donderdag 16 mei 2013

Jodenkoeken

Jodenkoeken
Jodenkoeken. Ik heb ze al een tijdje niet meer gegeten, maar vroeger heb ik deze koeken (uit de bekende paarse verpakking) samen met mijn zussen in grote hoeveelheden naar binnen gewerkt. 

Over de oorsprong en de naam van deze koek wordt nog altijd gespeculeerd en er doen vele verklaringen de ronde. Zo zou de naam zinspelen op de vermeende gierigheid van Joden: een jodenkoek is immers groot en dun waardoor het heel wat lijkt, maar slechts een beetje kost. 

In dit licht is de naam jodenkoek discriminerend en is het dus nogal merkwaardig dat deze nog steeds bestaat. De negerzoen moest tenslotte na klachten over discriminatie ook op zoek naar een andere naam (hoewel ik ze nog steeds negerzoenen blijf noemen en geen ‘zoenen’, die naam zit er nu eenmaal ingesleten, sorry). 

Een andere verklaring voor de naam jodenkoek is dat de koek zou zijn uitgevonden door een Amsterdamse bakker die óf Joods was óf de familienaam De Joode had. In het laatste geval heeft de naam dus niets met het Joodse volk te maken. 

Maar welke verklaring ook waar is, feit is dat ze ontzettend lekker zijn. De koeken die ik met dit recept van Cees Holtkamp (Koekje) maakte smaken net iets anders dan die uit de paarse verpakking, maar zijn wel echt verrukkelijk... de bodem van de koektrommel was dan ook (net als vroeger) weer snel bereikt.

Ingrediënten
  • 225 g zachte roomboter
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 30 g melk
  • 1 tl kaneel
  • 3 g zout
  • 150 g patentbloem, gezeefd
  • 150 g Zeeuwse bloem, gezeefd
  • 10 g bakpoeder, gezeefd
Extra nodig
Bakplaat, een ronde uitsteekvorm van 8 centimeter doorsnee, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
10 minuten bereiding, 15 minuten oven, 90 minuten wachten. 

  • Meng de boter, de basterdsuiker, de melk, het kaneel en het zout. 
  • Kneed beide soorten bloem en het bakpoeder erdoor. 
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het 1 uur rusten in de koelkast. 
  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van 3 millimeter dik. 
  • Steek er met de ronde uitsteekvorm koeken uit en leg deze op de bakplaat. 
  • Bak de koeken in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar. 
  • Laat de koeken afkoelen op een rooster.

4 opmerkingen:

  1. Die Zeeuwse bloem, wat is dat precies en waar is het te krijgen? Dit recept ziet er simpel uit dus wil ik zeker proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeeuwse bloem is vergelijkbaar met patentbloem, het verschil zit in het zetmeelgehalte van de tarwekorrel en de bindkracht ervan. Wanneer er in plaats van Zeeuwse bloem bijvoorbeeld patentbloem zou worden gebruikt, wordt de structuur van de koekjes harder en karton-achtiger. Zeeuwse bloem is vaak bij molens te koop, maar ook in vele webwinkels, zoals deze:
      http://www.de-zuidmolen.nl/basis.aspx?Lid=0&Lit=ZOEKVIEW&Tid=2&ZOEKSTRING=Zeeuwse%20Bloem

      Succes ermee! groetjes Tessa

      Verwijderen
  2. Reacties
    1. Hoi Erik,
      Nee, ik heb geen ei gebruikt in dit recept. Het vocht van het ei is vervangen door melk. Ik ken wel andere recepten voor jodenkoeken waarin wel ei wordt gebruikt. Dus misschien is het lekker om de melk te vervangen door ei, maar dat weet ik dus nog niet. Ik ga het zeker een keer proberen.

      Groetjes Tessa

      Verwijderen