Krokante koffie-hazelnoot koekjes
‘Nemen we de auto of gaan we met de trein?’ … Toen ik een paar weken geleden met mijn moeder naar Maastricht ging hoefde ik hier niet lang over na te denken: met de trein natuurlijk, heerlijk relaxen en geen files onderweg. Het hotel waar we zouden overnachten lag ook nog eens heel dicht bij het station, dus lang zeulen met onze bagage was ook niet nodig.
Helaas werkte de vervoersmaatschappij tussen Boxmeer en Roermond niet mee aan ons uitgestippelde reisplan. Dankzij loslopende koeien op het spoor en de afwezigheid van enige vorm van communicatie tussen de vervoerder en de reiziger duurde onze reis (bijna) twee uur langer dan gepland. Voor de terugreis besloot ik mezelf beter voor te bereiden op eventuele vertragingen: in boekhandel Dominicanen kocht ik een hele stapel kooktijdschriften om de tijd mee te kunnen doden.
Uiteindelijk verliep deze reis wel zoals gehoopt, waardoor ik alleen tijd had om het Donna Hay Magazine van voor tot achter te lezen. Een recept dat er voor mij meteen uitsprong was dit recept voor krokante koffie-hazelnoot koekjes. De dag na thuiskomst besloot ik ze meteen te bakken. Ik wist niet helemaal wat ik er van moest verwachten want deze koekjes lijken op niets wat ik ooit eerder gemaakt heb, maar het resultaat was verrassend smaakvol. Zoals de naam het al zegt zijn ze heerlijk krokant en je proeft zowel de hazelnoten als de chocolade en de koffie: echt een verrukkelijke combinatie van smaken. Het was zelden zo heerlijk genieten bij een kopje thee.
Tip: wanneer je mengsel (beslag) afkoelt wordt het dikker. Als het té dik wordt om er nog theelepels van te kunnen scheppen, verwarm je het opnieuw (in de steelpan) boven laag vuur. Roer dan net zolang tot het mengsel weer zachter is geworden ~ luchtdicht verpakt zijn de koekjes ongeveer 4 tot 5 dagen houdbaar. Leg tussen de koekjes wel velletjes bakpapier, want anders plakken ze aan elkaar.
Ingrediënten
- 45 g hazelnoten
- ½ tl koffiebonen (ca. 5-6 stuks)
- 150 g fijne kristalsuiker
- 60 g ongezouten boter, in blokjes
- 1 el melk
- 1 el glucose
- 1 vanillestokje
- 1 ½ el cacaopoeder
Extra nodig
Met bakpapier beklede bakplaten, keukenmachine, suikerthermometer
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, 8 minuten oven, 30 minuten wachten
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 210°C (boven- en onderwarmte). Verdeel de hazelnoten over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze in ongeveer 8 minuten goudbruin in de oven. Laat ze afkoelen.
- Verlaag de oventemperatuur naar 180°C (boven- en onderwarmte).
- Maal de hazelnoten en de koffiebonen fijn in een keukenmachine. Zet apart.
- Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
- Doe de suiker, boter, melk, glucose en het vanille-merg in een steelpan en plaats deze boven matig vuur.
- Roer tot de boter is gesmolten en breng het mengsel dan aan de kook.
- Kook het mengsel voor 2 ½ - 3 minuten of tot de suikerthermometer 100°C aangeeft.
- Haal de pan van het vuur en voeg het gemalen hazelnootmengsel en het cacaopoeder toe.
- Roer alles goed door elkaar en laat het mengsel iets afkoelen.
- Schep 1 theelepel van het mengsel (goed voor 1 koekje) op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat genoeg ruimte rondom vrij want het koekje wordt groter in de oven.
- Schep nog 2 of 3 hoopjes meer op de bakplaat (het aantal hangt af van de grootte van je bakplaat).
- Bak de koekjes circa 8 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
- Laat de koekjes 5 minuten afkoelen op de bakplaat. Verwijder ze voorzichtig van het bakpapier en laat ze helemaal koud worden op een rooster.
Bron recept: Donna Hay Magazine (Issue 74 ~ Apr/May 2014)
Comments
Post a Comment