Bananen-toffeetaart

Bananen-toffeetaart
Van sommige baksels kan ik geen genoeg krijgen, zo ook niet van de bananen-toffeetaart, ook wel Banoffee-taart genoemd. Hij verscheen al eerder in verschillende gedaantes op mijn blog, maar in Donna Hay’s Simple Dinners kwam ik een variant tegen die ik vandaag gewoon even met jullie moet delen, want ook deze is zó lekker!

De originele Banoffee Pie (of Banoffi Pie) heb ik helaas nooit kunnen proeven, want het Engelse restaurant The Hungry Monk waar de taart in 1972 werd bedacht en waar hij op de menukaart stond, is alweer enige jaren gesloten. Het recept staat nog wel op hun website, maar ik was er liever voor naar Engeland afgereisd. Want laten we eerlijk zijn, het is echt een taart waarvoor je de oversteek desnoods zwemmend zou maken (iets wat misschien niet geheel onverstandig is, aangezien de taart nogal een calorieënbom is).

Gelukkig kun je ook héle lekkere andere uitvoeringen van de Banoffee Pie in je eigen keuken maken. En deze is wel heel speciaal, een deel van de slagroom wordt namelijk vervangen door mascarpone en zure room en dat maakt de taart echt heerlijk fris en het zorgt voor een mooi contrast met de zoete karamellaag. Het resultaat op je gebaksbordje is een stukje taart, romig en vol van smaak, met een heerlijke krokante chocolade taartbodem, een dikke laag dulce de leche vulling, plakjes banaan, een frisse topping en wat chocoladeschaafsel. Bij het schrijven van deze blogpost loopt het water me weer in de mond. 

Tip: voor de bodem heb ik brownie cookies gebruikt, maar je kunt ook andere koekjes gebruiken die je lekker vind (bijvoorbeeld digestive of gewone biscuitjes, bastognekoeken, oreo’s of speculaas) ~ ik heb de taart bestrooid met wat chocoladeschaafsel, maar je kunt deze ook weglaten of vervangen door wat cacaopoeder ~ het is ook erg lekker om wat plakjes banaan over de taartbodem te verdelen en daar de dulce de leche over te gieten.


Ingrediënten
  • 1 blikje zoete gecondenseerde melk
  • 300 g brownie cookies
  • 95 g boter
  • 150 g pure chocolade, fijn gehakt
  • 220 ml slagroom
  • 125 ml zure room
  • 250 ml mascarpone
  • 3 el fijne kristalsuiker
  • 3 bananen, gepeld en in dunne plakjes gesneden
Extra nodig
Lage bakvorm/taartvorm van 24 centimeter doorsnee met losse boden, keukenmachine, ovenschaal, braadslee, aluminiumfolie, bakpapier
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, ca. 1 ½ uur oven, 2 uur wachten


  • Verwarm de oven voor op 220°C. Doe de inhoud van het blikje gecondenseerde melk in een ondiepe ovenschaal en dek de schaal goed af met aluminiumfolie. 
  • Zet je ovenschaal in een grotere ovenschaal of braadslee en vul deze voor de helft met heet/kokend water. 
  • Zet de schalen in de oven en laat ze er circa 1½ uur in staan. Check af en toe even of er nog genoeg water in de grotere ovenschaal/braadslee zit. 
  • Zodra het mengsel de gewenste kleur heeft haal je de ovenschalen uit de oven, verwijder je het aluminiumfolie en roer je dulce de leche goed door tot een egale massa. Laat afkoelen.
  • Verkruimel de koekjes in een keukenmachine. Smelt de boter in de magnetron of in een pan op het vuur. Meng de koekkruimels met de gesmolten boter. 
  • Bekleed de bodem (niet de rand) van je taartvorm met bakpapier. Verdeel het koekkruimel-mengsel over de taartvorm. Druk met de achterkant van een lepel de kruimels stevig aan op de bodem en tegen de rand van de vorm. 
  • Laat de bodem goed koud worden in de koelkast.
  • Roer de fijn gehakte pure chocolade samen met 60 ml slagroom in een steelpan met dikke bodem tot een gladde massa. 
  • Giet het chocolade-mengsel over de gekoelde bodem en strijk het met de achterkant van een lepel uit tot een gelijkmatige laag.
  • Plaats de bodem terug in de koelkast, tot de chocolade stevig is geworden. 
  • Schenk de afgekoelde dulce de leche in de taartbodem. 
  • Klop 160 ml slagroom dik lobbig.
  • Voeg de zure room, mascarpone en fijne kristalsuiker toe en klop met een garde tot zich zachte pieken vormen. 
  • Schep een paar flinke lepels van dit mengsel op de dulce de leche en spreid uit.
  • Verdeel er de plakjes banaan over. 
  • Dek af met de rest van het mengsel en zet tot het opdienen in de koelkast.
  • Haal de taart voor het opdienen uit de vorm en bestrooi eventueel met wat cacaopoeder of chocoladeschaafsel. 



Reacties