Abrikozen-pistache taart
Een deel van het werkblad in mijn keuken staat inmiddels weer vol met kommen vers fruit. De appels, bananen, peren en pruimen staan gebroederlijk naast de perziken, nectarines en abrikozen.
Sommige van deze verrukkelijke vruchten belanden ’s ochtends in mijn kommetje yoghurt, een aantal exemplaren mag mee naar het werk als tussendoortje en een klein deel heeft het voorrecht om verwerkt te worden in een baksel.
En omdat ik een tijdje geleden na het maken van een abrikozentaart nog een heleboel abrikozen over had, besloot ik nog een abrikozentaart te maken. Een abrikozen-pistache taart om precies te zijn. Dezelfde verrukkelijke vruchten, een compleet ander resultaat.
De heerlijke krokante taartbodem is gevuld met een zachte en zeer smaakvolle pistachevulling met daarop partjes frisse, zoete & sappige abrikoos. De stukjes pistachenoten bovenop de taart zorgen voor een lekkere krokante bite. Elke hap is een ware smaaksensatie waar je heerlijk van zult smullen.
Tip: de taart is het lekkerst wanneer je hem koud vanuit de koelkast serveert.
Ingrediënten
Keukenmachine, (gekartelde) taartvorm met een doorsnede van 26 cm en losse bodem, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, 60 minuten oven, minstens 4 uur wachten
Sommige van deze verrukkelijke vruchten belanden ’s ochtends in mijn kommetje yoghurt, een aantal exemplaren mag mee naar het werk als tussendoortje en een klein deel heeft het voorrecht om verwerkt te worden in een baksel.
En omdat ik een tijdje geleden na het maken van een abrikozentaart nog een heleboel abrikozen over had, besloot ik nog een abrikozentaart te maken. Een abrikozen-pistache taart om precies te zijn. Dezelfde verrukkelijke vruchten, een compleet ander resultaat.
De heerlijke krokante taartbodem is gevuld met een zachte en zeer smaakvolle pistachevulling met daarop partjes frisse, zoete & sappige abrikoos. De stukjes pistachenoten bovenop de taart zorgen voor een lekkere krokante bite. Elke hap is een ware smaaksensatie waar je heerlijk van zult smullen.
Tip: de taart is het lekkerst wanneer je hem koud vanuit de koelkast serveert.
Ingrediënten
- 140 g boter, koud
- 155 g fijne kristalsuiker
- 2 eieren
- 262 g bloem
- snufje zout
- 75 g pistachenoten + extra voor garnering
- 55 g boter, zacht
- ¼ tl amandel-extract
- ca. 8 verse abrikozen
Keukenmachine, (gekartelde) taartvorm met een doorsnede van 26 cm en losse bodem, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, 60 minuten oven, minstens 4 uur wachten
- Doe 140 g koude boter samen met 100 g fijne kristalsuiker, 250 g bloem en een snufje zout in de keukenmachine. Gebruik de pulseerknop om alles te mengen tot een kruimelig mengsel.
- Voeg 1 ei toe en meng nog even kort door elkaar tot zich een samenhangend deeg vormt.
- Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg het minstens 2 uur te rusten in de koelkast.
- Maal 75 g pistachenoten heel fijn in de keukenmachine.
- Doe het pistache meel samen met 55 g fijne kristalsuiker in een kommetje. Meng door elkaar.
- Klop in een andere kom 55 g zachte boter romig.
- Voeg het suiker-pistachemeel-mengsel, 1 ei en ¼ tl amandel-extract toe. Meng goed en klop tot een luchtige crème.
- Zeef 12 g bloem boven de crème en spatel deze erdoor.
- Dek de kom af met huishoudfolie en plaats tot gebruik in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vet de taartvorm lichtjes in met wat boter. Druk het deeg uit in de taartvorm.
- Schep de pistachecrème op de taartbodem en strijk glad.
- Halveer de abrikozen en verwijder de pit.
- Snijd de abrikozenhelften in plakjes.
- Schik de plakjes abrikoos op de pistachecrème. Je kunt er ook voor kiezen om halve abrikozen op de crème te leggen, leg ze dan wel met de snijkant naar beneden.
- Bak de taart ca. 60 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
- Haal de taart uit de oven en laat hem afkoelen.
- Rooster voor het serveren wat pistachenoten in een droge koekenpan en strooi deze (al dan niet grofgehakt) over de taart.
Comments
Post a Comment