zelfrijzend bakmeel, het bakpoeder, de fijne kristalsuiker, de karnemelk, een snufje zout en de eidooiers in een ruime kom tot een glad beslag. 
  • Voeg de kaneel en geraspte appel toe en roer deze erdoor. 
  • Klop in een schone en vetvrije kom de eiwitten tot stijven pieken. 
  • Spatel het eiwit voorzichtig en luchtig door het pannenkoekenbeslag. 
  • Zet een grote anti-aanbak koekenpan op laag vuur. 
  • Bak in porties volle eetlepels van het beslag 3-4 minuten (beide kanten), of tot de pannenkoekjes goudbruin zijn. 
  • Serveer de pannenkoekjes heet uit de pan of leg ze op een warm bord afgedekt met een doek. 
  • Bestrooi de pannenkoekjes eventueel met poedersuiker en serveer met stroop of ahornsiroop.


Comments

Post a Comment