Pistache-citroen financiers
Financiers. Deze kleine populaire Franse cakejes, die ook wel onder de naam amandel friands bekend staan, zijn echt onweerstaanbaar lekker. Heerlijk zacht en vochtig van binnen, met een licht krokante bovenkant en randjes. Qua smaak en textuur zijn ze een beetje te vergelijken met dat andere populaire Franse cakeje: de madeleine.
Er wordt beweerd dat de financier zijn naam dankt aan het rechthoekige vormpje waarin hij gebakken wordt, waardoor hij de vorm van een goudstaaf(je) krijgt. Een andere theorie is dat dit cakeje heel populair was in het financiële district van Parijs. De chef Lasne had in deze bankiers-wijk een winkel waar hij deze cakejes bakte als een grapje om klanten mee te lokken. Maar enkel rechthoekig zijn ze tegenwoordig niet meer, ze worden in veel verschillende vormen (en smaken) verkocht.
Ik bakte ze al eens eerder met amandelen, maar heb mij nu aan een variant met pistachenoten en citroen gewaagd. Wat financiers onderscheid van andere cakejes is het gebruik van beurre noisette, letterlijk vertaald 'hazelnotenboter'. Dit is gebruinde boter met een (hazel)nootachtige smaak, een smaak die vrijkomt door het verhittingsproces. Het maken van de beurre noisette klinkt heel moeilijk, maar dat is het niet. Het maken van deze financiers is überhaupt niet moeilijk, en het resultaat is verrukkelijk. De combinatie van de pistachenoten, citroenrasp en gebruinde boter geeft ze een speciale en onweerstaanbare frisse smaak. Bon appétit!
Tip: ik heb voor het bakken van deze financiers 3 verschillende bakvormen gebruikt: een mini cupcakebakvorm, een silicone bakvorm met 20 holtes van 6 bij 2,5 bij 1 centimeter en een silicone bakvorm met 9 holtes van 7 bij 3,5 bij 2,5 centimeter. De baktijden per bakvorm verschilden iets van elkaar. De financiers in de mini cupcakebakvorm waren na 10,5 minuut gaar, de financiers in de silicone bakvorm van 1 centimeter diep na 11,5 minuut en in de silicone bakvorm van 2,5 centimeter diep na 14 minuten.
Ingrediënten
- 225 g boter
- 60 g amandelschaafsel
- 120 g ongezouten pistachenoten
- 180 g poedersuiker
- 140 g kristalsuiker
- geraspte schil van 2 citroenen
- 8 eiwitten
- 1 tl vanille-extract
- 95 g bloem
- ¼ tl zout
Extra nodig
Mini cupcakebakblik en/of bakvorm(en) met rechthoekige holtes, keukenmachine, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, 10-14 minuten oven, 1 nacht wachten
- Snijd de boter in kleine, gelijke blokjes. Smelt de boter in een steelpan met dikke bodem op middel zacht vuur, terwijl je blijft roeren. Als de boter volledig gesmolten is zal ze gaan borrelen en schuimen. De boter zal steeds iets verder verkleuren en je zult bruine spikkeltjes op de bodem van de pan zien ontstaan (dit komt omdat de wei verbrandt). Het vet van de boter zal een mooie karamel-achtige/hazelnootbruine kleur krijgen. Haal de pan van het vuur en giet de boter in een kom. Zet apart en laat iets afkoelen.
- Doe het amandelschaafsel samen met de pistachenoten en het poedersuiker in een keukenmachine. Maal dit door elkaar tot je een fijn poedermengsel hebt.
- Schep dit mengsel in een ruime kom en voeg de kristalsuiker, de citroenrasp, de eiwitten en het vanille-extract toe en meng door elkaar. Je hoeft het niet luchtig te kloppen, maar gewoon goed mengen totdat je een glad beslag hebt.
- Zeef de bloem en het zout boven de kom en meng dit door het beslag.
- Roer de gesmolten boter door het beslag.
- Dek de kom af met huishoudfolie en laat minstens 3 uur, maar liever de hele nacht, in de koelkast rusten.
- Verwarm de oven voor op 235°C. Plaats een rooster of bakplaat in het midden van de oven.
- Vet de holtes van een mini cupcakebakblik of andere bakvorm goed in met boter of bakspray.
- Vul de holtes voor ¾ met het beslag.
- Bak de cakejes in het midden van voorverwarmde oven 7 minuten. Verlaag dan de oventemperatuur naar 200°C en bak nog ongeveer 3-7 minuten, tot de cakejes stevig zijn en bruin aan de randjes.
- Haal de financiers uit de oven en haal ze meteen uit hun bakvorm. Plaats ze op een rooster om helemaal af te koelen.
- Voor het serveren kun je ze eventueel nog met poedersuiker bestuiven.
Comments
Post a Comment