Kleine sinaasappelcakejes

Kleine sinaasappelcakejes
Er zijn van die momenten dat ik mezelf even moet verwennen, omdat ik iets bereikt hebt, of gewoon zomaar omdat ik vind dat ik het verdiend heb. Soms maak ik dan iets lekkers helemaal alleen voor mezelf of duik ik lekker vroeg mijn bed in met een goed boek, want ook zulke alledaagse dingen zie ik als een verwen-momentje. 

Maar toch is het ook lekker om soms iets groter uit te pakken, en zo gebeurde het dat ik mezelf een tijdje geleden een nieuwe Nordic Ware bakvorm cadeau heb gedaan. Gewoon omdat het kon. Mijn keuze viel op het Petit Fours exemplaar. Ik besloot er kleine sinaasappelcakejes in te maken, want in deze grauwe & kille wintermaanden zorgt de sinaasappel altijd voor een beetje zonneschijn in mijn huis. 

En ik heb nog geen moment spijt van mijn keuze gehad. De bloemvormpjes hebben zo’n schitterend ontwerp, dat het gewoon een feestje is om naar de cakejes te kijken. Bijna zonde om op te eten. Maar gelukkig is het resultaat niet alleen mooi, maar ook heel erg lekker, het zijn echt cakejes om je vingers bij af te likken. Deze kleine zoete zaligheden zijn heerlijk licht en luchtig en zitten boordevol sinaasappelsmaak. De sinaasappelmarmelade in het glazuur zorgt voor een lekkere bitter-zoete smaak die perfect bij de zoetheid van de cakejes past. Wat een verwennerij. 

Tip: je kunt natuurlijk ook een andere bakvorm voor dit recept gebruiken. Let wel goed op met de baktijd, want deze kan dan verschillen. 


Ingrediënten 
  • 1 sinaasappel
  • 105 g bloem
  • ¼ tl bakpoeder
  • ¼ tl zout
  • 60 g boter, zacht
  • 100 g fijne kristalsuiker + 1 ½ el
  • 1 ei 
  • 2 el karnemelk
  • 1 tl sinaasappellikeur
  • 90 g (zoete) sinaasappelmarmelade 
Extra nodig
Nordic Ware Petit Fours bakvorm, citruspers, fijne rasp, fijne zeef, bakkwastje
Tijd (ongeveer)
25 minuten bereiding, 25 minuten oven, 30 minuten wachten


  • Verwarm de oven voor op 170°C. Vet de bakvorm goed in en bestuif hem met bloem. Klop de overtollige bloem eruit. 
  • Rasp de sinaasappel en pers hem uit. 
  • Zeef boven een kom de bloem, het bakpoeder en het zout en roer dit met een garde door elkaar. Zet apart. 
  • Klop de zachte boter romig. Voeg 100 g fijne kristalsuiker en de sinaasappelrasp toe en klop tot het mengsel licht en luchtig is. 
  • Voeg het ei toe en klop goed door. 
  • Meng de karnemelk, 2 el versgeperst sinaasappelsap en de sinaasappellikeur door elkaar. 
  • Klop de helft van het karnemelk-sinaasappelsap-mengsel door het beslag. 
  • Voeg vervolgens de helft van het bloemmengsel toe en klop dit erdoor.
  • Herhaal de vorige twee stappen en klop tot je een glad beslag gekregen hebt. 
  • Schep (of spuit met behulp van een spuitzak) het beslag in de bakvorm. Vul de vormpjes voor ¾. Bak de cakejes in 25 minuten gaar. 
  • Laat de cakejes 10 minuten afkoelen in de bakvorm en stort ze dan op een rooster om helemaal af te koelen.
  • Meng de marmelade, 2 el sinaasappelsap en 1 ½ el kristalsuiker in een steelpan. 
  • Breng dit mengsel aan de kook, draai het vuur laag en laat het mengsel ongeveer 2 minuten zachtjes doorkoken. Roer er af en toe doorheen. 
  • Giet de stroperige vloeistof door een zeef in een kom. 
  • Bestrijk de cakejes, met behulp van een kwastje, met de vloeistof. Of doop ze erin. 
  • Laat de cakejes nog minstens 10 minuten staan voordat je ze serveert.



Reacties

  1. Dat zijn prachtige cakejes geworden; erg feestelijk!
    Goed idee om de wintermaanden op te fleuren!
    Alhoewel, als ik 's morgens vroeg naar mijn werk fiets, hoor ik de vogels al fluiten. De lente is in aantocht!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Corrien, en ik hoop dat je gelijk hebt! Dat het maar heel snel lente mag worden.

      Verwijderen

Een reactie posten