Strooptaart

Strooptaart
Een taart met een eenvoudige deegbodem en een vulling van stroop die dikker gemaakt is met vers broodkruim. Ik geef toe, het klinkt zo niet heel erg smakelijk, maar deze strooptaart is echt een verrukkelijke traktatie. Geloof mij maar. Heerlijk zoet, smeuïg, plakkerig en vol van smaak. 

Het redelijk neutraal smakende vanillekorstdeeg zorgt ervoor dat de rijke smaak van de vulling beter tot zijn recht komt. Het citroensap en de citroenrasp die je gebruikt zorgen er vervolgens voor dat de zoetigheid van de stroop (in dit geval golden syrup) verminderd wordt en mooi in balans is. Het is echt genieten met elke hap. De taart smaakt zowel warm als koud fantastisch en een flinke dot (ongezoete) slagroom, zure room of crème fraîche of een bolletje ijs maakt het plaatje compleet.

Tip: Voor het verse broodkruim kun je oud witbrood zonder korst gebruiken. Maal het fijn in een keukenmachine. Als je geen oud wit brood hebt, kun je vers brood goed uitdrogen in een oven op 75°C ~ Als je geen golden syrup hebt kun je het vervangen door keukenstroop, de smaak is wel anders en wat zwaarder. 


Ingrediënten
  • 1 ei
  • 125 ml slagroom
  • 300 g golden syrup
  • 100 g fijngemalen broodkruim
  • 60 g amandelmeel
  • 1 citroen
  • 250 g bloem
  • 35 g poedersuiker
  • 1 vanillestokje
  • 125 g boter in blokjes, koud
  • 1 eidooier
  • 2 el ijswater
Extra nodig
Rechthoekige bakvorm van 10 x 34 cm met losse bodem, keukenmachine, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 45-50 minuten oven, 1 nacht wachten


  • Begin een dag van tevoren met het recept.
  • Verwarm de golden syrup kort in een steelpan. Rasp de schil van de citroen en pers hem uit.
  • Klop het ei en de slagroom door elkaar. 
  • Klop de verwarmde golden syrup, het broodkruim, het amandelmeel, de citroenrasp en het citroensap door het eiermengsel.
  • Dek de kom af met huishoudfolie en plaats een nacht in de koelkast. 
  • Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. 
  • Doe de bloem, poedersuiker, vanillemerg en koude boter in een keukenmachine. Meng door elkaar tot het mengsel op fijn broodkruim lijkt. 
  • Voeg de eidooier en het ijswater toe en vorm van het mengsel een bal. 
  • Wikkel de bal in huishoudfolie en leg hem 30 minuten te rusten in de koelkast. 
  • Vet de bakvorm in. 
  • Bestuif je werkvlak licht met bloem. 
  • Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van ½ cm dik. Bekleed de bakvorm ermee. Verwijder het overtollige deeg. 
  • Plaats de bakvorm 30 minuten in de koelkast. 
  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Haal de bakvorm uit de koelkast en schenk/schep de stroopvulling in de deegbodem. Strijk glad. 
  • Bak de taart 45-50 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, tot de taart gaar is. 
  • Laat de taart in de vorm afkoelen tot kamertemperatuur. 
  • Bestuif voor het serveren met poedersuiker.





Bron recept: Delicious magazine 

Reacties