Kleine limoengebakjes
Afgelopen donderdag was het dan eindelijk zover: de eerste officiële lentedag van het jaar. We werden meteen flink verwend, want het was nog nooit zo warm op 20 maart. Het contrast met vorig jaar (toen rond deze tijd van het jaar koning winter zijn laatste adem nog lang niet had uitgeblazen) kon niet groter. En hoewel ik het jammer vind dat het echte winterweer in de voorbije winter ver te zoeken was, ben ik wel ontzettend blij dat de grauwe dagen ingeruild gaan worden voor zonnige.
Ik kan er echt van genieten wanneer de lentezon heerlijk in mijn gezicht schijnt, ik krijg er meteen weer nieuwe energie van. En genieten van de zonnestralen doe ik natuurlijk het liefst met iets lekkers erbij. Dus naast een verkoelend drankje heb ik op de eerste lentedag een heerlijk verfrissend limoengebakje gegeten.
De afgelopen maanden zagen de limoenen er in de supermarkt en bij de groenteboer nogal onappetijtelijk uit (uitgedroogd met een doffe groene schil met ruwe plekjes), maar wanneer de zon gaat schijnen kikkert blijkbaar niet alleen mijn humeur op: deze kleine groene citrusvruchten zagen er ineens zo onweerstaanbaar lekker uit dat negeren geen optie was. De gebakjes die ik er mee maakte waren echt verrukkelijk. De fijngeraspte schil is een heerlijke smaakmaker en het sap geeft de vulling een frisse smaak, perfect voor een warme dag.
Tijdens het schrijven van dit stuk is het heerlijke lentegevoel helaas ver te zoeken want het regent weer, maar gelukkig heb nog een paar gebakjes in de koelkast staan zodat ik de zon toch weer een beetje in huis kan halen.
Tip: wanneer je de limoengebakjes goed afgedekt in de koelkast bewaard, zijn ze drie dagen houdbaar.
Ingrediënten
- 250 g bloem
- snufje zout
- 90 g fijne kristalsuiker + 4 el
- fijngeraspte schil van 1 limoen + 2 tl
- 125 g koude boter, in blokjes
- 3 eidooiers (L)
- 2 el ijswater
- 100 g roomkaas
- 3 el limoensap
- 100 ml zoete gecondenseerde melk
Extra nodig
Mini cupcake bakblik met 24 holtes, ronde uitsteker van 7 centimeter doorsnee, huishoudfolie, olie om in te vetten, bakpapier
Tijd (ongeveer)
15 minuten bereiding, 25 minuten oven, 60 minuten wachten
Werkwijze
- Klop 1 eidooier los met 2 eetlepels ijswater.
- Zeef de bloem en een snufje zout in een grote kom en roer er 2 eetlepels fijne kristalsuiker en de fijngeraspte schil van 1 limoen door.
- Wrijf met je vingertoppen de boter licht door het mengsel tot het op broodkruim lijkt.
- Maak een kuiltje in het midden en giet er de losgeklopte eierdooier in.
- Meng het geheel snel met koele hand tot een samenhangend deeg. Voeg indien nodig nog wat ijswater toe.
- Vorm van het deeg een bal, sla deze plat en verpak hem in huishoudfolie. Leg het deeg 30 minuten te rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Vet het mini cupcake bakblik in met olie.
- Rol het gekoelde deeg tussen twee vellen bakpapier uit tot een lap van 2-3 millimeter dik.
- Druk met de ronde uitsteekvorm cirkels uit het deeg. Druk de deegrondjes zachtjes in de vormpjes.
- Prik met een vork drie keer licht in elk deegvormpje en bak ze 15 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, of tot het deeg goudbruin begint te kleuren.
- Maak ondertussen de vulling.
- Klop met een mixer de roomkaas met 90 g fijne kristalsuiker en 2 eidooiers tot een glad en stevig mengsel.
- Voeg het limoensap en de gecondenseerde melk toe en klop het geheel goed door.
- Haal het mini cupcake bakblik uit de oven en schep de vulling in de deegvormpjes.
- Bak de gebakjes nog 10 minuten tot de vulling stevig is.
- Haal de limoengebakjes uit de oven en laat ze afkoelen voordat je ze uit de vormpjes haalt.
- Doe 2 eetlepels fijne kristalsuiker in een kleine kom en voeg 2 theelepels geraspte limoenschil toe en schep alles door elkaar. Bestrooi de gebakjes met de suiker.
- Serveer.
Bron recept: Van de Bakker, Leanne Kitchen
Comments
Post a Comment