Chocolade crème brûlée

Chocolade crème brûlée
Met een klassiek dessert, zoals tiramisu, chocolademousse of crème brûlée, zal je met Kerstmis de plank zeker niet misslaan. Ook in mijn familie (allemaal toetjesfanaten) zijn deze overheerlijke nagerechten nog altijd onverminderd populair, goede klassiekers gaan namelijk nooit vervelen. Toch kan het geen kwaad om er eens een keer een draai aan te geven. 

En hoewel tiramisu toch wel mijn favoriete toetje is om mee te experimenteren, heb ik deze keer een variant gemaakt op het alom bekende dessert met room, suiker, eidooiers en melk: de crème brûlée. Wanneer je nu met je lepeltje een krakje in de gekarameliseerde suiker maakt, zal je een zijdezachte en romige chocoladecustard vinden. Simpelweg goddelijk en puur genieten van de eerste tot de laatste hap. 


Extra fijn is dat deze chocolade crème brûlée echt heel makkelijk te maken is, maar ook met eenvoudige recepten maak je het kerstmenu héél aantrekkelijk. 


Ingrediënten
  • 1 vanillestokje
  • 400 ml volle melk
  • 250 ml slagroom
  • 200 g Verkade kookchocolade
  • 6 el Baileys (Chocolat Luxe)
  • 2 eieren
  • 6 eidooiers
  • snufje zout
  • 50 g kristalsuiker
  • rietsuiker, om de crèmes te bestrooien
Extra nodig
8 ramequins met ca. 130 ml inhoud, aluminiumfolie, crème brûlée brander, grote ovenschaal of braadslee, waterkoker, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, 45 minuten oven, minstens 4 uur wachten


  • Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. 
  • Breng de melk, de slagroom, het vannillemerg en het –stokje in een steelpan al roerend langzaam aan de kook. Draai het vuur uit wanneer het mengsel kookt en laat 30 minuten trekken. 
  • Verwarm de oven voor op 150°C. Hak de Verkade kookchocolade fijn en breng ruim water aan de kook in je waterkoker (of in een pan).
  • Neem het vanillestokje uit het melkmengsel en breng het mengsel tegen de kook aan.
  • Draai het vuur uit, voeg de Verkade kookchocolade toe en roer door elkaar tot de chocolade is gesmolten. 
  • Voeg de Baileys toe en roer er goed door. 
  • Klop in een ruime kom de eieren, eidooiers, zout en kristalsuiker luchtig door elkaar. Voeg al kloppend in een dun straaltje het roommengsel toe. 
  • Vet de ramequins in met wat boter en verdeel er het mengsel over. 
  • Zet de ramequins in een grote ovenschaal of braadslee. Vet 8 stukjes aluminiumfolie in en leg die op de ramequins.
  • Vul de ovenschaal of braadslee met zoveel kokend water dat het niveau hiervan tot ca. 1 centimeter onder de rand van de ramequins komt. 
  • Plaats de braadslee in het midden van de oven en stoom de crèmes in ca. 45 minuten gaar.
  • Neem de crèmes voorzichtig uit de schaal en laat ze afkoelen. Zet de crèmes als ze afgekoeld zijn minimaal drie uur afgedekt in de koelkast. 
  • Bestrooi de crèmes met wat rietsuiker. 
  • Ontsteek de crème brûlée-brander en brandt de rietsuiker tot karamel. Pas op dat de suiker niet verbrandt. 
  • Serveer direct.


Reacties