zondag 11 november 2012

Citroen-Limoentaart

Citroen-Limoentaart
De citroen en de limoen: twee geweldige smaakmakers die onmisbaar zijn in elke keuken. 

In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, overheerst de zure smaak van deze citrusvruchten niet in het eindresultaat. De taart is heerlijk fris en zoetzuur, met een romig wit glazuur. 

Het is belangrijk om de citroenen en limoenen voor gebruik goed schoon te boenen met warm water: zo verwijder je het aangebrachte glimmende waslaagje. 

Je kunt natuurlijk ook biologische vruchten kopen: deze zijn onbespoten en het waslaagje ontbreekt, wat ze bij uitstek geschikt maakt voor het verwerken in deze taart. 

In de taart wordt namelijk de geraspte schil van beide citrusvruchten gebruikt en de garnering bestaat uit gekonfijte citroenschillen.  

De tijd die je in totaal kwijt bent met het maken van deze taart is vrij lang, maar laat je hierdoor vooral niet afschrikken: de taart is de moeite van het maken waard. Het recept voor deze zoetzure schoonheid komt uit het tijdschrift Tip (nr. 3 2005).

Ingrediënten
  • 6 citroenen, schoongeboend
  • 200 g kristalsuiker + extra voor de garnering
  • 150 g roomboter
  • 180 g witte basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 2 limoenen, schoongeboend
  • 200 g bloem, gezeefd + wat extra
  • 2 tl bakpoeder, gezeefd
  • 300 g stevige roomkaas (bijvoorbeeld Mon Chou)
  • 75 g boter
  • 150 g poedersuiker
Extra nodig
Kookpan, fijne rasp, bakpapier, een ingevette springvorm met een doorsnede van 24 cm
Tijd (ongeveer)
145 minuten bereiding, 55 minuten oven, minimaal 4 uur wachten

  • Maak eerst de garnering voor de taart. Breng hiervoor ruim water aan de kook. Schil vijf citroenen met een scherp mesje. Probeer de schillen zo lang en dun mogelijk te krijgen en probeer te vermijden dat je het wit onder de citroenschil mee schilt: dit heeft namelijk een bittere smaak.
  • Leg de schillen vijf minuten in het kokende water en giet ze daarna voorzichtig af. Herhaal het koken van de citroenschillen nog vier maal op dezelfde wijze, telkens in ruim schoon kokend water. 
  • Verwarm 200 g kristalsuiker met 3 dl water. Laat de suiker zachtjes oplossen en breng het water dan aan de kook. Laat de siroop ongeveer 10 minuten inkoken. 
  • Kook de citroenschilletjes ongeveer 15 minuten zachtjes in de suikerstroop en draai het vuur uit. 
  • Haal de schilletjes voorzichtig uit de pan, laat ze uitlekken en leg ze op een vel bakpapier. Bestrooi de schilletjes royaal met kristalsuiker en laat ze vervolgens drogen. 
  • Bestrooi de ingevette springvorm met wat bloem en schud de overtollige bloem uit de vorm.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Rasp de schil van 1 limoen dun af en pers de limoen uit. 
  • Klop in een ruime kom de roomboter met de suiker in ongeveer 10 minuten tot een romige, luchtige massa.
  • Voeg al kloppende één voor één de eieren toe aan het beslag. 
  • Schep de bloem en het bakpoeder luchtig door het ei-botermengsel en schep vervolgens het limoensap en de limoenrasp luchtig door het beslag. 
  • Schep het mengsel in de springvorm en bak de taart in 50-55 minuten goudbruin en gaar. Als de taart nog niet gaar is, maar hij kleurt al erg donker, dek hem dan tijdens het bakken af met wat aluminiumfolie. 
  • Laat de taart helemaal koud worden op een rooster. 
  • Rasp de schil van 1 limoen en 1 citroen dun af en pers de limoen uit. 
  • Roer de roomkaas met boter in ongeveer 10 minuten egaal romig. Roer vervolgens de poedersuiker erdoor, totdat je een gladde massa hebt. Roer tenslotte de citrusrasp en 1,5 eetlepel van het limoensap door het glazuur. 
  • Snijd de taart overlangs door midden. Bestrijk het onderste deel met ongeveer een kwart van het glazuur en plaats de bovenkant erop. Bestrijk de taart met de rest van het glazuur en strijk dit mooi glad. 
  • Versier de taart met de citroenschilletjes en zet de taart minstens drie uur in de koelkast, zodat het glazuur kan opstijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen