donderdag 24 november 2016

Gezouten karamel brownie bites

Gezouten karamel brownie bites

Normaal gesproken hou ik niet zo van zout, en vooral niet van de combinatie van zout en zoet. Doe mij als zoetekauw maar gewoon zoet, veel zoet. Maar wanneer je mij gezouten karamel voorschotelt wordt het een heel ander verhaal, het is een beetje mijn guilty pleasure (hoewel ik mezelf eigenlijk nooit schuldig voel wanneer ik ergens van geniet, dus deze term is ietwat misleidend). 

Ik word gewoon heel erg blij van gezouten karamel en gelukkig zijn er voldoende zoete baksels waarbij dit verrukkelijke goedje fantastisch smaakt… of waarin het fantastisch smaakt, want deze kleine brownie bites worden met deze zoete & zoute vulling echt verrassend en onweerstaanbaar lekker. 


De fudgy brownies en de karamel zorgen voor een heerlijke zoetheid en het snufje zeezout bovenop zorgt voor een lekker evenwicht tussen de smaken. Het is echt heerlijk genieten bij elke hap.


Ingrediënten
  • 175 g boter
  • 375 g fijne kristalsuiker
  • 100 g bruine basterdsuiker
  • 65 g bloem
  • 60 g cacaopoeder
  • ¼ tl zout
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille-extract
  • 120 ml water
  • 125 ml slagroom
  • zeezout 
Extra nodig
Mini cupcake-bakblik met 24 holtes
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, 12-15 minuten oven, > 60 minuten wachten

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet het cupcakebakblik goed in en plaats in de koelkast. 
  • Smelt 115 g boter op laag vuur in een steelpan. 
  • Giet de gesmolten boter in een mengkom. Voeg, terwijl de boter nog heet is, 75 g fijne kristalsuiker en de donkerbruine basterdsuiker toe en mix op lage snelheid door elkaar, tot het goed gemengd is. Laat het mengsel een paar minuten afkoelen. 
  • Zeef ondertussen de bloem, het cacaopoeder en het zout boven een andere kom. Roer deze ingrediënten met een garde door elkaar en zet apart. 
  • Voeg de eieren toe aan het afgekoelde boter-suikermengsel en klop deze er goed door. 
  • Mix er het vanille-extract doorheen. 
  • Voeg het bloem-mengsel toe aan het boter-suikermengsel en mix kort maar goed door elkaar, tot alles net gemengd is.
  • Schep het beslag in de holtes van de cupcakebakvorm. 
  • Bak de brownies 12-15 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. 
  • Haal het bakblik uit de oven en druk meteen, met bijvoorbeeld de bebloemde zijkant van een deegroller, een holte in elke brownie, draai een beetje rond zodat je een mooie ruime holte krijgt.
  • Laat de brownies afkoelen in het bakblik en haal ze er dan uit. 
  • Maak de karamelsaus. 
  • Doe 300 g fijne kristalsuiker samen met het water in een (hoge) steelpan en breng dit op middelmatig vuur aan de kook. Voordat het mengsel kookt mag je er nog af en toe rustig doorheen roeren, maar zodra het mengsel begint te koken is het belangrijk niet meer te roeren.
  • Laat het suikermengsel rustig doorkoken totdat het een mooie karamel kleur heeft. 
  • Verwarm ondertussen de slagroom in een ander pannetje. De slagroom hoeft niet te koken of heel heet te zijn, je hoeft er enkel voor te zorgen dat hij niet meer koelkast koud is. 
  • Giet de warme slagroom op de karamel in je steelpan. Let op, dit gaat spatten en bruisen en is heel erg heet. 
  • Roer het mengsel goed door tot een egale karamelsaus is ontstaan. 
  • Haal de pan van het vuur en roer er 60 g boter doorheen, tot deze is opgelost. 
  • Giet wat karamel in de holtes van de brownies en strooi er wat zeezout overheen. 
  • Laat de karamel afkoelen en opstijven. 
  • Serveer. 


1 opmerking:

  1. Wat een schattige brownies! Echt een prachtig gezicht. De combi gezouten karamel ga ik steeds lekkerder vinden, dus dat komt goed uit. :)

    BeantwoordenVerwijderen