Chocolade-kokos tartelettes

Chocolade-kokos tartelettes
 


Al eerder heb ik jullie verteld hoe verzot ik ben op die bekende chocoladerepen gevuld met sappige frisse witte kokos. En ik ben niet de enige: de combinatie van kokos & chocolade is alom geliefd en het internet staat dan ook vol liefdesbetuigingen… en daar kan er best nóg wel eentje bij, want wat is het lekker! Ik krijg er geen genoeg van.

Omdat het alweer een poosje geleden was dat ik taartjes gebakken had, besloot ik de kokos-chocoladerepen-magie in een tartelettes-vorm te gieten. En ja, met deze taartjes kom je meteen in een tropische stemming (♫ Op een onbewoond eiland, loopt niemand voor je neus. Ja je voelt je d’r blij want lekker leven is de leus ♫). Het krokante chocolade taartbodempje is gevuld met een heerlijke romige chocolade-kokos-ganache en bestrooid met een flinke hoeveelheid geraspte kokos. Elke hap doet echt wonderen voor je humeur.

Tip: ik heb 24 tartelettes uit dit recept kunnen halen, 12 tartelettes van 6,5 centimeter doorsnee (gemaakt in de Nordic Ware tartelette bakvorm) en 12 tartelettes van 5 centimeter doorsnee (gemaakt in de Gobel tartelette bakvorm).

Ingrediënten
  • 130 g bloem
  • 25 g cacaopoeder
  • snufje bakpoeder
  • 75 g fijne kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 75 g boter, zacht
  • snufje zout
  • 1 ei (L)
  • 275 g melkchocolade
  • 200 ml kokosmelk
  • 35 g geraspte kokos + extra voor de garnering
Extra nodig
tartelette bakvorm, ronde uitsteekvorm van 7-7,5 centimeter doorsnee, huishoudfolie, bakplaat, bakpapier, keuken/bakkwastje
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, 32 minuten oven, 2 uur wachten

Werkwijze

Tartelettedeeg
  • Leg de bloem, het cacaopoeder, het bakpoeder, de fijne kristalsuiker, de vanillesuiker, de zachte boter en een snufje zout op je werkvlak.
  • Meng alles met je handen tot een zanddeeg. Verkruimel het deeg vervolgens met je vingertoppen.
  • Klop het ei los. Maak een kuiltje in het midden van het deeg en voeg ongeveer de helft van het losgeklopte ei toe.
  • Meng alles snel door elkaar, kneed het deeg niet te lang. Als het deeg nog te kruimelig is, voeg dan nog wat extra losgeklopt ei toe.
  • Maak het deeg ten slotte met de vingertoppen glad.
  • Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg het 1 uur te rusten in de koelkast.

Tartelettebodems bakken
  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Vet de bakvorm in met boter en plaats deze in de koelkast.
  • Haal het deeg uit de koelkast.
  • Bestuif je werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van 2-3 millimeter.
  • Steek er met een ronde uitsteekvorm rondjes uit. Prik met een vork wat gaatjes in de rondjes.
  • Haal de bakvorm uit de koelkast en leg de deegrondjes in de holtes van de tartelette bakvorm.
  • Bak de taartbodempjes in ongeveer 13-15 minuten gaar in het midden van de voorverwarmde oven. Let op dat de bodempjes niet te hard worden.
  • Laat de taartbodempjes afkoelen op een rooster.

Tartelettevulling
  • Verlaag de oventemperatuur naar 160°C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en strooi hier 35 g geraspte kokos over uit.
  • Rooster de kokos in ongeveer 7 minuten lichtbruin. Laat afkoelen.
  • Smelt 75 g melkchocolade au bain-marie.
  • Bestrijk, met behulp van een keukenkwastje, de afgekoelde taartbodempjes aan de binnenzijde met de gesmolten chocolade.
  • Bestrooi elk taartbodempje met wat ongeroosterde geraspte kokos. Draai de taartbodempjes om, zodat de overtollige kokos eruit kan vallen.
  • Laat de chocolade drogen.

  • Hak 200 g melkchocolade grof en doe de stukjes in een hittebestendige kom.
  • Breng 200 ml kokosmelk zachtjes aan de kook in een steelpan.
  • Schenk de hete melk over de chocolade en roer alles goed door elkaar.
  • Roer er vervolgens de geroosterde kokos door.
  • Vul de taartbodempjes tot aan de rand met de chocolade-kokosganache.
  • Strooi er wat geraspte kokos overheen.
  • Laat de ganache 1 uur opstijven in de koelkast.
  • Strooi voor het serveren nog wat geraspte kokos over de taartjes.




Comments

  1. ze zien er goddelijk uit!
    mooie foto trouwens
    liefs

    ReplyDelete
  2. Hai!!
    Hier zit een mede bounty-liefhebber:)
    Ik heb ze geprobeerd na te maken! Ze werden misschien niet zo mooi als de jouwe, maar wel ontzettend lekker. Goed recept, dankje!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Marije! Dank je wel :) leuk om te horen... en het uiterlijk is niet belangrijk hoor, als de smaak maar goed is (en natuurlijk heb ik alleen de mooiste exemplaren op de foto gezet :) ) Groeten Tessa

      Delete

Post a Comment