donderdag 15 november 2012

Kruidnoten

Kruidnoten
Het feest van Sinterklaas: voor mij het leukste familiefeest van het jaar. De populariteit van de Kerstman mag dan elk jaar wat stijgen, ik ben en blijf een groot fan van de Goedheiligman. 

Sinterklaasavond betekent voor mij een hoop gezelligheid, maar ook de aftrap van een maand vol suikerconsumptie op grote schaal. 

Wat er aan sinterklaaslekkernijen zeker niet mag ontbreken zijn de traditionele kruidnoten. Zonder deze knapperige ‘nootjes’ is het Sinterklaasfeest gewoonweg niet compleet (hoewel de zak met cadeautjes voor sommigen ook niet onbelangrijk is). 

En hoewel we deze nootjes collectief pepernoten noemen, zijn het dit natuurlijk niet. 

De echte Sinterklaas-liefhebbers onder ons bakken de kruidnoten natuurlijk zelf, want zelfgemaakt zijn ze het lekkerst. Dus als je ze nog nooit gebakken hebt, dan zou je toch eens moeten overwegen om dit wél te doen. Het is leuk werk en ze zijn echt in een handomdraai gemaakt. Het enige nadeel aan deze kruidnoten is dat ze in een mum van tijd op zijn. 

Ingrediënten 
  • 150 g boter
  • 125 g donkerbruine basterdsuiker
  • 15 g speculaaskruiden
  • 250 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  • snufje zout
  • 1 – 2 eetlepels melk
  • 250 g chocolade naar keuze (voor chocolade-kruidnoten, optioneel)
Extra nodig
Een met bakpapier beklede bakplaat
Tijd (ongeveer)
10 minuten bereiding, 17-20 minuten oven, 15 minuten wachten

  • Verwarm de oven voor op 160°C. 
  • Kneed de boter, de suiker, de speculaaskruiden, het zelfrijzend bakmeel en het zout goed door elkaar. 
  • Voeg een eetlepel melk aan het beslag toe en kneed goed door tot een soepel deeg. Wanneer het deeg nog niet soepel genoeg aanvoelt, kun je nog wat extra melk toevoegen. 
  • Maak van het deeg kleine balletjes (ongeveer het formaat van een hazelnoot) en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg de balletjes niet tegen elkaar aan, maar laat wat tussenruimte vrij. 
  • Druk de balletjes met de bolle kant van een lepel een beetje plat. 
  • Bak de kruidnoten in het midden van de oven in ongeveer 17-20 minuten gaar.
  • Haal de kruidnoten uit de oven en leg ze meteen op een rooster om af te koelen. 
  • Herhaal de vorige vier stappen totdat het deeg op is.

Extra: Als je het lekker vindt, kun je van de kruidnoten ook chocolade-kruidnoten maken.

  • Smelt 250 gram chocolade au bain marie. 
  • Wanneer de chocolade gesmolten is, haal je de kom van de pan en zet je deze op een onderzetter op het aanrecht. 
  • Leg een kruidnoot op een vork en dompel deze in de chocolade. 
  • Tik met je vork tegen de zijkant van de kom om de overtollige chocolade eraf te laten glijden. 
  • Laat de chocolade-kruidnoot daarna voorzichtig op een stuk bakpapier glijden om te stollen.
  • Herhaal de vorige drie stappen totdat er te weinig chocolade overblijft om te dompelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen