Honingkoekjes

Honingkoekjes

 

Bakboeken. Ik heb er inmiddels een hele boekenkast vol van. De één wordt wat vaker ingekeken dan de ander, maar er zijn er een paar die voor mij echt onmisbaar zijn. Het boek Koekje van Cees Holtkamp & Kees Raat is er zo eentje. Met dit kleine boekje heb je echt een geweldig en praktisch bakboek op je aanrecht, en de foto’s maken het gewoon een genot om er doorheen te bladeren.

Een tijdje geleden heb ik nog de Jan Hagel koekjes uit dit boekje gemaakt, maar nu zijn de honingkoekjes aan de beurt. Qua uiterlijk hebben ze wel iets weg van kletskoppen, en ze zijn net als kletskoppen heerlijk zoet en krokant, maar ze smaken toch echt anders. De honingsmaak is echter niet zo overheersend als je misschien zou verwachten bij een honingkoekje.

Maar je kunt natuurlijk een andere soort honing nemen: sommige soorten smaken immers sterker dan andere. Zoals je al op de foto kunt zien kun je de koekjes na het bakken ook oprollen (doe dit rond een pollepel of ander rond voorwerp): dit maakt het presenteren van de koekjes meteen een stuk leuker. Ik heb er ook nog voor gekozen om er een paar te vullen (met de honingvulling die ik eerder voor de honingrol gebruikt heb) en ook dat smaakte geweldig. Maar opgerold of niet: ik weet zeker dat je er niet vanaf kunt blijven.


Ingrediënten

  • 150 g poedersuiker, gezeefd
  • 60 g boter, zacht
  • 75 g vloeibare honing
  • ½ tl zout
  • 35 g fijngemalen hazelnoten (hazelnootmeel)
  • 50 g patentbloem, gezeefd 

Extra nodig
Bakplaten, bakpapier, huishoudfolie, ronde uitsteekvorm van 4 centimeter
Tijd (ongeveer)
15 minuten bereiding, 5-10 minuten oven, 1 ½ uur wachten

Werkwijze

  • Klop de poedersuiker met de boter romig.
  • Meng de honing, het zout en de fijngemalen hazelnoten erdoor.
  • Voeg ten slotte de bloem toe en kneed deze erdoor.
  • Dek het deeg af met huishoudfolie en laat het 1 uur rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte). Bekleed enkele bakplaten met bakpapier.
  • Haal het deeg uit de koelkast en rol het op een licht met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van 3 millimeter dik.
  • Steek er met de ronde uitsteekvorm rondjes uit en leg deze op ruime afstand van elkaar op de met bakpapier beklede bakplaten. De koekjes vloeien uit tijdens het bakken, dus leg ze zeker niet te dicht op elkaar.
  • Bak de koekjes circa 5 tot 10 minuten in de voorverwarmde oven, of tot ze goudbruin zijn. Ik zou je willen adviseren de koekjes goed in de gaten te houden wanneer ze in de oven liggen, de ene keer hebben ze langer nodig dan de andere keer (vooral als je deeg niet elke keer even dik uitgerold is).
  • Haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen.



Reacties