donderdag 6 augustus 2015

Chocolade madeleines

Chocolade madeleines
Voor velen is het nog vakantietijd, maar mijn vakantie voor dit jaar zit er alweer op: afgelopen maandag mocht ik weer aan het werk. Gelukkig ben ik dit jaar in mijn vakantie wel een weekje weg geweest, naar het mooie Frankrijk. En wat was het een fantastische week, ik heb echt de meest leuke & lieve mensen ontmoet en een geweldige tijd gehad. Ik zit nog steeds met een beetje heimwee thuis, omdat ik zó graag terug wil...

Om thuis toch een beetje het Frankrijk-gevoel vast te houden besloot ik een typisch Franse lekkernij te maken: madeleines… chocolade madeleines om precies te zijn. En ze zijn echt verrukkelijk. Heerlijk luchtig, een beetje vochtig van binnen en bomvol chocoladesmaak. De chocolade die ik er overheen goot zorgde voor een lekker krokant laagje. We hebben er heerlijk van zitten smullen. 

Tip: In een luchtdichte verpakking zijn de madeleines nog wel een dag of twee houdbaar, maar de kwaliteit gaat er hard op achteruit. Ze smaken super vers het allerlekkerst.


Ingrediënten
  • 60 g boter
  • 2 eieren
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 50 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 30 g cacaopoeder
  • pure chocolade (optioneel)
Extra nodig
Madeleine bakvorm met 12 holtes, spuitzak, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, 10 minuten oven, 1 nacht wachten


  • Begin de dag van tevoren met het maken van het beslag. 
  • Smelt de boter in een pan en bak deze lichtbruin. Haal de pan van het vuur, zeef de boter door een fijne zeef en laat de boter een beetje afkoelen. 
  • Klop ondertussen in een kom de eieren met de kristalsuiker tot een licht en dik mengsel. 
  • Zeef de bloem, het bakpoeder en het cacaopoeder boven de kom en spatel deze ingrediënten door het eimengsel. 
  • Giet langs de rand van de kom geleidelijk de gebruineerde boter in de kom en meng deze met een garde door het beslag heen. 
  • Dek de kom af met huishoudfolie en zet deze tot de volgende dag in de koelkast. 
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Beboter de madeleinevorm goed met een kwastje en bestuif hem met behulp van een theezeefje met bloem. 
  • Draai de madeleinevorm om en klop de overtollige bloem er uit.
  • Plaats de vorm ongeveer 20 minuten in de koelkast. 
  • Vul de madeleinevorm met behulp van een spuitzak of een lepel met het beslag. 
  • Bak de madeleines 5 minuten in de voorverwarmde oven. Verlaag de temperatuur daarna naar 180°C en bak ze nog 5 minuten. 
  • Haal de madeleines uit de oven en daarna onmiddellijk uit de vorm (pas op voor je vingers, heet!).
  • Laat de madeleines afkoelen op een rooster. 
  • Je kunt er nu nog voor kiezen om de geribbelde kant van de madeleines in getempereerde pure chocolade te dopen of wat chocolade over de bovenzijde van de madeleines heen te gieten met behulp van een lepel.





Bron recept: gebaseerd op een recept van Donna Hay, Simple Essentials: Chocolate

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen