Amandelkoek

Amandelkoek

 


Soms zijn er van die recepten die ik gewoon een keer móet maken. En dit recept voor amandelkoek is er zo één. Elke keer als ik het boek Hoe word ik een goddelijke huisvrouw? van Nigella Lawson opensloeg was ie daar: een foto van een verrukkelijk ogende amandelkoek versierd met verse frambozen. Wow.

Toch kwam het er nooit van om hem ook daadwerkelijk te maken. Maar nu het seizoen is aangebroken waarin de zomer-frambozen uit Nederland weer verkrijgbaar zijn (en deze kleine rozerode lekkernijen mij dan ook heel verleidelijk aan liggen te staren bij de groenteboer), is er geen excuus meer om dit recept op mijn to-do lijstje te laten staan... en al bij de eerste hap werden al mijn verwachtingen waargemaakt: het is echt een baksel om je vingers bij af te likken.

Het is een verrukkelijke goudbruine, boterachtige, vochtige cake/koek geworden die dankzij de amandelspijs een heerlijke zachte amandelsmaak heeft. Mmmm. De frambozen zorgen voor een heerlijke frisse toets, maar ook zonder deze vruchtjes smaakt hij fantastisch. Het is wel een behoorlijk machtig baksel, dus snijdt de stukken niet té groot. Volgens Nigella blijft de koek, mits goed verpakt, een week goed, maar hij is zó lekker dat ik zeker weet dat hij het einde van de week niet gaat halen.

Tip: Wanneer je een pakje amandelspijs uit de supermarkt gebruikt, kneed er dan eerst wat losgeklopt ei doorheen, tot je een redelijk gladde spijs hebt zonder harde klontjes


Ingrediënten

  • 250 g zachte roomboter, in blokjes
  • 250 g amandelspijs
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • ½ tl amandel-extract
  • ½ tl vanille-extract
  • 6 eieren
  • 150 g zelfrijzend bakmeel
  • verse frambozen (optioneel) 

Extra nodig
Een ronde springvorm van 23 centimeter doorsnee
Tijd (ongeveer)
15 minuten bereiding, ca. 55 minuten oven, 1 ½ uur wachten

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 170°C (boven- en onderwarmte). Vet de springvorm in en bestuif deze met wat bloem. Klop de overtollige bloem eruit.
  • Doe de zachte boter samen met de amandelspijs en fijne kristalsuiker in een kom en klop deze ingrediënten door elkaar, tot je een redelijk glad mengsel gekregen hebt.
  • Voeg het amandel- en vanille-extract toe en klop dit er goed door.
  • Voeg één voor één de eieren toe, en klop na elke toevoeging goed door.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de kom en klop dit kort door het mengsel, tot het volledig is opgenomen.
  • Giet het beslag in de springvorm en strijk het glad.
  • Bak de koek in ongeveer 55 minuten gaar in de voorverwarmde oven, test dit met een sateprikker. Als de koek te donker wordt maar nog niet gaar is, dek hem dan losjes af met wat aluminiumfolie.
  • Laat de koek helemaal koud worden in de vorm (helemaal afgekoeld smaakt hij echt het lekkerst!).
  • Bestuif de koek voor het serveren eventueel met wat poedersuiker en versier hem met verse frambozen.






Reacties