Vochtige amandeltaart met appel

Vochtige amandeltaart met appel


‘Schijnt de zon op dag van Nieuwjaar, dan wordt het een goed appeljaar’


Nu heb ik zojuist de weersverwachting voor nieuwsjaarsdag bekeken, maar deze ziet er helaas niet zo zonnig uit. Toch hoop ik op een goed appeljaar, want er gaat voor mij niets boven een smakelijke appel. Deze vochtige amandeltaart met appel is dan ook een lekker begin van het nieuwe jaar. De appels, die tot moes geprakt worden, geven de taart een zachte smeuïgheid. En hoewel er geen grammetje boter in zit, heeft de taart wel een heerlijk boterige smaak.

Omdat ik op nieuwjaarsochtend vaak laat uit bed ben, heb ik weinig tijd om uitgebreid iets te gaan bakken. Gelukkig is deze taart in een mum van tijd gemaakt: zo kan ik de visite op nieuwjaarsdag tóch iets lekkers aanbieden bij de koffie (of andere drank).

Het recept voor deze smakelijke taart haalde ik uit het boek Feest van Nigella Lawson. 

Tip: Je kunt natuurlijk ook appelmoes uit een potje gebruiken (ook erg lekker en je taart is nog sneller klaar). Meng er dan nog wel wat gemalen kaneel doorheen voor extra smaak.


Ingrediënten

  • 3 friszure appels
  • 2 els citroensap
  • 2 tl kristalsuiker
  • gemalen kaneel
  • 8 eieren (L)
  • 325 g fijn gemalen amandelen (amandelmeel)
  • 275 g fijne kristalsuiker of witte basterd
  • 50 g geschaafde amandelen

Extra nodig
Neutraal smakende plantaardige olie om de vorm mee in te vetten, vetvrij papier, een springvorm van 23 centimeter doorsnede
Tijd (ongeveer)
25 minuten bereiding, 45-55 minuten oven, 30 minuten wachten

Werkwijze

  • Schil de appels, verwijder het klokhuis, en hak ze grof.
  • Breng de stukjes appel met 1 el citroensap en twee tl kristalsuiker in een pan op matig vuur aan de kook.
  • Leg het deksel op de pan en laat de appels op laag vuur ongeveer 10 minuten koken, of tot je de appels met een houten lepel tot moes kunt prakken.
  • Haal de pan van het vuur en laat de appelmoes afkoelen.
  • Roer er naar smaak wat gemalen kaneel doorheen.
  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte)
  • Vet de springvorm in met olie en bekleed de bodem met vetvrij papier.
  • Doe 285 g van de appelmoes, de eieren, de gemalen amandelen, de fijne kristalsuiker en 1 el citroensap in een grote mengkom en klop dit door elkaar totdat je een dik-vloeibaar beslag hebt. (Wanneer je een foodprocessor gebruikt, druk dan een paar keer op de pulse-knop)
  • Giet het beslag in de springvorm en strooi er de geschaafde amandelen over.
  • Zet de taart in het midden van de voorverwarmde oven en bak hem in ongeveer 45-55 minuten gaar. Het is de moeite waard om de taart na ongeveer 35-40 minuten te controleren, want de ene oven is de andere niet.
  • Zet de taart in de vorm op een rooster en laat hem wat afkoelen. Maak dan de ring los.
  • De taart kun je zowel warm als koud serveren.

 

 

Reacties