zondag 2 oktober 2016

Tiramisu semifreddo

Tiramisu semifreddo
Tiramisu met kruidnoten, aardbeien, Frangelico en Baileys, tiramisu brownies, -truffels, 
-whoopies, -bavarois, een tiramisurol, -taart en tiramisu taartjes… 

Als je deze opsomming van tiramisu creaties op mijn blog ziet, kun je eigenlijk alleen maar concluderen dat ik dol ben op tiramisu. En ja dat klopt, het is echt één van mijn meest favoriete desserts. Het was voor mijn proefpanel dan ook slechts een kwestie van geduld en rustig wachten op de dag dat ik weer met een nieuwe tiramisu-variant zou komen. 

En die kwam pasgeleden dan ook: deze tiramisu semifreddo. Waarom een semifreddo? Gewoon omdat het kan en het echt ontzettend lekker is. Alle vertrouwde ingrediënten zijn ook deze keer aanwezig: de lange vingers, de koffie, het cacaopoeder en de mascarpone. 

Het resultaat is een koud, glad en romig dessert, vol van smaak, met lekkere stukjes chocolade die samen met de lange vingers zorgen voor een fijne textuur. Met elk plakje heb je de hemel op je bordje liggen. 

Tip: haal de semifreddo ongeveer 10-15 minuten voor het serveren uit de vriezer, zodat hij wat zachter wordt ~ mits goed verpakt is deze semifreddo in de vriezer een week of twee houdbaar.    


Ingrediënten
  • 225 g pure chocolade + eventueel extra voor garnering
  • 2 ½ el espressopoeder (5 sticks)
  • 200 ml kokend water
  • 8 el Tia Maria
  • 3 eieren
  • 125 g (fijne) kristalsuiker
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml slagroom
  • ca. 32 lange vingers
  • cacaopoeder
Extra nodig
Cakevorm van 30 bij 12 centimeter, huishoudfolie, aluminiumfolie
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, minstens 4 uur wachten


  • Bekleed de cakevorm zo strak mogelijk met huishoudfolie. Laat de folie ruim over de rand hangen. 
  • Hak 225 g pure chocolade fijn. Zet apart.
  • Meng het espressopoeder en het kokend water goed door elkaar. Meng er 5 eetlepels Tia Maria door. Zet apart.
  • Splits de eieren.
  • Klop de eidooiers samen met 125 g (fijne) kristalsuiker en 2 eetlepels Tia Maria tot een dik, bleek en romig mengsel. 
  • Voeg de mascarpone toe en blijf kloppen tot je een dik mengsel hebt.
  • Klop in een andere kom de eiwitten stijf en spatel ze luchtig door het mascarponemengsel.
  • Klop in een kom de slagroom met 1 eetlepel Tia Maria stijf en spatel ook deze luchtig door het mascarponemengsel. 
  • Giet een derde van het mascarponemengsel in de cakevorm.
  • Strooi hier een derde van de fijngehakte chocolade over uit.
  • Doop/week ongeveer 16 lange vingers in de espresso en leg deze strak tegen elkaar aan in de cakevorm op de chocolade. De lange vingers moeten vochtig zijn, maar niet doorweekt en ze moeten zeker niet uit elkaar vallen. Doop/week er dus maar een paar tegelijk. 
  • Giet de helft van het resterende mascarponemengsel over de lange vingers in de vorm.
  • Strooi hier de helft van de resterende fijngehakte chocolade over uit. 
  • Doop/week nog eens 16 lange vingers in de espresso en leg deze in de cakevorm op de chocolade. 
  • Giet het resterende mascarponemengsel over de lange vingers in de vorm en strooi hier de resterende fijngehakte chocolade over uit. 
  • Bedek de chocolade met de overhangende huishoudfolie en bedek het cakeblik vervolgens met wat aluminiumfolie. 
  • Plaats de cakevorm ongeveer 4 uur in de vriezer, tot de tiramisu bevroren is. 
  • Haal de cakevorm uit de vriezer, verwijder de aluminiumfolie en vouw de huishoudfolie terug. 
  • Plaats een langwerpig bord omgekeerd op de cakevorm en draai het geheel om. Verwijder de vorm en de huishoudfolie. 
  • Bestrooi de semifreddo met wat cacaopoeder en eventueel wat fijngehakte chocolade. 
  • Snijd de semifreddo in plakken. Serveer. 



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen