Chocolade-aardbeien whoopies
Wanneer je in de afgelopen twee weken een keer op je televisie naar een tenniswedstrijd van het tennistoernooi Wimbledon hebt zitten kijken, dan is het je vast wel opgevallen dat er door het publiek aardbeien worden gegeten, héél veel aardbeien, mét slagroom (of geklopte double cream). Omdat het toernooi elk jaar weer in het aardbeienseizoen valt, wordt deze lekkernij al decennialang rond de tennisbanen genuttigd.
En je kunt de Engelsen natuurlijk geen ongelijk geven, want wat is er nu lekkerder dan een bakje verse aardbeien met een dot slagroom? Bij de aanblik ervan loopt het water bij mij in ieder geval spontaan in de mond. Maar omdat ‘eet een schaaltje aardbeien met slagroom leeg’ niet echt telt als een recept, besloot ik de aardbeien en de slagroom in een zoet baksel(tje) te verwerken.
Mijn keuze viel op whoopies… chocoladewhoopies welteverstaan, want van chocolade word ik ook altijd heel erg blij. Omdat ik er na de eerste bakronde achter kwam dat er iets miste in een vulling met enkel aardbeien en slagroom, heb ik de slagroom met wat mascarpone gemengd (om een soort double cream te krijgen) en wat aardbeienlikeur toegevoegd. Het gaf voor mij net die extra ‘kick’, maar mocht je geen aardbeienlikeur in huis hebben dan kun je dit ook gewoon weglaten: de whoopies smaken dan nog steeds fantastisch. Het resultaat (met of zonder likeur) zijn twee heerlijke zachte chocoladecakejes die smelten op de tong met daartussen een romige vulling met frisse aardbeien. Dat wordt echt heerlijk smullen!
Tip: ik heb ongeveer 22 whoopies (dus 44 losse cakejes) uit dit recept kunnen halen ~ wanneer je geen aardbeienlikeur in huis hebt, vervang dan de likeur in het beslag door 40 ml melk.
Ingrediënten
- 225 g bloem
- 90 g cacao poeder
- 7 g bakpoeder
- 200 ml melk
- 40 ml aardbeienlikeur + 2 el
- 100 g boter
- 200 g bruine basterdsuiker
- 1 ei
- 1 tl vanille extract
- 100 g mascarpone
- 200 ml slagroom
- 2 el kristalsuiker
- aardbeien
Extra nodig
Bakplaten, bakpapier, spuitzak
Tijd (ongeveer)
40 minuten bereiding, 11 minuten oven, 30 minuten wachten
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 190°C (boven- en onderwarmte). Bekleed de bakplaten met bakpapier.
- Zeef de bloem, het cacaopoeder en het bakpoeder in een kom. Meng deze ingrediënten met een garde door elkaar. Zet apart.
- Meng 200 ml melk met 40 ml aardbeienlikeur. Zet apart.
- Klop 100 g boter met de bruine basterdsuiker romig.
- Voeg het ei en het vanille-extract toe en klop een paar minuten goed door tot je een homogeen mengsel gekregen hebt.
- Voeg een deel van het bloemmengsel bij het botermengsel. Klop dit kort door, totdat je geen bloemresten meer ziet.
- Voeg vervolgens een deel van het melkmengsel toe en klop dit goed door totdat je een glad beslag hebt.
- Herhaal de vorige twee stappen tot het bloemmengsel en de melk op zijn en je een glad beslag gekregen hebt.
- Schep met een lepel kleine hoopjes beslag op een met bakpapier beklede bakplaat. Je kunt het beslag ook in een spuitzak doen.
- Laat tussen de hoopjes beslag genoeg ruimte vrij, want ze vloeien uit tijdens het bakken.
- Bak de whoopies in ca. 11 minuten gaar. Laat de whoopies een paar minuten afkoelen op de bakplaat en leg ze dan op een taartrooster.
- Maak ondertussen de vulling.
- Doe de mascarpone in een kom en spatel er 2 el aardbeienlikeur door.
- Klop de slagroom met 2 el kristalsuiker bijna stijf.
- Spatel de slagroom door de mascarpone.
- Bestrijk alle whoopies met het mascarponemengsel.
- Snijd de aardbeien in dunne plakjes en bedek de helft van de whoopies met de plakjes aardbei. Bedek met de andere helft.
- Bestuif de whoopies voor het serveren eventueel met wat poedersuiker.
Comments
Post a Comment