zondag 6 augustus 2017

Kano’s

Kano’s
De kano. Net zoals de rondo een koek die iedereen in Nederland kent. Het zijn eigenlijk dezelfde koeken, de één ovaal en de ander rond van vorm. En beide zijn familie van die andere bekende koek, de gevulde koek. Deze oer-Nederlandse lekkernijen gevuld met amandelspijs zijn echte klassiekers. 

Je kunt ze natuurlijk heel makkelijk in de supermarkt, de stationskiosk of bij het tankstation halen, maar heb je ze ooit zelf gemaakt? Zo niet, dan kan ik je dat echt aanraden om te doen want een zelfgebakken ovenverse kano, dát is echt heel andere koek. 

De gevulde koek en de rondo heb ik al meerdere malen zelf gemaakt, maar tot voor kort nog nooit een kano. Maar gelukkig ben ik nu in het bezit van heuse kano ringen en kon een blogpost over kano’s niet uitblijven. 

En wat zijn ze onweerstaanbaar lekker. Ze maakten met hun charme het koffie-uurtje tot een groot succes en toverden bij iedereen een glimlach op het gezicht. Pure verwennerij. 

Ingrediënten
  • 160 g patentbloem
  • 160 g Zeeuwse bloem
  • 1 ½ tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 250 g zachte roomboter, in blokjes
  • 160 g witte basterdsuiker
  • geraspte schil van een ½ citroen
  • 200 g amandelspijs
  • 1 ei
  • 1 (of 2) eidooier(s)
  • 10 blanke amandelen
Extra nodig
10 kano ringen, bakplaat, bakpapier, huishoudfolie, spuitzak
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 25 minuten oven, 4 uur wachten


  • Leg de twee soorten bloem, het bakpoeder en het zout op je werkvlak.
  • Maak een kuiltje in het midden en voeg de boter, de witte basterdsuiker en de citroenrasp toe. 
  • Meng alles door elkaar tot een soepel en samenhangend deeg. Maak hier een bal van.
  • Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg het minstens 3 uur in de koelkast te rusten.
  • Verwarm de oven voor op 180ºC. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Haal het deeg uit de koelkast en kneed het soepel.


Je kunt de kano’s nu op twee manieren verder afmaken.


1.
  • Bestuif je werkvlak met wat bloem en rol het deeg uit tot een dikte van 4 millimeter.
  • Bekleed de kano ringen met het deeg. Plaats de ringen op enige afstand van elkaar op de bakplaat.
  • Verkruimel de amandelspijs boven een kom en kneed/klop er 1 ei doorheen. Vul een spuitzak met het mengsel.
  • Spuit een streep amandelspijs in elke deegbakje. Gebruik echt niet te veel spijs per kano, ze zullen anders te hoog worden en tijdens het bakken over de ring heen rijzen. 
  • Vouw de randjes van de deegbakjes naar binnen over de amandelspijs heen.
  • Klop de eidooier los en bestrijk er de randjes mee.
  • Rol het resterende deeg uit tot een hele dunne plak. Steek hier 10 plakjes uit ter grote van een kano ring. 
  • Dek elk bakje af met een deegplakje en druk dit goed aan. Druk de bovenkant goed plat. 
  • Bestrijk de kano’s met eidooier en leg op elke kano een amandel. Bestrijk de kano’s dan nogmaals met eidooier. 
  • Bak de kano’s in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar. 
  • Laat de kano’s eerst iets afkoelen in hun ring. Haal ze er dan uit en laat ze op een rooster verder afkoelen. 


2.
  • Bestuif je werkvlak met wat bloem en rol het deeg uit tot een dikte van 4 millimeter.
  • Maak met een kanoring een afdruk op het deeg en snijdt met een scherp mes de vorm uit.
  • Herhaal dit tot je 10 deegplakjes hebt.
  • Plaats de kanoringen op enige afstand van elkaar op de bakplaat en leg de uitgesneden deegplakjes in de ringen.  
  • Rol het deeg opnieuw uit en snijdt hier de dekseltjes uit. Deze deeglapjes moeten groter zijn dan de kanoring. Je kunt hiervoor opnieuw met een kanoring een afdruk op het deeg maken en het deeg iets ruimer uitsnijden.
  • Verkruimel de amandelspijs boven een kom en kneed/klop er 1 ei doorheen. Vul een spuitzak met het mengsel.
  • Spuit een streep amandelspijs op de deegplakjes in de ringen. 
  • Leg de dekseltjes op het spijs in de ringen en druk de randen voorzichtig aan. 
  • Bestrijk de kano’s met eidooier en leg op elke kano een amandel. Bestrijk de kano’s dan nogmaals met eidooier. 
  • Bak de kano’s in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar. 
  • Laat de kano’s eerst iets afkoelen in hun ring. Haal ze er dan uit en laat ze op een rooster verder afkoelen. 


Kano’s met noten


Voor kano’s met een krokante twist.

Ingrediënten
  • 200 g gemengde noten, geroosterd
  • 300 g fijne kristalsuiker
  • 125 ml slagroom
  • 60 g zachte boter, in blokjes
Extra nodig
steelpan

  • Maak de kano’s zoals hierboven aangegeven bij manier 1. Je hoeft alleen geen dekseltjes te maken en vouw de deegrandjes niet naar binnen, maar druk ze aan.
  • Wanneer de kano’s zijn afgekoeld kun je het karamel-notenmengsel maken. 
  • Doe 300 g fijne kristalsuiker samen met het water in een (hoge) steelpan en breng dit op middelmatig vuur aan de kook. Voordat het mengsel kookt mag je er nog af en toe rustig doorheen roeren, maar zodra het mengsel begint te koken is het belangrijk niet meer te roeren.
  • Laat het suikermengsel rustig doorkoken totdat het een mooie karamel kleur heeft. 
  • Verwarm ondertussen de slagroom in een ander pannetje. De slagroom hoeft niet te koken of heel heet te zijn, je hoeft er enkel voor te zorgen dat hij niet meer koelkast koud is. 
  • Giet de warme slagroom op de karamel in je steelpan. Let op, dit gaat spatten en bruisen en is heel erg heet. 
  • Roer het mengsel goed door tot een egale karamelsaus is ontstaan. 
  • Haal de pan van het vuur en roer er 60 g boter doorheen, tot deze is opgelost. 
  • Doe de noten in een hittebestendige kom en giet hier een beetje van de karamel over. Roer door elkaar. 
  • Schep het karamel-notenmengsel op de kano’s. Laat de karamel opstijven.


2 opmerkingen:

  1. Wat heb je toch altijd prachtige foto's echt een genot om naar te kijken! De kanovormpjes heb Ik op mijn verlanglijstje voor kerst gezet hihi dan ga ik je recept proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Ellouisa! En veel plezier met de vormpjes :)

      Verwijderen