zondag 23 december 2012

Besneeuwde chocoladekoekjes

Besneeuwde chocoladekoekjes

Een van de leukste (maar vooral lekkerste) pluspunten van de feestdagen is toch wel dat je een goed excuus hebt om je favoriete eten op tafel te zetten. 

In mijn geval betekent dit chocolade. Nu ben ik het hele jaar door een groot chocolade-fan, maar in de wintermaanden (wanneer het buiten koud is en ik het liefste onder een dekentje op de bank kruip) hunker ik er nog meer naar. 

Gelukkig is er niet veel voor nodig om mijn chocoladebehoefte te stillen en deze belachelijk eenvoudig te maken chocoladekoekjes zijn eigenlijk al voldoende. 



Het prachtige contrast tussen de witte poedersuiker en de donkere chocolade is een genot om naar te kijken. De licht krokante buitenkant en heerlijk zachte binnenkant maakt ze een genot om in te bijten. 

Deze uit Amerika komende ‘chocolate crinkle cookies’ worden in Nederland ‘gebarsten chocoladekoekjes’ genoemd, maar ‘besneeuwde chocoladekoekjes’ klinkt een stuk vrolijker en feestelijker. Het recept voor deze feestelijke lekkernij heb ik gevonden op Yummy in my Tummy van Arjan en Lisa. 

Ingrediënten
  • 50 g pure/bittere chocolade
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 175 g kristalsuiker
  • 140 g bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 2 eetlepels cacao
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • 75 g fijne kristalsuiker
  • 75 g poedersuiker
Extra nodig
Met bakpapier beklede bakplaat/bakplaten, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 10-12 minuten oven, minstens 3 uur wachten

  • Smelt de pure chocolade au bain marie (of in de magnetron op laag vermogen).
  • Meng in een kom de zonnebloemolie, 175 g kristalsuiker en de gesmolten chocolade. 
  • Voeg één voor één de eieren toe en klop goed door elkaar na elke toevoeging. 
  • Voeg het vanille-extract toe en klop nog even goed door. 
  • Zeef vervolgens de bloem, cacao, bakpoeder en het zout boven het mengsel en meng alles losjes door elkaar met een spatel. 
  • Bekleed een bak(je) of schaal(tje) met huishoudfolie en schep het mengsel erin. 
  • Bedek ook de bovenkant met huishoudfolie en zet het mengsel ten minste drie uur of de hele nacht in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. 
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. 
  • Schep de poedersuiker en de fijne kristalsuiker in twee aparte kommetjes. 
  • Rol eetlepels van het mengsel met koele hand tot bolletjes.
  • Rol de bolletjes vervolgens door de kristalsuiker en daarna door de poedersuiker, zodat ze met een laagje bedekt worden. 
  • Leg de bolletjes 5 centimeter uit elkaar op de bakplaat, zodat ze kunnen rijzen. 
  • Bak de koekjes 10-12 minuten in de oven. 
  • Haal de koekjes uit de oven en laat ze twee minuten op de bakplaat liggen.
  • Leg ze daarna op een rooster om helemaal af te koelen. Op dit punt zijn de koekjes nog zacht, maar ze worden hard tijdens het afkoelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen