Whiskypaastaart
Over precies een week zal ik weer samen met mijn familie aanschuiven aan een feestelijk gedekte paasbrunch-tafel. Naast de beschilderde gekookte eieren (die we eerder op paasochtend uit de tuin zullen rapen), worden we ieder jaar weer verwend met een broodmand vol lekkere croissantjes en harde broodjes, heerlijk broodbeleg en natuurlijk een paasstol. Pasen is voor ons een leuk, gezellig, maar vooral lekker feest.
Een paar jaar geleden heb ik een nieuwe “traditie” toegevoegd aan onze paasviering: de paastaart. Tot nu toe was de paastaart elk jaar een klein spektakelstuk op de goedgevulde paastafel. Wat het dit jaar voor taart gaat worden weet ik nog niet, maar Jamie Oliver bracht mij in ieder geval op een wel heel lekker idee: een met whisky doordrenkte paastaart. Deze whiskypaastaart is de alcohol-variant van de Britse ‘simnel cake’.
Hij zit, net zoals de traditionele simnel cake, boordevol gedroogde vruchten en specerijen en heeft een heerlijke marsepeinen laag in het centrum en aan de bovenzijde van de taart. In Groot-Brittannië, Ierland en sommige andere landen is de simnel cake een echte klassieker. In de Victoriaanse tijd werd deze 'cake' geassocieerd met Mothering Sunday (Moederdag), de vierde zondag van de vastentijd. Vrijwel alle dienstmeisjes kregen toen vrij, zodat ze naar huis konden gaan om daar een simnel cake voor hun moeder te bakken. Omdat er in de vastentijd geen taart gegeten mocht worden, moest de cake houdbaar blijven tot paaszondag.
Inmiddels speelt de taart al heel lang een belangrijke rol met Pasen. De topping van marsepein wordt dan ook meestal versierd met elf marsepeinen balletjes, die staan voor de apostelen van Jezus (zonder Judas, want hij is persona non grata). De taart kun je nog altijd een tijdje bewaren (hoewel ik persoonlijk vind dat de kwaliteit na drie dagen hard achteruit gaat), maar ik zou niet weten waarom je dit zou willen, de taart smaakt namelijk echt fantastisch. Lekkerder kan ik de paasdagen denk ik niet maken.
Tip: het is een erg machtige taart, dus snij de stukken niet te groot.
Ingrediënten
- 200 g rozijnen
- 150 g krenten
- 50 g bigarreaux
- 2 el fijngesneden stemgember
- geraspte schil van 1 sinaasappel
- 60 g oranjesnippers of gekonfijte sinaasappelschilletjes
- 100 ml Schotse whisky
- 240 g boter, zacht
- 240 g witte basterdsuiker
- 220 g zelfrijzend bakmeel
- 5 eieren (L)
- ½ tl koekkruiden
- 550 g marsepein (blank of geel)
- 4 el abrikozenjam
Extra nodig
Ronde bakvorm van 20 centimeter doorsnee en ca. 9,5 centimeter hoog, bakpapier
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, 2 uur oven, 1 nacht wachten
Werkwijze
- Week de avond voor je gaat bakken de rozijnen, krenten, bigarreaux en stemgember in de whisky.
- Laat ze de volgende dag goed uitlekken.
- Verwarm de oven voor op 150°C (boven- en onderwarmte). Bekleed de bakvorm met bakpapier.
- Klop de boter, basterdsuiker, zelfrijzend bakmeel, 4 eieren en koekkruiden in een kom 3 minuten met een elektrische mixer.
- Roer er dan de geweekte ingrediënten, sinaasappelrasp en oranjesnippers door.
- Schep de helft van het mengsel in de taartvorm en strijk het oppervlak glad.
- Rol een derde van de marsepein uit tot een cirkel van 20 centimeter doorsnee en leg deze op het mengsel in de vorm.
- Schep de rest van het mengsel erop en spreid het uit.
- Bak de taart in de voorverwarmde oven in 2 uur goudbruin en gaar. Test de gaarheid met een prikker. Bedek de taart eventueel losjes met aluminiumfolie als hij te bruin wordt, maar nog niet gaar is.
- Neem de taart uit de oven en laat hem 20 minuten afkoelen in de vorm.
- Verwijder de vorm en laat de taart afkoelen op een rooster.
- Smelt de abrikozenjam in een pan en bestrijk de bovenkant van de taart ermee.
- Rol nog een derde van de marsepein uit tot een cirkel van 20 centimeter doorsnee en leg deze op de taart. Knijp met je vingers rondom een sierrand.
- Neem de rest van de marsepein en rol er elf balletjes van. Rangschik deze langs de rand van de taart.
- Klop een ei los en bestrijk de bovenkant van de taart ermee. Schuif de taart onder een hete grill en laat de marsepein licht goudbruin worden.
Allereerst bedankt voor je heerlijke recepten ! Toch een vraag : gebruik jij de elektrische stand in je oven? Groetjes Marja
BeantwoordenVerwijderenHallo Marja, ik gebruik de elektrische-stand op mijn oven en niet de hetelucht-stand, groetjes Tessa
VerwijderenHoi Tessa, dank voor je reactie ! Ik had deze stand voor de zekerheid ook maar gebruikt voor deze taart. Héél erg bedankt voor het delen van dit recept! Hij is super gelukt en ga nu proberen er een mooie foto van te maken. Groetjes Marja (MeikesKitchen - twitter en 61meike instagram) Ga veel meer van jouw blog maken!!
BeantwoordenVerwijderen