Mokka-walnoten brownies met mokkasaus

Mokka-walnoten brownies met mokkasaus


Keukenregel nr. 1: hoepel op uit de keuken als ik aan het bakken ben. Hoewel ik het heel gezellig vind om mensen om mij heen te hebben, sta ik mijn kleine krappe keuken het liefst alleen (of als het echt niet anders kan met zo min mogelijk mensen). Het is heerlijk als niemand mij voor de voeten loopt of op een andere manier hindert.

Vorige week werd er een (leuke) uitzondering gemaakt op deze regel. Mijn nichtje van twee wilde heel graag samen met mij cakejes bakken en daar kon ik natuurlijk geen ‘nee’ tegen zeggen. Ik maakte toen meteen nog een uitzondering: ik kocht een kant-en-klare bakmix voor cakejes. Sommige mensen zweren bij bakmixen, maar zelf zal ik hier niet snel (of eigenlijk helemaal nooit) naar grijpen.

Ik heb genoeg bakmix-baksels geproefd om te kunnen zeggen dat het eindresultaat in de meeste gevallen lekker is (hoewel niet fantastisch), maar ik haal er totaal geen voldoening uit. Ik maak mijn baksels het liefst helemaal from scratch. En nee, dit is niet moeilijk doen terwijl het makkelijk kan, maar ik wil gewoon zelf mijn ingrediënten en smaak kunnen bepalen. En ja, vaak kost dit (iets) meer tijd en moet ik een dozijn ingrediënten in huis hebben/halen, maar het is het allemaal waard.

Neem nu bijvoorbeeld brownies. Bakmix-brownies smaken lekker naar chocolade, maar ze zijn vaak te luchtig en erg droog. De mokka-walnoten brownies uit dit recept zijn heerlijk rijk van smaak, lekker compact & kleverig en (als kers op de taart) royaal overgoten met mokkasaus. Onweerstaanbaar lekker. De bakmix-brownies zijn prima als snack tussendoor, maar de brownies from scratch zijn zelfs perfect om te serveren als nagerecht. Dus voor dit 'stukje hemel op mijn bordje' wil ik best wat langer in mijn keuken staan.

Tip: De sterkte van de mokkasmaak is zowel bij de brownies als bij de saus zelf te bepalen, gebruik gewoon meer of minder oplos espressopoeder.


Ingrediënten

  • 115 g roomboter
  • 115 g pure chocolade, in stukjes
  • 4 ½ el oplos espressopoeder
  • 225 g witte basterdsuiker
  • 3 eieren, losgeklopt
  • 80 g bloem
  • 75 g melkchocolade hagelslag
  • 70 g walnoten + extra voor garnering
  • 1 dl slagroom
  • 85 g witte chocolade, in stukjes

Extra nodig
brownie bakblik van 23 bij 23 centimeter, bakpapier
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, 40-45 minuten oven, 60 minuten wachten

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 165°C (boven- en onderwarmte).
  • Hak 70 g walnoten grof en spreid ze uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster ze ongeveer 10 minuten in de oven. Let goed op dat de walnoten niet verbranden.


  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Vet het bakblik in en bekleed het met bakpapier.
  • Los 4 eetlepels oplos espressopoeder op in 2 eetlepels kokend water.
  • Smelt de roomboter en de pure chocolade au bain-marie. Voeg de zeer sterke espresso toe en roer even goed door. Laat het mengsel iets afkoelen.
  • Klop de witte basterdsuiker en de eieren door het chocolademengsel.
  • Klop de bloem, de hagelslag en de geroosterde walnoten snel door het beslag.
  • Giet het beslag in het bakblik.
  • Bak de brownie in 30-35 minuten in de oven, tot hij stevig aanvoelt, maar nog vochtig is vanbinnen.
  • Laat de browniekoek in de bakvorm afkoelen.


  • Maak ondertussen de saus.
  • Los ½ eetlepel oplos espressopoeder (1 zakje) op in 1 eetlepel kokend water.
  • Verhit de slagroom en 85 g witte chocolade in een pannetje op laag vuur. Roer af en toe, tot de chocolade gesmolten is en het mengsel glad is. Voeg de sterke espresso toe en roer nog even goed door.
  • Laat de saus afkoelen en opstijven.
  • Snijd de browniekoek in repen of vierkantjes.
  • Leg de brownies op een bordje en schep er de saus over. Garneer de brownies met grof gehakte walnoten.




Bron recept: Brownies, auteur onbekend

Comments

  1. Hee wat leuk, ik zocht naar mokkabrownies.... kom ik op jouw recept. Heb het recept in een boekje staan ('brownies'; misschien zo netjes de bron te noemen). Vond jij de koffiesmaak sterk genoeg zo?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hallo Judith! Het recept komt inderdaad uit het boek(je) 'Brownies' (zoals hierboven vermeld). Ik weet niet of jij hetzelfde boekje hebt, ik kon geen auteursvermelding vinden. Het is al weer even geleden dat ik ze gemaakt heb, dus misschien denk ik nu anders over de koffiesmaak (die van mij tegenwoordig lekker sterk mag zijn), maar toentertijd vond ik ze echt heerlijk en precies goed. Groetjes Tessa

      Delete

Post a Comment