zondag 6 oktober 2013

Bramen-honingtaart

Bramen-honingtaart
Als ik aan het plukken van bramen denk zie ik in mijn gedachten altijd een idyllisch plaatje van een gezin met jonge kinderen dat op een mooie nazomerdag met een rieten mandje al huppelend de bramenstruiken in het bos achter het ouderlijk huis afstruint. 

Een heerlijk romantisch tafereel, maar de harde werkelijkheid is dat ik zelf nog nooit bramen heb geplukt. Ik kom ze wel regelmatig tegen tijdens het wandelen door de bossen, maar ik durf ze nooit mee naar huis te nemen: bang dat de boswachter ineens vanachter een boom opduikt om mij op de bon te slingeren. 

Hierdoor ben ik altijd aangewezen op de bramen uit de winkel, waarvoor veel geld neergeteld moet worden. Vandaar dat ik deze heerlijke vruchten niet vaak koop en ik ze nog nooit in de keuken gebruikt heb. 

Maar daar is recentelijk verandering in gekomen, want ineens was daar ‘Heel Holland Bakt’ winnaar Rutger die met een verleidelijk recept voor een bramen-honingtaart op de proppen kwam. En ondanks de bramenprijs, voelde ik grote drang om dit recept uit te proberen. De bramen-honingtaart-bakdag kende twee keer een primeur: niet alleen was het de eerste keer dat ik met verse bramen aan de slag ging, maar het was ook de eerste keer dat ik het eindresultaat té zoet vond. Ja, je leest het goed: té zoet. Zelfs voor een zoetekauw als ik zijn er dus wel degelijk grenzen. 

De boosdoener was de honing. Het originele recept vraagt om heidehoning, maar bij gebrek hieraan heb ik gewoon de bloemenhoning gebruikt die ik nog in mijn keukenkastje had staan. Het internet leert dat heidehoning pittig is en een beetje bitter smaakt. Bloemenhoning is natuurlijk mierzoet. Bij de tweede bakpoging heb ik dus ook 95 g bloemenhoning gebruikt in plaats van de aangegeven 115 gram. En het resultaat was deze keer fantastisch. 

Tip: voeg de honing beetje bij beetje toe en proef tussendoor hoe het honing-mascarpone mengsel smaakt. Stop met het toevoegen van honing als de smaak van het mengsel naar wens is. 

Ingrediënten
  • 180 g roomboter, in stukjes gesneden
  • 250 g bloem
  • 8 g bakpoeder
  • 225 g kristalsuiker
  • 80 g donkere basterdsuiker
  • 1 eierdooier
  • 1 tl vanille-extract
  • snuf zout
  • rasp van een halve citroen
  • 125 g amandelmeel
  • 1 ei (50 gram) + eventueel wat extra
  • 250 g mascarpone
  • 125 g zure room
  • 95 g (heide)honing
  • 350 g bramen
  • poedersuiker
  • eventueel een takje munt
Extra nodig
Taartring/bakring van 22 centimeter doorsnede, huishoudfolie, foodprocessor, bakpapier, spuitzak met rond spuitmondje
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 25 minuten oven, 60 minuten wachten

  • Zeef de bloem en het bakpoeder boven een kom. Voeg 100 g kristalsuiker, de basterdsuiker, de eierdooier, het vanille-extract, het zout en de roomboter toe.
  • Kneed de ingrediënten kort met de hand tot een samenhangend deeg. Kneed echt niet te lang door: zodra er van het deeg een samenhangende bal gevormd kan worden is het goed.
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het een uur in de koelkast rusten.
  • Maak ondertussen het amandelspijs. 
  • Doe de rasp van een halve citroen, het amandelmeel, 125 g kristalsuiker en het ei in een foodprocessor met messen en mix het geheel goed door elkaar. In het originele recept wordt vermeld dat het mengsel spuitbaar moet zijn en je dus eventueel wat extra ei toe moet voegen zodat het mengsel nét slap genoeg is. Mijn ervaring leert dat je het mengsel niet per se hoeft te spuiten.
  • Dek het amandelspijs af tot verder gebruik.
  • Klop in een kom de mascarpone en de zure room luchtig.
  • Voeg de honing toe en mix nog verder met de mixer tot een luchtige massa. 
  • Dek de kom af en zet deze in de koelkast om op te stijven. 
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bestuif je werkblad met wat bloem en rol hierop het deeg uit tot een ronde lap van ongeveer 1 tot 1,2 centimeter dik. 
  • Steek met de taart- of bakring een ronde deegplak uit.
  • Verwijder het overtollige deeg en leg de deegplak op een met bakpapier beklede bakplaat. 
  • Vet de taart- of bakring in en plaats deze om de deegplak. 
  • Schep het amandelspijs op het deeg en spreid het met een spatel (of gewoon met de hand) uit tot 1,5 centimeter van de rand.
  • Bak de taartbodem in 25 minuten bruin en gaar.
  • Laat de bodem helemaal koud worden op een rooster.
  • Haal het honing-mascarpone mengsel uit de koelkast en schep deze in een spuitzak met een rond spuitmondje. Spuit dit mengsel op de taartbodem, waarbij je alleen het amandelspijs bedekt en de rand vrij laat. 
  • Verdeel de bramen rijkelijk over het honing-mascarpone mengsel. Zeef met een theezeefje wat poedersuiker over de taart. Garneer eventueel met een takje munt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten