donderdag 11 april 2013

Rocky road taart

Rocky road taart
Ik moet eerlijk bekennen dat ik sinds een paar maanden nog maar weinig tijd voor het beeldscherm van mijn teevee doorbreng. Maar in die zeldzame minuten dat ik dit wel doe, zap ik altijd even langs de zender 24Kitchen: even kijken of Rudolph weer iets verrukkelijks aan het bakken is. 

Maar omdat ik altijd vergeet wanneer Rudolph’s Bakery wordt uitgezonden, mis ik (heel) vaak het grootste deel van dit programma. Zo zag ik een tijdje geleden nog net in de laatste minuten van de show hoe Rudolph een Rocky road taart garneerde met chocolade. 

En ik was meteen verkocht: die leuke en heerlijk uitziende taart moest en zou ik ook maken. En het resultaat mag er zijn: de combinatie van de verschillende ingrediënten is echt reuze lekker. 

De marshmallows en chocoladevulling geven de taart een zoete zachtheid, terwijl de biscuitjes, noten en brokjes chocolade juist voor een lekkere crunch & bite zorgen. Een groot pluspunt is dat de taart echt heel makkelijk en snel te maken is, er komt geen oven aan te pas en de garnering luistert helemaal niet nauw. 

Tip: er zijn veel mogelijkheden om deze taart te veranderen. Gebruik bijvoorbeeld nog meer (andere) noten, voeg rozijnen of cranberry's toe of gebruik witte chocolade in plaats van pure (of een combinatie van beide).

Ingrediënten
  • 250 g volkorenkoekjes
  • 80 g pinda's
  • 80 g cashewnoten
  • 175 g zachte boter
  • 210 g pure chocolade + 50 g voor garnering
  • 200 ml slagroom
  • 2 eidooiers
  • 100 g marshmallows
  • 50 g geroosterde amandelen met vlies
Extra nodig
Een ingevette gekartelde taarvorm van 35 bij 11 centimeter, keukenmachine, steelpan
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 40 minuten wachten

  • Maal de volkorenkoekjes met de pinda’s en de cashewnoten fijn in een keukenmachine. 
  • Meng er met je handen de zachte boter door. Verdeel de boter heel goed. Knijp hard met je hand in het mengsel om te zien en voelen of de kruimels goed bij elkaar blijven zitten. Zo niet, voeg nog wat extra boter toe. Als je het kruimelmengsel niet zoet genoeg vind, voeg dan wat suiker toe. 
  • Verdeel het mengsel over de ingevette taartvorm. Druk het goed tegen de bodem en de rand. Maak de rand dik genoeg, want anders kan hij breken. 
  • Zet de bodem in de koelkast tot de vulling klaar is. 
  • Hak 210 g pure chocolade grof en zet ongeveer een derde deel hiervan apart. 
  • Breng de room aan de kook en klop de eierdooiers los in een kommetje. 
  • Haal de pan van het vuur. Giet al roerende een scheutje room op de eierdooiers en roer even goed door. 
  • Giet het ei-roommengsel terug in de pan en roer even door. Voeg de gehakte chocolade toe en roer weer goed door. Laat de massa afkoelen tot handwarm. 
  • Verdeel de vulling over de bodem. 
  • Knip of snijd de marshmallows doormidden. Verdeel de marshmallows, de amandelen en een derde van de achtergehouden chocoladestukjes over de taart. 
  • Laat de taart ongeveer 20 minuten in de koelkast opstijven. 
  • Smelt 50 g chocolade voor de garnering au bain-marie. Vouw een cornetje van bakpapier en schep de gesmolten chocolade erin. Spuit lijntjes chocolade over de rocky road taart. Als je geen cornetje kunt of wilt maken, laat dan de chocolade gewoon van een lepel afdruipen of gebruik een decoreerpen. 
  • Laat even opstijven en haal de taart uit de vorm.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen